Två vuxna och två barn kikar in genom en stenformation.

Häxor, kolare och vulkaner: Historiska vandringar i Älvdalen

Älvdalen har sina välkända pärlor, som Porfyr- och Hagströmmuseet, hembygdsgården Rots Skans och Hykjeberg. Sen finns doldisarna. De där oöverträffade platserna som kräver lite mer efterforskningar för att upptäcka. Fast det förstås, med en guide behövs inte speciellt mycket letande. Marit Norin tar med nyfikna besökare ut i Älvdalens magiska natur och rakt in i ortens spännande och dramatiska historia. 


Med sitt läge mitt i de djupa dalaskogarna, med de kringliggande bergen och forsande vattnen är Älvdalen det bästa av många världar. Just kombinationen är också vad som gör orten unik, enligt Marit Norin. 

– Det blir klyschigt att bara locka med vacker natur, sådan finns på många ställen. Men här finns en sådan variation. Du kan gå korta vandringar, långa vandringar, besöka höga och låga berg, utforska skog och vatten. Sen har vi hundratals mil av skogsbilvägar, perfekta för både cykel och vandring.

Hon om någon har koll på Älvdalens guldkorn. Tillsammans med Torbjörn Zackrisson driver hon Rockdale Natur- och kulturupplevelser, som anordnar flertalet guidade turer och vandringar med olika teman.

– Vi kallar det historiska äventyr, vilket ju är vad det handlar om. Att gå på de här platserna samtidigt som man hör berättelserna från förr, det är verkligen speciellt. Som vid Långö Bruk där bara några husgrunder finns kvar, det är helt öde och man ser vad som händer som när en hel by eller samhälle bara försvinner. Mycket handlar om Älvdalens historia, hur människor har levt här genom tiderna på olika sätt.

En träskylt med mossa på i skogen, med texten Mimmikulle.
Vid Mimmikulle genomfördes de första avrättningarna under häxprocesserna på 1600-talet.

Barfota mot Mimmikulle

Den guidade vandringen vid Långö Bruk, det världskända lilla industrisamhället som dog när bruket lades ned, är en av fem olika guidningar som erbjuds sommartid. En annan, den kanske mest populära, går ”I de häxanklagades fotspår”

– Det finns ett jättestort intresse kring häxprocesserna och turerna lockar folk långväga ifrån. Under vandringen berättar jag om upprinnelsen till perioden som kallas ”Det stora oväsendet”, perioden under sent 1600-tal med så många avrättningar. Allt hade sin upprinnelse här i Älvdalen och vi går till Mimmikulle, en ås i området där de första avrättningarna genomfördes, berättar Marit.

Vandringen är cirka 1,5 km, men tar drygt 1,5 timme. 

– Jag själv går barfota under de här vandringarna. Från början var det för att knyta an till de som anklagades och kastades i fängelse. De hade inga skor, utan släpades och fick gå barfota. Men när jag går barfota har jag också märkt att turen går långsammare och vi går inte lika fort mellan stoppen. Det ger ett lugnare tempo, man hinner tänka och ta till sig. De som vill får gå barfota med mig och vissa tar av sig skorna.

Häxanklagade släktingar

Marit tycker att historierna växer i henne för varje gång hon berättar och hon vill att så många som möjligt ska få ta del av dem. Samtidigt är det tunga ämnen, med död, elände och oskyldiga anklagade. För henne själv adderas dessutom ett extra personligt lager.

– Efter första sommaren började jag släktforska och i den processen upptäckte jag hur många släktingar jag hade på 1600-talet som var involverade i det här. Då blev det en helt ny nivå. 

Även vissa besökare som går med under vandringarna har släktingar som blivit anklagade eller avrättade. Nu kommer de till Älvdalen för att lära sig mer om sin egen historia. 

– Jag tror att vi dras lite till hemska historiska händelser, för att vi inte förstår hur det kunde hända. När man tänker på det idag, hur kunde man avrätta människor baserat på små barns vittnesmål? Hur var det att leva i en tid när alla anklagade alla, barn vittnade mot sina mödrar, grannar och syskon angav varandra? Hur var det att sen leva med vetskapen om att man varit medskyldig till någon annans död? Allt det är svårt att greppa.

En grupp människor vandrar längs en stig med höga stammar runtomkring i skogen.
Marit Norin går barfota likt de anklagade när hon leder en grupp människor i de häxanklagades fotspår, för ett lugnare tempo.

Fäbodcafé och nära vandringsleder

Förutom att följa med på historiska vandringar finns mycket mer att se och göra i Älvdalen. 

– Man kan vaska guld, testa tubing på älven, besöka hembygdsgården Rots Skans eller sommarcaféet vid Skärklitts fäbodar. Det finns andra typer av guidade turer också, som Älvdalens Fiskecenter med sina fisketurer, tipsar Marit.

För den som vill söka sig ut i naturen på egen hand finns flera alternativ.

– Det finns de välbesökta ställena, som Hykjeberg. Sen finns det också en mängd ställen där du får vara mer själv och man behöver inte åka flera mil bort, det finns fina vandringsleder nära. Vi har till exempel en fin promenadslinga nere vid älven och det finns rastplatser och slogbodar överallt. Bara att slå sig ner och fika och njuta.

Sommarens guidade vandringar

  • I de häxanklagades fotspår. Vandra till Mimmikulle, platsen där det sägs att de första avrättningarna av de trolldomsanklagade ägde rum. Vad var det som hände under åren 1668–1676 och hur kunde det hända?
  • Vandra på en slocknad vulkan. Ta del av berättelsen om naturens mysterier, traktens spännande historia och besök en vulkan som slocknade för miljoner år sedan.
  • I kullors och kolares spår. En tur i historisk miljö med inblick i hur människor levde förr. Följ med till en gammal fäbod där får du veta mer om fäbodlivet och hur kolarna levde och arbetade.
  • I liesmeders spår vid Långö Bruk. Under drygt 100 år, var Långö Bruk ett industrisamhälle vars namn blev känt över hela världen. Idag finns endast ett par hus och några husgrunder kvar.
  • Nya Porfyrverket. Älvdalens Nya Porfyrverk grundades 1897 och museet visar den exakta miljö där porfyrtillverkningen ägde rum i fram till år 1984. 

Läs mer på rockdale.se