Följ med under kepsen på Billy Opel

Följ med under kepsen på Billy Opel

När Billy Opel bjuder in till show på Klockargården är det helt utan flashiga lysen och LED-skärmar. Istället lockar han med en personlig helhetsupplevelse under en kväll fylld av god mat och musikalisk glädje – och en hel del mellansnack förstås.


”Under kepsen på Billy Opel” är både föreställningens namn och ett genomgående tema när den Morabördige underhållaren bjuder in till två personliga kvällar på Klockargården i Tällberg.

- Det är en liten inblick i hur det ser ut i mitt huvud och vad jag har för funderingar på musiken och livet. Det kommer bli låtar från alla håll och kanter – allt från låtar från början av min karriär och sen även lite nytt är det tänkt.

Många tror att Billy Opel enbart sjunger på Moramål, men så är inte fallet.

- Jag träffar folk hela tiden som tror att allt jag gör fortfarande är på mål, men det är kanske 10 år sen jag gjorde en låt på mål senast. Fast det är klart att jag kör några av de låtarna också, men det är inga problem att komma dit även om man inte förstår mål. Det är bara en liten del i allt.

Musiken har funnits med ända sedan han var liten. Fascinationen för musik, texter och framför allt för att stå på scenen. Känslan av att få roa och underhålla människor är svårslagen, vilket också brukar märkas i de många berättelser och anekdoter som dyker upp mellan låtarna.

- Ibland får jag lägga band på mig själv, det händer att jag pratar för mycket. Samtidigt har det där vuxit fram under åren jag har hållit på. Jag började med det för ett antal år sen och märkte att det uppskattades. Om man hör en artist spela en låt blir den så mycket bättre om man vet bakgrundshistorien, hur den har tänkt och gjort låten. En insikt i det arbetet. Det tycker jag gör att en låt blir så mycket bättre.

Han ser fram emot att äntra scenen på Klockargården.

- Det ska bli jättekul. Det känns som att Klockargården har blivit ett ställe i Dalarna för nöje, det är en fantastisk miljö och bra mat. Sedan bjuder jag och bandet på riktig musik. Det är så mycket idag som är dolt i flashiga lysen och LED-skärmar och plast. Vi håller på med raka motsatsen. Det är akustiska instrument och glädje från hjärtat. Det är väldigt folkligt, det vi håller på med. Jag tror folk behöver se det också.

