Kvinnor sitter i en äldre bil sommartid.

Ett matrally med smak av Dalarna

Nu när det grönskar och sommaren slagit ut i Dalarna finns en unik möjlighet, kulinariska äventyr som passar både stora och små väntar. Njut av lokala smaker och lös kluriga tipsfrågor för en chans att vinna fina priser. Matrally i ett blommande Dalarna väntar!


Under sommarlovet och semestern återkommer den ständiga frågan ”Vad ska vi göra idag?” Matrallyt är en perfekt aktivitet både för hemester och för er som vill se lite mer av Dalarna. Färdas på slingrande vägar till tre av Dalarnas mest smakrika favoriter, Murboannas, Skedvi Bröd och Sahlins Struts. De är alla medlemmar i nätverket Taste of Dalarna och har fokus på lokalt och närproducerat.

En kulinarisk roadtrip

Hur fungerar Matrallyt då? Det är en smakrik resa i södra Dalarna kantat av tipsfrågor och med chans att vinna priser. Välj till att börja med en av aktörerna att starta rallyt hos. Utforska de charmiga gårdsbutikerna, kanske hittar ni de perfekta godsakerna för en picknick, snacks till roadtripen eller kanske en god lunch eller fika? Men undvik matkoman och glöm inte att hämta en svarstalong till tipspromenaden. Frågorna hittar ni utomhus vilket gör det lätt att hålla avstånd och följa restriktionerna. Det finns barnfrågor för barn upp till tolv år.

Utsikt över ett somrigt Dalarna.
Ett somrigt Dalarna väntar under matrallyt.

När alla frågorna hos den första aktören är besvarade är det dags att åka vidare till de andra två delikata stoppen. När ni besökt alla tre aktörer som deltar i matrallyt och svarat på tipsfrågorna på varje individuellt besöksmål är det dags att lämna in talongen. Gör det på det sista stoppet för att i slutet av sommaren ha en chans att vinna fina priser.

De tre besöksmålen som ingår i matrallyt

Murboannas

Murboannas har många strängar på sin lyra. Här hittar ni inte bara ett mejeri utan också en gårdsbutik och ett café. De brukar kallas ”Det lilla mejeriet med det stora hjärtat”. Osten är det som står i centrum och den produceras självklart med närproducerade råvaror.

Murboannas fasad till gårdsbutiken.

 

Ost och bröd på tallrik med kökshandduk bredvid.

 

Ko står i grönskande sommarhage.
Hos Murboannas kan ni både se hur ett mejeri fungerar, fika och smaka på olika typer av ost.

Under besöket på gården kan ni kika in på produktionen genom ett fönster mellan butiken och mejeriet. Fast det är inte bara ost ni hittar i butiken, utan också delikatesser och produkter från hela Dalarna. I caféet serveras lunch, fika, glass och naturligtvis ost. Här finns möjlighet att prova på både nya och välbekanta smaker.

Skedvi Bröd

Har ni någonsin sett bagare i vita rockar arbeta framför vedeldade ugnar med sina brödspadar? Det är en syn man inte glömmer i första taget. Speciellt inte om ni följer doften och tar tillfället i akt att smaka på det nygräddade knäckebrödet som bakas hos Skedvi Bröd. Det är en upplevelse för alla sinnen.

Bagare står med brödspadar framför vedeldade ugnar.

 

Hårdbröd hänger på stång.

 

Butikshylla fylld med färgglada varor.
Skedvi bröd och Kulinariet bjuder på både nya smaker, dofter och spännande miljöer.

I samma byggnad som bageriet hittar ni en saluhall fylld till bristningsgränsen med spännande lokala råvaror, så som kött, ägg och mjölk från närliggande gårdar. Charken är fylld av smakrika tilltugg och butikshyllorna dignar av marmelader, saft, choklad och sötsaker.

Sahlins Struts

Hos Sahlins Struts finns chansen att träffa nutidens dinosaurier. Här finns ett hundratal strutsar som brukar väcka både förundran och förtjusning även hos den yngre publiken. Här finns tillfället att inte bara svara på alla tipsfrågor utan också lära er mer om dessa ovanliga fåglar.

Sahlins Struts fasad.

 

Ett par händer håller i en skärva av ett strutsägg med en kula glass.

 

Strutsar går i en hage.
Lär er mer om strutsar och njut av lokala smaker hos Sahlins Struts.

I gårdscaféet finns läckerheter som strutsglass, strutsburgare eller äggkaka, naturligtvis gjord på strutsägg. Butikens hyllor är fyllda med olika produkter från struts, allt från hudvård till dammvippor, chark och chokladpraliner fyllda med strutsäggslikör. Vem vet, kanske hittar ni en ny familjefavorit?

Tänk på att öppettiderna kan variera, så hitta aktuell information hos respektive aktör innan ert besök.

Läs om familjens Matrally

Familjen Bolande-Wögler från Uppsala tog sikte på Dalarna och just Matrallyt. Hör mamma Carin berätta om vad de såg, gjorde och framför allt smakade. Hon delar också med sig av barnens favoriter, sina bästa tips till andra som vill göra Matrallyt och förstås guldkornen från resan.

Till artikeln: Åk på Matrally! Gott och kul för hela familjen