Strutsglass och struts hos Sahlins struts, en av stoppen längs matrallyt i Dalarna.

Åk på Matrally! Gott och kul för hela familjen

Efter succén år 2021 är det dags igen helgen 27-28 maj. Då är det dags för Matrally genom Dalarna, kantat av kluriga tipsfrågor, strutsar, gofika, glass och massvis med lek för springglada barn. Familjen Bolander-Wölger var med sist det begav sig. Under två spännande utflyktsdagar tog de sikte på Murboannas, Skedvi Bröd och Sahlins Struts. Förutom allt kul att se och göra blev det en hel del provsmakningar, så det kanske viktigaste medskicket blir – se till att komma hungriga!


Matrallyt genomförs fredag-lördag 27-28 maj 2022 och är ett samarbete mellan Murboannas, Skedvi Bröd och Sahlins Struts, alla på utflyktsvänligt avstånd från varandra i Borlänge-trakten i södra Dalarna. Hos varje aktör finns ett antal tipsfrågor, för både vuxna och barn. Besvara alla frågor på samtliga tre platser för chansen att vinna priser. Självklart är frågorna bara en del av upplevelsen, det finns en hel massa att se, göra och framför allt smaka på varje stopp. Även Rolf Ericson Bil i Borlänge är med i samarbetet och utgör en anhalt i Matrallyt. Hos dem väntar körprov istället för tipsfrågor och det går även att testköra deras bilar.

Under årets Matrally-helg är det dessutom säljstart för den så kallade Smaka på Dalarna-kassen. Den kommer i en mindre och större variant, med olika färdigpaketerade produkter från lokala producenter. Den kommer att finnas till försäljning hos aktörerna under hela sommaren.

Häng med på Matrally

Familjen Bolande-Wögler från Uppsala var med under förra årets premiär. Här berättar mamma Carin om upplägget, upplevelserna och självklart all god mat.

Carin, hur började ni Matrallyt?

– Barnen var supertaggade och nyfikna på vad för överraskningsutflykt vi skulle på. Vi styrde bilen mot Borlänge och väl framme hos Murboannas fick vi ett fint mottagande av Murbo-Mats med personal. Trots att det var lunchtid och en hel del gäster fanns det gott om plats i den rymliga och mysiga verksamhetslokalen som inhyser både butik, mejeri och ysteri samt café och restaurang. Vi började med att fika. Många av kakorna och bakverken hade inslag av den egenproducerade osten. Vi testade Murbokakan med bland annat blåmögelost och kolasås, en pikant och överraskande smak, samt blåbärscheesecake gjord på egen ricotta och en kolapaj. Mums tyckte både barn och vuxna.

Sedan blev det dags för frågedelen av Matrallyt?

– Ja, mätta och belåtna var det dags för frågorna, som satt kring byggnaden. Därefter fortsatte vi utomhus med en uppmärkt promenadrunda genom den mysiga lilla byn Murbo förbi hästhagar, gammalt härbre och genom skogen. Skönt att röra på sig efter fikat. Väl tillbaka hos Murboannas handlade vi med oss lite god ost innan vi sa tack och hej för en mycket trevlig vistelse. På vägen därifrån passerade vi korna på granngården som står för råvaran till Murboannas goda ostar. 

Gårdsbutik med lokal mat från Dalarna hos Murboannas.

 

Fika hos Murboannas i Borlänge.
Murbokaka, blåbärscheesecake på gårdens egen ricottaost och kolapaj stod på fikamenyn för familjen hos Murboannas. De passade även på att fylla på matsäcken i gårdsbutiken.

Knäckebröd, glass mjölkautomat

Vad blev nästa stopp?

– Stora Skedvi, eller “Skäve” som det också kallas, och den fantastiska saluhallen Skedvi Bröd. Där åt vi en oerhört god lunch bestående av hamburgare med ekologiskt nötkött från “gården där borta”, alltså på andra sidan Dalälven från där vi befann oss.

Såg ni till något knäckebröd?

– Anrika Skedvi Bröd tillverkar ju sitt knäckebröd här på hantverksmässigt vis över öppen eld. Just idag var det inte någon produktion igång, men när det är det kan man se hela processen när knäckebrödet bakas. De har även fabriksförsäljning, med bland annat stora lådor bröd av andra sortering till bra pris. Ett tips till den ekonomiske knäckebrödälskaren!

Några fler smakupplevelser?

– I saluhallen finns även Stora Skedvi mejeri som tillverkar glass och ostar på mjölk från granngården. Vi fick provsmaka glassen och jordgubbsmak var barnens favorit, medan mamma Carin gillade mest laktritsglassen. De har även en mjölkautomat på plats där man kan tappa upp en liter riktig helmjölk på glasflaska. Minsta sonen spekulerade i om det kanske bodde en liten-liten kossa där inne i automaten. Vi avrundade besöket med att handla på oss diverse godsaker från den välfyllda saluhallen. 

Gårdsplanen och växthuset vid Skedvi Bröd.

Hälla upp grårdsmjölk på flaska hos Skedvi Bröd i Stora Skedvi.
Gårdsplanen utanför Skedvi Bröd är en förlängning av saluhallen, med både blommor, café och annat smått och gott. Inomhus går det att hälla upp lokal mjölk i glasflaska.

Besök i Borlänges Jurassic Park

Det låter som en fullspäckad dag?

