En grupp som sitter på en restaurang.

Samiska smaker och vilt från fjällvärlden

Dalarnas fjällvärld erbjuder goda upplevelser för både själ och smaklökar. Efter en dag ute på vandrings- eller cykelleden sätter du dig till bords med smakerna från det vilda och det samiska. Renkött från Sveriges sydligaste sameby, älg och bär från skogarna omkring och röding från älven gör njutningen komplett.


Raggmunk med lingon och fläsk på en tallrik.
Foto: Olarsgården.

Älgköttbullar och lingon från Sälen

På det klassiska fjällhotellet Olarsgården i Sälen finns det mesta som behövs för en riktigt drömmig semester. Här står dörren öppen året om och hit kommer man för att äta lokal mat, dricka gott och umgås med vänner. Och läget är perfekt, med gångavstånd till Lindvallen och sköna naturupplevelser som skidåkning, vandring och cykling.

Vid Restaurang Elgen erbjuds i matväg det allra bästa som fjället och skogen har att erbjuda. Stämningen är avslappnad och de lokala råvarorna står i fokus. Njut av raggmunk med lingon från Sälenfjällen eller älgköttbullar där viltet kommer från Östfjällets jaktlag.

Samisk mat som tillagas.
Mat som tillagas av Renbiten över öppen eld. Foto: Anna Holm.

Samiska delikatesser i Grövelsjön

I Grövelsjöfjällen väntar vilda delikatesser som hjortron, vildfångad fisk, naturbeteskött som älg och ren. Mat från Sápmi, från Sameland, är centralt för Peter och Helena Andersson på familjeföretaget Renbiten. De kombinerar renskötsel med egen förädling, butik och café, samt en mängd olika guidade turer.

Här kan du uppleva allt från att vandra med renar och sova i kåtor, till att njuta av det samiska köket och lära dig om den samiska matkulturen och livet som renskötare.

Ett gäng som sitter vid ett bord och blir serverade mat.
Middagsservering på STF Grövelsjön Fjällstation. Foto: Panama.

Lokalt och hållbart på fjällstationen

I den gemytliga restaurangen hos STF Grövelsjön Fjällstation är varje bord ett fönsterbord – och tur är det. På så sätt kan alla gäster blicka ut över de ståtliga fjällen och samtidigt hugga in på frukost, lunch eller middag. Här finns ett helhetstänk kring måltiden, vilket går i linje med fjällstationens omfattande hållbarhetsarbete.

Och måltiden i sig är en upplevelse, där ledorden är säsongsaktuellt, ekologiskt och lokalt. Njut av renskav med rårörda lingon eller våfflor med hjortronsylt. Här erbjuds också matiga mackor och lunchpaket, perfekt att packa med i ryggsäcken för en dag på fjället.

Taste of Dalarna

Olarsgården, Renbiten och STF Grövelsjön Fjällstation är alla en del av Taste of Dalarna, ett nätverk av gårds­butiker, restau­ranger, caféer, hant­verks­bryggerier och mat- och dryckes­produ­center som sätter de lokala råvarorna, produkterna och smak­upp­levelserna i främsta rummet.