En vacker sommaräng med gröna träd, blommor och en liten stuga.

Familjen som blev med fäbod

De sökte en plats för att bara vara, njuta och koppla av – och hittade den i fäbodstugan från 1800-talet. Förutom lugnet, stillheten och ett rejält renoveringsprojekt fick familjen Hammarbäck också en hel del nya intressen på köpet, som byggnadsvård, fäbodhistoria och släktforskning. Häng med till deras fäbodidyll.


Högt upp på Solleröåsen, omgiven av djupa dalaskogar och med Siljan som skymtar i fjärran, ligger familjen Hammarbäcks pärla. Den lilla fäbodstugan som köptes år 2020 var tänkt att bli ett stillsamt tioårsprojekt, men så här två år senare kan Tommy och Malin konstatera att lust är en stark drivkraft som får saker att hända. 

– Vi har bland annat rätat upp och lagt in golv i stallet för att kunna sitta inne och äta samt bytt och isolerat taket på storstugan. Köket har vi gjort om helt. Nu ska vi bygga en brokvist och har lite kvar att göra inne, men annars är planen att vi ska sova över för första gången i sommar. Även om det är mycket jobb är det fortfarande kul. Vi gör allt själva, har ingen tidspress och väljer själva när vi vill gasa eller ta det lugnare, säger Tommy.   

Deras gård kallas ”Masgard”, vilket betyder ungefär ”Matsgård” på Sollerömål.  

– Vi vet att det är en släkt från Sollerön som har byggt stugan och att den är från 1840-talet någonstans, men hela fäboden har anor från 1600-talet. En fäbod har så mycket historia bakom sig och det var något vi tyckte var väldigt roligt att kunna forska i. De är ju kulturskatter. 

Collage: En man sitter med en liten hund i knät, en kvinna står och målar med roller.
Tommy och Malin Hammarbäck lockades av enkelheten i fäbodlivet.

Det enkla livet lockar 

På fäboden finns ingen el. Maten lagas på en vedspis, vatten hämtas i brunnen på gården och vid behov hänvisas till utedass. Just den här enkelheten är vad som lockar. 

– Vi vill ha en plats där vi kan njuta och koppla av. En helt annan livsstil än den vi har hemma. Här är allt väldigt enkelt, vilket gör att man får ta ett steg tillbaka. Allt kan få ta lite längre tid, säger Malin.  

Tommy, som i grunden är byggnadssnickare, fick dessutom nya perspektiv på hantverket. 

– Att bygga konventionellt är enklare. Att bygga efter byggnadsvård tar mer tid. Det är lindrev, handsmidda järnspikar och kreativa lösningar. Det har gått bra, men man får tänka till hela tiden. Jag har också fått upp intresset för allmogemöbler. För några år sen var jag inte alls intresserad av det. Men nu har jag upptäckt det vackra i det, att kunna ta reda på vem som ligger bakom olika målerier, om det är målare från Rättvik eller Leksand. Det är kul, konstaterar han. 

Ratade skinnsoffan 

När de började renovera startade de också sitt konto på Instagram, där följare kan hänga med på renoveringsresan. 

– Där har vi också hittat många likasinnade som har samma tankar och värderingar kring gamla platser, hus och saker. Vi har fått stor inspiration från andra och många har hört av sig om vårt projekt och det vi gör. Det är kul att kunna inspirera, säger Malin.  

Hon märker också att det är många yngre och barnfamiljer som är engagerade och intresserade av fäbodlivet, byggnadsvård och renovering. 

– Det är ju väldigt populärt att ta tillvara och återbruka, det är inte längre bara second hand i form av kläder. Nu tar alltfler tillvara byggnader och inredning också, man ser det vackra i det gamla. Vi har varit på många loppisar och auktioner. Till en början var vi inne på det mer praktiska, så som en skinnbäddsoffa. Men där ändrade vi oss för det kändes inte rätt. Nu har vi skaffat tidsenliga möbler för att få den här charmen. Jag själv är uppvuxen i allmogevärlden och har blivit medsläpad på auktion som liten. Det var otroligt tråkigt, men nu gör vi samma sak med våra barn, skrattar hon. 

Även om barnen kanske inte tycker att renoveringsdagarna som spenderats på fäboden varit de allra roligaste, hoppas de att döttrarna kommer uppskatta platsen desto mer framöver.  

– Jag tycker att det känns som vår plats och vi vill att den ska gå vidare i generationer. Det finns ju många fäbodar, men de behöver ju bevaras. Inte bara husen, utan också det kulturella, hur det var förr. Det är så lätt att man glömmer hur man fick kämpa med allt och hur det såg ut. Det är fint att få ta över ett sådant ställe, säger Tommy. 

Interiör av en äldre fäbod. Murstock, stege, möbler med dalamålningar.
I renoveringen av fäbodstugan ägnar sig Tommy och Malin och byggnadsvård med kreativ twist.

Kreativ twist på byggnadsvården 

Nu ser de fram emot belöningen av allt slit. Att få landa i sin fäbodstuga, där saker i mångt och mycket är som förr i tiden. Fast i linje med sina kreativa ådror är det byggnadsvård med små twistar. Som när de satte kyrkspån inomhus för att täcka ett hål där det saknades timmer. 

– Det är egentligen ett ytskikt som används på utsidan av gamla träkyrkor, men vi valde att göra det inomhus. Och en traditionell fäbod från 1800-talet är ju bara trärent med omålade trämöbler, men vi ville ändå ha lite färg så det blev stänkmålning i köket. Det är kul att göra gammalt, men på vårt sätt. För vi vill restaurera så det känns rätt för stugan, men att det ändå ska vara vi och kännas trevligt, säger Tommy. 

Nu är målbilden nära, den som innefattar den allra första övernattningen i stugan. Båda ser det tydligt framför sig. 

– Känslan av att sitta ute och se solnedgången, vänta in skymningen, gå och lägga sig. Vakna av att höra skogens fåglar kvittra, få koka sitt kaffe på vedspisen och bara må bra. Det känns som att det här är vår plats och som att det var menat. 

Familjen Hammarbäck 

  • Malin, Tommy, Maj 8 år, Ellen 6 år och hunden Yngve. 
  • Bor: Leksand.
  • Instagram: @hammarbacks_fabod
En äldre timrad fäbod, två barn leker i gräset.
Familjen Hammarbäck längtar efter att få belöning för sitt slit och äntligen landa i sin fäbodstuga.

Nyfiken på fäbodlivet?

Bo på fäbod
I den idylliska fäbodbyn Fryksås, på höjderna utanför Orsa, checkar du in i Smidgårdens mysiga stugor eller på gemytliga Fryksås Hotell & Gestgifveri.  

Hälsa på i fäboden, fika och säg hej till djuren
Flera fäbodar runt om i Dalarna har öppet för besök sommartid, som Karl Tövåsens levande fäbod i Rättvik och Lindvallens fäbod i Sälen. Se vår guide till Dalarnas levande fäbodar.

Fäbodvandra
Flera vandringsleder passerar, startar eller slutar vid gamla fäbodar. Fäbodrundan i Leksand utgår från Skallskogs fäbodar, Ärteråsens fäbodar i Furudal är utsedd till ett av Dalarnas sju underverk och Vasaloppsleden passerar flera fäbodbyar som Hökberg och Eldris.