Kulinariet i Stora Skedvi

Kulinariet i Stora Skedvi: Småskaligt mathantverk och storslagna idéer

I en gammal industrifastighet mitt i den lilla byn Stora Skedvi huserar Kulinariet och här har lokalt och småskaligt mathantverk fått ett unikt utrymme att visa upp sig. Idag finns här saluhall, mejeri, bageri och restaurang. Vid de stora öppna ugnarna står två bagare och gräddar knäckebröd. Inuti varje ugn gräddas femton brödkakor åt gången invid flammande lågor som matas med vedträn. Bagarna arbetar med vana händer och vänder ideligen på brödkakorna. När de är färdiggräddade träs de upp på rundstav intill ugnen och då och då serverar bagarna en halvgräddad “mjukbulla” till besökarna som står och tittar på. En smörbytta står framställd och med smöret rinnande över det varma brödet blir knäckebrödsbaket till en helhetsupplevelse. – En helhetsupplevelse kring mat och råvaror, det är precis vad vi vill skapa här på Kulinariet, säger Maria Adeström-Jonsson som arbetar med marknadsföring på Kulinariet. Som besökare på Kulinariet kan du stiga direkt in i Visthusboden, saluhallen fylld med närproducerade matvaror och delikatesser. I delidisken finns kött från byns bönder och ostar från såväl Kulinariets eget mejeri som andra småskaliga producenter i Dalarna. Du kan själv fylla en glasflaska med färsk, ekologisk mjölk från gården intill eller köpa bröd, ägg och potatis från trakten jämte allt från öl till choklad från utvalda producenter. – Det här är en fantastisk bygd med många producenter. När vi lyfte på locket och började leta var det fascinerande att upptäcka den enorma bredden och den höga kvalitén, berättar Anders Åkerberg som är Kulinariets VD och grundare. Han är också uppvuxen i trakten och har verkat som entreprenör här i många år. – Min första och kanske bästa affär var att föda upp egna kalkoner på pappas gård när jag gick på gymnasiet. Jag rökte köttet och sålde med god förtjänst, berättar Anders. En satsning och välkommet tillskott i Kulinariets utbud är restaurangen Mat på Riktigt. Den kommer att göra det möjligt att servera mer lagad mat och ta emot konferensbokningar och stora grupper. Framtidsplanerna är många och Kulinariet växer och förändras hela tiden. Det är en lätt hisnande tanke att Kulinariet startade som hemtjänstföretag. Som en sidoaffär till det började Anders och tidigare kompanjonen Malin Floridan som första företag i Dalarna att leverera middagskassar, under namnet “Dalakassen” till hushåll. När de köpte in sitt första hela djur från en lokal köttbonde var det för att använda köttet till Dalakassen. Det kött som blev över sålde de i en liten butik och idag har den vuxit till saluhallen Visthusboden. Men berättelsen tar inte slut där. Vägg i vägg med saluhallen finns bageriet Skedvi Bröd. Här gräddas knäckebröd för hand i vedeldade ugnar och onsdag till fredag varje vecka kan besökare titta på när bagarna arbetar. Skedvi Bröd är idag ett välkänt varumärke och det tillverkas på samma plats där det välkända Vikabrödet en gång tillverkades. I samband med att produktionen av Vikabröd lades ner här år 2013 stod Anders Åkerberg och Malin Floridan inför beslutet att antingen köpa hela fastigheten eller lägga ner verksamheten med Visthusboden. – Men det är ju roligare att satsa än att lägga ner saker, skrattar Anders som den sanna entreprenör han är. Tack vare en insamling, ett så kallat crowfundingprojekt, kunde nya vedugnar byggas och Kulinariet började grädda knäckebröd under etiketten Skedvi Bröd. – Det har onekligen hänt en del sedan vi startade här som hemtjänstföretag. Nästa plan är att starta ett destilleri och att göra Kulinariet känt även utomlands som en “God mötesplats”, avslutar Anders Åkerberg.

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

När restaurangguiden White Guide listar 2019 års bästa restauranger kvalar Dalarna in med hela 15 krogar. Hitta din favorit bland Dalarnas restauranger och se till att planera in din nästa smakupplevelse hos någon av de kvalificerade guldkornen. I Falun har Banken Två rum & kök placerat sig som det självklara valet för såväl lokalbor som besökare som söker en smakupplevelse i toppklass. Här är det personlig hemma hos-känsla som gäller och förutom klassiska affärsluncher och middagar anordnas även spännande matlagningskvällar. I Rättvik kan du planera in ett längre stopp och verkligen låta smaklökarna njuta. På Sjövillan är det inte bara utsikten över Siljan och Långbryggan som levererar. Så gör även krögarparet Magnus och Linn Ollas, som gått in för att sätta restaurangen på den gastronomiska kartan – och lyckats mer än väl. Att de gjort så är kanske inte heller konstigt, då de även driver närliggande restaurang Bruntegården, som även den kvalificerat sig på White Guides lista. Här arbetar de med naturens skafferi och inspireras gärna av det lokala arvet från bygden. Alldeles utanför Rättvik, i byn Nittsjö, finns Solgårdskrogen. Här styr lokala råvaror, säsonger och relationerna till producenterna den mat som köksmästare Jonathan Bjurenstedt serverar. Upplevelsen ackompanjeras av Genevieve Bjurenstedt fingertoppskänsla som sommelier. Räkna med en upplevelse utöver det vanliga – kanske vankas en middag lagad över öppen eld utomhus? På Åkerblads Gästgifveri i Tällberg är det alltid nära till såväl mat som dryck av högsta kvalitet. Här serveras alltifrån klassiska husmansrätter till gourmetmat. Allt tillagat av ett köksteam som ständigt söker efter bästa tänkbara råvaror. Om en fjällsemester lockar är Olarsgården i Sälen den självklara avslutningen efter en dag utomhus. Slå dig ner och ta in den härligt rustika och gemytliga stämningen. Menyn är inspirerad av närområdet och där återfinns läckerheter som älg från Sälen, fjällröding, hjortron och kantareller. På Dala-Floda Värdshus i Dala-Floda serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå dig ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker. Ekologiska och närodlade råvaror är grunden i den mat som serveras på Dala-Floda värdshus, som ligger vackert beläget i byn Syrholen vid Flosjön. Här hittar du hela listan över 2019 års White Guide restauranger i Dalarna: Appetito Ristorante Italiano, Sälen Banken Två rum & Kök, Falun Bruntegården, Rättvik Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda Frö Mathantverk från grunden, Sälen Fågelboet Mountain Lodge, Sälen Johansson Restaurang, Tällberg Lammet & Grisen i Sälen, Sälen Olarsgården Hotell & Restaurang, Sälen Onkel Jean, Sälen Sjövillan, Rättvik Smak Tapas & Deli, Falun Solgårdskrogen, Rättvik TB Grill Room, Sälen Åkerblads Hotell & Gestgiveri & Spa, Tällberg Om White Gudie White Guide är en restaurangguide och guidesystem som varje år testar och bedömer närmare 800 restauranger runt om i Sverige. Av dessa får 600 en plats i guiden. I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.

