Kvinna handarbetar vid vävstol.

Hos Sätergläntan i Insjön formas framtiden med egna händer  

Dags för något annat i livet? Är du nyfiken på att lära dig något nytt? På Sätergläntan i Insjön får du verktyg att forma framtiden med dina egna händer – bokstavligen. ”Det är aldrig för sent att byta bana i arbetslivet eller utveckla nya kunskaper”, säger Monika Jönsson som är verksamhetschef på Sätergläntan. 


Sätergläntan är ett utbildningssäte och mötesplats för slöjd och hantverk som ligger vackert i hjärtat av Dalarna. Här finns anrika traditioner som bevarar slöjdtraditionerna samtidigt som de utvecklas genom innovativa hantverkstekniker. De nutida konstuttrycken vävs samman med historien och skapar den där speciella stämningen som finns på Sätergläntan.  

Stämningen, ja. Den trivsamma och skapande atmosfären som ofta finns på hantverksutbildningar – var kommer den ifrån? Monika gör ett försök att beskriva den. 

– Sätergläntans stämning brukar beskrivas som hemtrevlig, vilket är viktigt när man kommer hit för att lära sig och inspireras. Den vackra miljön i Dalarna bidrar också till att Sätergläntan erbjuder en särskild stämning. 

Två detaljbilder, en smed och et broderi.
Detaljbild på broderat handarbete.
Hos Sätergläntan är det alltid något på gång och det finns mycket att inspireras av.

Redan i Sätergläntans begynnelse i början av 1900-talet visade sig den geografiska platsen Dalarna vara viktig för inspirationen. Systrarna Vilma och Elsa Långbers startade Sätergläntans verksamhet 1919, som då var en kombinerad vävskola, pensionat och hemslöjdsbutik. Den låg först i Rättviksbyn Lerdal och fylldes snabbt av resande som ville uppleva Dalarna från ett hantverksperspektiv. Några år senare flyttade Sätergläntan till sin nuvarande plats i Insjön som sedan dess har varit hemslöjdens högborg.  

Hantverkskurser för alla 

Idag erbjuder Sätergläntan kurser med inriktningar inom smide, sömnad, trä och vävning. Det finns både veckolånga sommarkurser och utbildningar som sträcker sig över flera terminer. Utbildningarna står under tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) och är studiemedelsberättigande.  

– För den som vill gå en längre konst- och kulturutbildning kan man prova på en kortare sommarkurs till att börja med. Då kan man känna in både hantverket, studieformen och platsen, tipsar Monika. 

En grupp kvinnor pratar bakom en ställning med sytråd.
En detaljbild på en vävstol.
Det finns många olika tekniker att lära sig och studenterna här är alla intresserade slöjd och hantverk.

Trenden att omskola sig på äldre dagar och förverkliga en dröm mitt i livet märks på Sätergläntan, berättar Monika. Sätergläntans deltagare har ett brett åldersspann, allt från personer som nyss tagit studenten och vill utbilda sig inom hantverk till entreprenörer som vill ta sitt hemslöjdsintresse till en ny nivå. Även andra aktuella perspektiv finns naturligt med i Sätergläntans värdegrund: 

– Sätergläntan är ju en del av hemslöjdsrörelsen där hållbarhet och mångfald genomsyrar alla våra verksamheter. Vi vill att slöjden ska ha en självklar plats i alla människors vardag, avslutar Monika.  

 

Läs mer om kurser och utbildningar på saterglantan.se