– Ja, efter besöket i Stora Skedvi bestämde vi oss i sista minuten att övernatta i Borlänge då vi hade besöket på Sahlins Struts kvar och klockan sprang ifrån oss. Det går fort när man har kul. Så efter en hotellnatt i Borlänge var det dags att bege sig till Sahlins Struts som ligger i strax utanför stan. Där blev vi mottagna av fru Sahlin som guidade oss runt bland strutsarna och alla tillhörande verksamheter som ryms på gården. På gården ryms allt från kläckeriet, även kallat struts-BB, till slakteri. De tar också hand om alla restprodukter och använder till olika hudvårdsprodukter av strutsfett, läderprodukter, dammvippor av strutsfjädrar och inredningsdetaljer som ljuslyktor av trasiga strutsägg. Verkligen kul att de har hela kedjan och kretslopptänk i verksamheten.

Det låter som att ni lärde er mycket!

– Vi blev riktiga strutsexperter! Vi lärde oss bland annat att ett strutsägg motsvarar 25 hönsägg, att skalet på ett strutsägg är så starkt att tom en vuxen man – och en höggravid kvinna – kan stå på det utan att det spricker och att det är tuppen som bestämmer vart hönorna ska lägga ägget genom att göra en grop i ströbädden. Hela familjen tyckte strutsarna var väldigt spännande att lära känna närmare, som att besöka Jurassic Park!

Vad stod på menyn här?

– Till lunch åt vi gårdens strutshamburgare. Det var riktigt gott och smaken var som en blandning av vilt och nötkött. Till efterrätt blev det glass gjort på strutsägg, såklart! Sahlins Struts har även en stor välfylld butik med allehanda slags produkter gjort från struts. De kan även stoltsera med att ha världsrekord i största strutsägget, som finns att se i restaurangen. Förutom det finns det även ett bryggeri på gården som brygger läsk, tonic och öl under namnet Sahlins brygghus. Dryckerna som tillverkas där innehåller till skillnad från allt annat som produceras på gården, INTE något från struts. 

Mata strutsar hos Sahlins Struts i Borlänge.

Strutsar hos Sahlins Struts, en av stoppen längs Matrallyt i Dalarna.
Efter besöket hos Sahlins Struts kände sig familjen som strutsexperter. Bland annat lärde de sig att skalet på strutsägg är så starka att det går att stå på dem utan att de spricker.

Tips inför årets Matrally

Vad var det bästa med hela Matrallyt och alla besök?

– Barnen tyckte trampbilarna och strutsarna hos Sahlins Struts var roligast. Vi vuxna uppskattade alla goda smaker vi fick uppleva. Plus att aktiviteterna låg på lagom avstånd från varandra så att det inte blev så lång restid mellan besöksmålen. Vi är också imponerade av entreprenörsdrivet hos alla tre aktörer. Ingen idé eller dröm torde vara för stor, de har satsat helhjärtat på det de tror på. Det märks och resultatet blir därefter! 

Några tips för andra som planerar för ett Matrally?

– Det finns så mycket gott att äta på alla tre ställen, så se till att komma hungrig. Hos Murboannas och Sahlins Struts finns gott om möjligheter för barnen att springa av sig utomhus, så ta med lämpliga kläder. Hos Sahlins Struts finns också fin liten lekplats och trampbilar som var väldigt populärt hos våra barn. Kan därför rekommendera ta Sahlins som avslutande stopp, så att man inte hamnar i tidsnöd. Passa gärna på att bunkra med presenter i butikerna på besöksmålen, alla har unika och välsorterade sortiment så man garanterat hitta något för alla smaker. 

Vilka skulle ni tipsa om att göra Matrallyt? 

– Matglada familjer som uppskattar och vill lära sig lite mer om hantverket bakom maten. Eller bara för den som vill ha närkontakt med ett två meter högt urtidsdjur, hur coolt är inte det?

Familjen Bolander-Wögler testade Matrally i Dalarna.
Hela familjen var nöjda och glada efter Matrallyt – och såg dessutom till att säkra tillgången av knäckebröd från Skedvi Bröd för ett bra tag framöver.

 

Familjen Bolander-Wölger

Består av: Pappa Johan, Mamma Carin, Tova 8 år, Ture 5 år och lillebror i magen.

Bor: Vittinge i Uppland

Intressen: Familjetid tillsammans, renovering och byggnadsvård, djur och natur, mat och mathantverk (det senare kanske framför allt mamma Carins intresse).

Så funkar Matrallyt

Matrallyt anordnas fredag-lördag 27-28 maj 2022 och är ett samarbete mellan Murboannas, Skedvi Bröd, Sahlins Struts och Rolf Ericson Bil i Borlänge. Gör ett besök hos vardera aktör i södra Dalarna och förutom att ta del av alla smakrika godsaker finns det också tipsfrågor på varje plats, med chans att vinna priser. Hos Rolf Ericson Bil i Borlänge väntar istället ett körprov per bil. Det finns både vuxenfrågor och barnfrågor för barn upp till tolv år.

När ni besökt alla fyra aktörer som deltar i matrallyt, svarat på tipsfrågorna och genomfört körprovet på respektive besöksmål är det dags att lämna in talongen. Matrallyt kan med fördel genomföras under två dagar och utlottning av priser sker efter helgen.

Läs mer om matrallyt och stoppen längs vägen: Ett matrally med smak av Dalarna.