Anne Sofie von Otter bjuder på barock och pop

Anne Sofie von Otter bjuder på barock och pop

Under årets Vinterfest ger mezzosopranen Anne Sofie von Otter en konsert i Våmhus kyrka, där hon tillsammans med musikerna Thomas Dunford och Jean Rondeau bjuder på alltifrån Henry Purcell till Björk. Du har medverkat i Vinterfest tidigare – Hur känns det att komma tillbaka? ”Det var faktiskt jag som via min agentur kontaktade Vinterfests konstnärlige ledare Vikingur Ólafsson. Jag har hört honom spela i Hamburg och tyckte det var fantastiskt, plus att det är härligt att komma till Mora i februari. Det drog helt enkelt i Moratarmen. Jag hoppas att det kommer vara vintervackert, jag har upplevt både och. Barmark och regn samt strålande, gnistrande snölandskap. Jag försöker hinna med ett par promenader. Ett besök i hemslöjdsaffären är också obligatoriskt och jag får alltid med mig något hem, som de vackraste vita stickade vantar och en glad röd stickad mössa. Och så det mysiga konditoriet förstås.” Ditt framträdande på årets Vinterfest heter ”Barock är pop” – Vad döljer sig bakom den rubriken? ”Vi har ju barockmusik från England och Frankrike på programmet, men i andra delen övergår vi till Pärt och pop, som Paul Simon. Det finns så väldigt många gemensamma nämnare mellan barockmusiken och vår tids musik. Och luta och cembalo, eller liten orgel, gör sig fantastiskt väl i popmusik – gå dit och lyssna ska ni se!” Har du sett några andra lockande programpunkter under årets Vinterfest? ”Jag tittade på hela programmet för 2019 och tänkte just att någon gång i framtiden ska jag komma och bara lyssna, äta gott, vandra och åka skidor. Det finns mängder av musik och musiker jag skulle vilja höra!” Vad mer har du på gång framöver, under vår och sommar? ”Jag har varit större delen av hösten i Berlin där vi nyligen haft premiär på Bernsteins Candide, en hybrid mellan musikal, opera och operett. I mars är jag i USA och sjunger med barockorkester. Sen är det konserter av olika slag, bland annat med Bengt Forsberg runt om i Europa. I sommar är jag i Salzburg med Offenbachs operett Orpheus i under-jorden.” Anne Sofie von Otter om Dalarna: ”Dalarna är jättevackert. När jag reser till fjällen på sommaren ser jag förstås till att göra ett ordentligt stopp i Dalarna, mina utländska resekamrater tycker också det är så fint. En gång stannade vi länge i Mora för att besöka Zornmuseet och Zorngården. Fantasieggande!” ”Från i somras minns jag en kalasgod lunch på Solgårdskrogen vid Nittsjö där jag sen handlade oemotståndligt fina skålar i gula och gröna färger. Andra år har vi smörjt kråset vid Siljan. Jag har vandrat vid Koppången, ett måste för den som sjungit den sången runt om i världen.” ”Besök i Orsa inför en Kalle Moraeus-inspelning var också magiskt. En sväng genom orten ner till sjön sent på kvällen i juni då det var som vackrast och ljusast, bara jag och några lokalbor ute och rörde oss. Barnen lekte och cyklade, jag turistade. Det var speciellt.”

