Två vuxna och två barn cyklar i Tällberg i Dalarna.

6 familjevänliga favoriter i sommar

I Dalarna finns massor att göra för den som semestrar med barn. Häng med de spralliga sagofigurerna på Tomteland eller hör om folktro, sägner och hemligheter under jord i Falu Gruva. Lek loss på Leksand Sommarland, klättra fram i höghöjdsbanan och varva aktiviteterna med mysigt boende på camping eller hotell. Här har vi samlat 6 sommarfavoriter för hela familjen.


1. Träffa sagofigurerna på Tomteland

I de trolska urskogarna utanför Mora ligger Tomtelands sagolika världar. I den stora utomhusparken utspelar sig interaktiva äventyr i fantasifulla miljöer som Trollrike, Drakland, Älvornas rike, Sagotorget, Den förtrollade skogen och andra magiska platser du hittills bara besökt i sagorna. Mitt bland livs levande alver, drakar, älvor, tomtar och troll följer du med på alltifrån stora musikalföreställningar till olika spännande aktiviteter, där du och sagofigurerna hittar på bus och skoj tillsammans.

Öppet 20 juni – 14 augusti, samt 20–21 och 27–28 augusti.

Läs mer och boka på Tomtelands hemsida.

Drakälva i skogen på Sagolandet Tomteland i Mora.
Drakälvan är en av de många sagofigurer som väntar på Sagolandet Tomteland.

2. Leksand Sommarland

Äventyrsparken Leksand Sommarland är ett måste på alla barnfamiljers sommarlista. Innanför grindarna väntar en mängd aktiviteter och äventyr, där några av de populäraste är wipeoutbanan i Siljan, lasertag och höghöjdsbanor för stora och små. Självklart är vattenlandet en favorit, med sina tempererade pooler och tio vindlande vattenrutschkanor.

Öppet 18 juni – 14 augusti 2022.

Läs mer och boka på Leksand Sommarlands hemsida.

Två barn och en vuxen gör sig redo att åka vattenrutschbana på Leksand Sommarland.
Vattenrutschbanorna är en av storfavoriterna på Leksand Sommarland.

3. Historieäventyr vid Falu Gruva

Tänk att besöka ett världsarv! Vid Falu Gruva kan ni upptäcka tusen år av historia, via äventyr både ovan och under jord. På en guidad visning nere i gruvan får du ta del av den spännande historien och de sägner och legender som lever kvar än idag. På gruvområdet ovan jord finns det interaktiva gruvmuseet och så kan du göra en tidsresa för att hälsa på gruvarbetarfamiljen Eriksson. I två av stugorna har tiden nämligen stått stilla och du kliver rakt in i 1897 och 1950.

Öppet året runt.

Läs mer och boka på Falu Gruvas hemsida.

Tre barn tittar ut över dagbrottet Stora Stöten vid Falu Gruva.
Vid Falu Gruva väntar historiska äventyr både nere i själva gruvan och på det stora gruvområdet ovan jord.

4. Magpirr hos Högt & Lågt

Alldeles bredvid Rättviks centrum väntar sju olika hinderbanor på varierande höjd och med varierande svårighetsgrad. Här kan hela familjen ge sig ut i klätterparken, där banorna börjar på 1 meters höjd och den högsta punkten finns 15 meter upp, varifrån du slänger dig ut på en 140 meter lång ziplinetur. Alla från 80 cm är välkomna att klättra loss.

Öppet från 7 maj 2022.

Läs mer och boka på Högt & Lågts hemsida.

5. Camping kring Siljan hos First Camp

Populära First Camp har flera anläggningar i Siljansbygden, så den som är sugen på camping eller stugboende har många alternativ att välja mellan. Mora Parken ligger till exempel bara ett stenkast från Mora centrum, i ett perfekt läge mellan stad, sjö och natur. Cykla eller vandra längs Vasaloppsarenan, som går rakt genom campingen, eller ta sikte på äventyrsgolf, cykeluthyrning, lekplatser, hoppkudde, trampbilar och cykelbilar för både stora och små. Bowling, tennishall och simhall finns också runt knuten. Sommartid satsar Mora Parken även på ett stort aktivitetsprogram med bland annat barnklubb, träning och underhållning.

First Camp har även anläggningar i Orsa och Rättvik.

Läs mer och boka på First Camps hemsida.

Cyklist cyklar genom Mora Parken camping, där tält och husvagnar står uppställda.
Bo på camping, hotell eller i stuga med naturen runt knuten och nära till det mesta för den aktiva familjen.

6. Dalaidyll på hotell Gyllene Hornet

Checka in mitt i dalaidyllen Tällberg och gör familjevänliga hotellet Gyllene Hornet bli semesterns nav. På hotellet är poolen en självklar favorit, för att inte tala om den alldeles egna gymnastikhallen. Spela innebandy och basket eller bygg en egen hinderbana. Utomhus väntar förstås mysiga sommaräventyr.  Utanför hotellet passerar en vandringsled som löper genom byn, där ni kan upptäcka djur, natur och växter tillsammans. Det är också nära till resten av Siljansbygdens många familjefavoriter.

Läs mer och boka på Gyllene Hornets hemsida.