Kvinna sitter på trappa vid dalahästtillverkningen Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs.

Guide: 4 guldkorn i sommar

Det sägs ju att det är resan som är målet och i tider av sommar och semester kunde det inte vara mer sant. Längs vägarna i Dalarna väntar det många spännande, roliga och intressanta upplevelser. Botanisera bland tipsen, gör en utflykt eller stanna till längs vägen och upptäck något nytt. Här är fyra guldkorn du inte får missa i sommar.


1. Magasinet, Falun

I sommar bjuder Magasinet i Falun på svart humor när Jesper Walderstens konst visas upp. Utställningen "All over And Over Again" samlar foto, måleri, text och illustration i en bildvärld som lockar till både skratt och eftertänksamhet.

Utöver sommarutställningen finns även ett mysigt café som har öppet dagligen – perfekt för den som vill kombinera besöket med en kaffe och något ätbart i solen på kajen. Dessutom finns en aktivitetshörna för de yngre och liten shop för den som vill få med sig ett minne från Magasinet.

Läs mer på Magasinets hemsida.

Texten "Roligare än så här blir det inte", Svenskt ordspråk, skrivet på skrivmaskin.

2. Dalarnas museum, Falun

På Dalarnas museum är det enkelt att djupdyka i hela Dalarnas kulturhistoria, både historiskt och ända fram till nutid. I sommar är det stort fokus på textil, när dräkt- och textilutställningen nyöppnar 17 juni. 

"Klädd i Dalarna" visar sockendräkternas historia från det traditionella till det konstruerade som vi har idag. Några av dräkterna spänner över fyrahundra års utvecklande av kläder och mode. Dalarnas dräkt­bruk har i alla tider fascinerat och varit ett uttryck för identitet, stolthet, gemenskap och inte minst hantverksskicklighet.

Med aktiviteter året om är museet ett besöksmål för hela familjen, bland annat kan barnen följa i Mörksuggans spår i museets alla vrår.

Läs mer på Dalarnas museums hemsida.

Collage: En kvinna och ett barn tittar på ett stort foto av en bäck med mossiga stenar, bredvid en färgglad folkdräkt.

3. Nittsjö Keramik, Rättvik

I byn Nittsjö utanför Rättvik finns ett av Sveriges äldsta hantverksföretag. I fabriksbutiken hos Nittsjö Keramik hittar du bland annat nyproduktion av klassiska vaser, skålar och blomkrukor tillsammans med kända serviser som ”Allmoge” och ”Kullsbjörken”.

Det går även att fynda andrasortering till billigare priser. Köp en glass och njut av de natursköna omgivningarna i den lilla byn, som i sig är väl värd ett besök.

Läs mer på Nittsjö Keramiks hemsida.

Collage: Två händer målar en blå dalahäst, grön keramikvas, fat och kopp på ett bord.

4. Nils Olsson Dalahästar, Nusnäs

Se tillverkningen av världens kanske mest kända häst – dalahästen. På riktigt nära håll kan du följa med på resan från träbit till färdigmålad häst, och till och med prova att måla din egen.

Som besökare är du välkommen att gå runt i verkstaden på egen hand och ställa frågor till de kunniga hantverkare som jobbar med just sin del i kedjan.

Läs mer på Nils Olsson Dalahästars hemsida.