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

När pubkedjan Bishops Arms öppnar hotell och gastropub i Mora är det med ambitionen att erbjuda en plats för god mat och dryck, värme och avslappnat umgänge. – Vi vill skapa en komma hem-miljö, säger pub- och hotellchef UllaCarin Nylund. Tidigare Hotell Siljan har de senaste månaderna varit en hektisk byggarbetsplats. Hela nedervåningen har fått en rejäl uppfräschning inför nyöppningen, när hotellet officiellt blir en del av Bishops Arms. En helt ny restaurangdel har inretts, med den autentiska och unika pubmiljön som löper som en röd tråd genom kedjans restauranger. Den mesta inredningen är original inköpt i England. I Mora är det en valnötspanel från tidigt 1800-tal som sätter stämningen. Troligtvis har den tidigare suttit i en bank eller advokatbyrå.  – Jag gillar det här lite ombonade, den engelska avslappnade stilen. Vi är ju en mötesbar, en mötesplats. Det blir inte ett standardmässigt hotell, utan receptionen är till exempel i anslutning till puben. Du kommer in i miljön direkt i och med att du checkar in i puben. Det känns trevligt tycker jag, säger UllaCarin Nylund, pub- och hotellchef. Det har varit bråda dagar inför öppningen och nu ser hon fram emot att äntligen få slå upp dörrarna. – Det har varit otroligt mycket jobb, men det har också varit jättekul! Att få vara med från början och i hela uppstarten. Hon själv är uppvuxen i Mora och har under åren arbetat inom många olika yrken och branscher, både i Sverige och utom-lands. Ambitionen för den nya verksamheten är att skapa en mötesplats för såväl lokalbor som besökare kring verksamhetens hjärta – puben. – Grunden är vällagad, hemlagad mat. Alltifrån husman till klassisk pubmat. Det kan vara fish and chips, charkbrickor och hamburgare. Vi jobbar med lokalproducerat-rat så mycket vi kan, som ost från Hansjö och kött från närliggande producenter. Mora blir den 41:a puben under Bishops Arms flagg i Sverige. Det är dessutom en av sju orter där restaurangdelen kompletteras med hotellverksamhet. – Vi har sett att det finns en positiv utveckling i Mora under längre tid. När möjligheten dök upp var det lätt att ta beslut om etablering. Kombinationen med puben och hotellet är dessutom väldigt trevlig, så Hotel Bishops Arms blir ett fint komplement, säger Oskar Svanström, operativ chef på Bishops Arms. Tanken är att kombinationen av hotell och pub ska skapa dynamik – där gästen direkt efter incheckning kan slå sig ner för att äta. Det blir liv, rörelse och en lobby där det alltid finns människor. Dessutom kommer de populära luncherna att finnas kvar. – Vi försöker ha något för alla. Det är inte bara öl och dryck, utan bra mat och trevlig atmosfär. Det ska vara ett bra ställe för att fira en födelsedag, träffa kollegorna eller ta en familjemiddag. En bra bredd, bra kvalitet och hemlagad mat, säger Oskar Svanström. Nu står UllaCarin Nylund och hennes personal redo att hälsa de första besökarna och gästerna välkomna. – Jag vill skapa en komma hem-miljö. Att man har möjlighet att få en bra service och att bli igenkänd. Att man känner personalen och att personalen känner igen en. Man ska kunna gå hit och få en upplevelse, säger hon.

Melodifestivalen 2019 Leksand

Melodifestivalen i Leksand – Maxa Mellohelgen

Den 16 februari smäller det. Då är det äntligen dags för Melodifestivalen i Leksand. Redan nu är det dags att börja ladda för en helg fylld av musik, glitter och festliga aktiviteter. Varför inte boka en riktig Mellohelg med både hotellmys och festivalhäng? Under lördagen 16 februari fylls Leksand med aktiviteter för hela familjen som en uppladdning inför kvällens stora höjdpunkt – Melodifestivalens tredje deltävling som går av stapeln i Tegera Arena. Bland artisterna i startfältet syns bland andra Martin Stenmarck, Jon Henrik Fjällgren, Dolly Style och Lina Hedlund. Se till att vara ute i god tid och säkra dina biljetter – endera till kvällens direktsändning eller till något av de två genrepen under fredag kväll och lördag eftermiddag. Visit Dalarna säljer biljetter över disk, så besök din närmsta Turistbyrå eller ring oss på 0771-62 62 62. Fotograf: Magnus Rolands, Leksands kommun Du kan också boka ett smidigt paket där helgens boende är fixat och klart! Flera hotell och anläggningar i närområdet erbjuder olika paketlösningar under helgen. På Green Hotel i Tällberg bor du på samma hotell som flera av artisterna – kanske stöter du på någon av dem vid frukosten eller i gillestugan! Bor du på Leksands Strand ligger arenan på gångavstånd. Dessutom har du en hel stuga där ni både kan dansa och sjunga loss till era favoritlåtar. Siljansnäs Hotell i Siljansnäs har ett Mellopaket med boende och middagar.

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

När Per och Evalotta Ersson tog över Dala-Floda Värdshus för tio år sedan såg gästerna den ekologiska inriktningen som en trevlig överraskning. Idag söker besökarna sig hit för att få en genuin, ekologisk matupplevelse i den gemytliga värdshusmiljön. Katten Sipps tittar slött upp från trappan när de första middagsgästerna kommer släntrande över grusgången mot Dala-Floda Värdshus. En sådan här varm sommarkväll när kvällen är ljus, humlorna surrar och dofter av timjan sprider sig över den lummiga trädgården är värdshuset med sin kringbyggda gård ett riktigt paradis.   Det är tydligt att på Dala-Floda Värdshus, i den idylliska byn Syrholn, vårdas allt med stor kärlek och mycket omsorg. Trädgården, husen, odlingarna och katterna – allt har en hälsosam lyster. I dryga tio år har Per och Evalotta Ersson utvecklat Dala Floda Värdshus och idag kan de erbjuda en unik upplevelse där omtanke för gäst och miljö står i absolut fokus.  – Vår ekologiska profil är viktig och vi vill ha genomgående hög kvalitet. Samtidigt är det inget lyxigt ställe, vi vill förmedla det enkla och är inte så anspråksfulla. Det ska vara skönt, lugnt och harmoniskt här, inte märkvärdigt, säger Per som är kock och basar i köket där maten lagas på 100 % ekologiska råvaror och förädlade produkter.   Kvällens meny om tre rätter inleds med en fylld tuttul, ett mjukt tunnbröd. Till varmrätt serveras lamm från Wålstedts i Dala Floda med ljummen grönsaks- och potatissallad. Det hela avslutas med blåbärsglass gjord på bär från de omgivande skogarna. Smakerna är rena, inget har hastats fram utan allt har lagats från grunden i köket av Per. Omsorgen om råvarorna speglas också i dryckesutbudet där såväl lokalt hantverksöl som viner framställda enligt biodynamiska principer finns med.  Redan när Per och Evalotta tog över värdshuset hade det en miljöprofil som de tidigare ägarna, paret Aarts, byggt upp. Dala-Floda Värdshus var en av de första ekologiskt certifierade restaurangerna i Sverige och redan 2012, efter det att Per och Evalotta tagit över, nådde de den strängaste nivån inom KRAV för restauranger.   För Per och Evalotta, som alltid källsorterat, komposterat och dragit runt sina barn i cykelkärra i stället för att använda bil, kändes det självklart att bygga vidare på det ekologiska konceptet.  – Intresset kommer från en grundläggande tro att vi måste sätta så litet avtryck som möjligt efter oss i naturen och det måste ju vara bättre att inte använda gifter i odling och produktion, berättar Per.  För Evalotta är den ekologiska inriktningen lika viktig.  – Vi är väldigt glada och nöjda att vi kan driva och genomföra allt vi gör till 100 procent ekologiskt. Om vi inte kunde arbeta så skulle vi inte göra det här över huvud taget, förklarar hon.  De är självförsörjande på örter, sallatsblad och blommor och odlar också en del bönor och kål. Om sommaren åker de två, tre gånger i veckan till närbelägna Wålstedts gård för att köpa ekologiska grönsaker och ibland lamm. En del grönt köper de också in från Grönsakshallen Sorunda, som har en ökande andel ekologiskt i sitt sortiment. Idag är det sällan något problem att få tag i ekologiska råvaror och andra produkter till köket men för bara fem, sex år sedan var det svårare, för att inte tala om för tio år sedan.  – Det är som natt och dag! Fler odlare ställer om i takt med att efterfrågan på ekologiskt ökar och de som arbetar med förädlade produkter blir också allt fler. Som Lantbackens gårdsmejeri i Lima, Maria Leksell på Stora Lunån, Mjelga öl och Dalabryggeri som alla gör ekologiska ostar och öl. Dem köper vi in ifrån, berättar Per.  Han fortsätter med att förklarar att lokalt producerat är en rejäl bonus, men att det viktigaste för Dala-Floda Värdshus alltid är det ekologiska. Och äntligen börjar omvärlden också uppskatta och söka det ekologiska alternativet.   – Idag kommer gästerna tack vare vår profilering. För tio år sedan var det inte många som var speciellt intresserade men nu ser vi en trendförändring där fler söker sig just hit för att uppleva vår ekologiska inriktning. 

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Att checka in på anrika Mora Hotell ska vara som en avkopplande andningspaus. När platschef Petter Lund med personal hälsar välkomna är ledordet vardagslyx: ”Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt. Kom in och låt oss ta hand om dig”, säger han. Det är full fart inför stundande lunchservering och Petter Lund sveper vant omkring bland grytor och kastruller. Idag står stuvad torsk på smörstekt bröd och en mustig kycklinggryta på menyn. Även om han har spenderat större delen av sitt yrkesliv i kökssammanhang, är inte tänkt att han ska husera här på Mora Hotell. – Jag är egentligen platschef, men i väntan på ny personal får jag hugga i och hoppa in. Då kan vi verkligen börja jobba mot vårt mål: att vara en av de bästa krogarna inom Dalarna. Han har hållit i trådarna på hotellet sedan april 2018 och mycket har hänt. – Det har varit otroligt mycket att göra. Nya utmaningar varje dag, men det är väldigt givande och det är därför man kommer hit varje dag och tycker det är jätteroligt.   De har bland annat gjort en renovering av spat. På plats finns nu två nya jacuzzier och en kalldusch som komplement till den ångbastu, torrbastu och swimmingpool som finns sedan tidigare. De har även tagit in ett nytt ekologiskt hudvårdsmärke och spetsat till spamenyn med olika behandlingar. Förutom hotellets gäster vill de även att lokalbor ska upptäcka den vardagslyx hotellet kan erbjuda. Därför har de bland annat tagit fram ett koncept med dagspa, där besökaren för en stund får fly undan vardagens stress och känna lugnet infinna sig. – Vi vill att folk ska våga komma in, boka och bli omhändertagna. Det är vardagslyx och det är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig. En annan central punkt är maten och restaurangen. Där är siktet som sagt högt inställt, med målet att bli en av de bästa krogarna i Dalarna. Vägen dit går via lokala smaker.  – Köket är det en hjärtefråga för mig. Vi vill ju visa upp vad som är Dalarna för våra gäster och vi jobba med så mycket lokala råvaror vi bara kan. All vår öl är från lokala små bryggerier i Dalarna. Vi använder primärt kött och grönsaker från omnejden, berättar Petter. Tanken är att alla dessa bitar ska ge en upplevelse utöver det vanliga, som i förlängningen ska ge Mora Hotell utmärkelsen fyrstjärningt superiorhotell. – Vi vill satsa på att erbjuda en bra helhetsupplevelse när du är här. Att man känner att det är bra mat, bra service, att man känner sig uppskattad som gäst. Det genomsyrar hela hotellet – vi vill att du ska bo, äta och leva bra hos oss.

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Att spendera sommaren vid Siljan är långt ifrån tråkigt. Här finns en mängd olika aktiviteter att välja mellan, vare sig det är bad och lek eller musik och kultur som gäller. Eller varför inte snöra på skridskorna? Här har vi samlat flera härliga sommartips. Utforska naturen Att bada hör sommaren till. Vid och runt Siljan finns flera härliga stränder med friskt och klart vatten. Utforska naturen på egen hand eller med hjälp av en naturguide. Green Owl Travel erbjuder safari om du vill upptäcka fjärilar och myror. Ta med bekväma skor och ge dig ut på vandring i skog och mark. Siljansbygden levererar högklassiga naturupplevelser.   Kulturen och musiken Siljan är mycket historia, kultur, ursprung och själ, men också väldigt mycket framtid, lust och nyfikenhet. Och skapandet går som en röd tråd genom allt, som om hela bygden begåvats med en kreativ ådra att ösa ur. Bingsjöstämman under Musik vid Siljan är en höjdpunkt för de med musiköra, självklart också Dalhalla, kalkbrottet som blivit en av Europas mäktigaste och vackraste konsertarenor.   Midsommarfirandet Midsommar i Dalarna är ett skådespel för öga och själ. Det traditionella firandet med spelmän, klädda majstänger och ringdans är många till antalet och lockar tiotusentals besökare under midsommarhelgen. Får du mersmak fortsätter firandet under ett par veckors tid runt om i de små pittoreska byarna.