Entrén till gårdsbutiken hos Murboannas Ost.

Sju mysiga gårdsbutiker i Dalarna

Hösten är skördetid i Dalarna. Gör en utflykt till någon av Dalarnas mysiga gårdsbutiker och botanisera bland de bästa lokala smakerna. Här väntar ost, strutshamburgare, knäckebröd, chark, tunnbröd, kakor, sylt och glass. Ät eller fika på plats och köp sedan med det godaste hem.


1. Murboannas Ost, Borlänge

Murboannas Ost har tillverkning och gårdsbutik utanför Borlänge. I deras sortiment finns ostar som är hårda och mjuka, milda och smakrika.

Koppslahyttans Underbara är till exempel en mild och krämig vitmögelost av camembert-typ och den som vill ha lite starkare smak siktar in sig på den lagrade blåmögelosten Frostbos fina. Båda gör sig perfekt med en god marmelad.

En nyhet 2023 är prisbelönte stjärnmejeristen Francis Bigot från Nya Zeeland som kommit till Murbo. Hans första ost i sortimentet är en mild och nötig hårdost, Ängarnas Under. Murboannas arrangerar många olika aktiviteter under hösten, Mercedes-Magi, Oktoberfest, Retrolördag och mycket annat kul står på schemat. Botanisera i gårdsbutiken och från gårdens café rekommenderas givetvis något ostigt som osttallrik, ostpaj eller den omåttligt populära ostkakan.

Läs mer och besök Murboannas Ost.

Gårdsbutiken hos Murboannas Ost.

Ostkaka med sylt hos Murboannas Ost.
Köp med dig någon av alla goda och spännande ostar som finns i Murboannas sortiment och besök caféet för den välkända ostkakan.

2. Sahlins Struts, Borlänge

Hos Sahlins Struts, även de utanför Borlänge, är det struts som gäller. På familjens gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar som gärna visar upp sig för nyfikna besökare. Här går du på en guidad tur, utforskar gårdsbutiken, tar en fika eller äter en god lunch.

På gården finns en väl tilltagen uteservering, där strutshamburgare och gårdsglass hör till favoriterna. I gårdsbutiken finns delikatesslådor i olika utformning, dammvippor, hudvårdsprodukter och presenter – alla med utgångspunkt i gårdens fjäderbeklädda huvudpersoner.

Läs mer och besök Sahlins Struts.

En stor bit av skal från ett strutsägg.

Hamburgare med pommes frites hos Sahlins Struts.
Prova gårdens egen glass, gjord på strutsägg, eller favoriten strutsburgare.

3. Skedvi Bröd, Stora Skedvi

Den goda mötesplatsen i Stora Skedvi utanför Säter är ett måste för alla som lockas av en välsmakande måltid. Ät lunch på restaurangen, känn värmen från ugnarna där knäckebrödet Skedvi Bröd bakas och utforska den välsorterade saluhallen.

Här är charkdisken fylld med det bästa tänkbara köttet från gårdarna i byn och hyllorna dignar av produkter och råvaror från bygden. Man har även eget mejeri där man tillverkar ost och glass från den egna mjölken.

Sommartid kantas gårdsplanen av containrar fyllda med allt från inredning till hem och trädgård, till glasskiosk och café. I växthuset odlas båda ätbart och blommor till försäljning.

Läs mer och besök Skedvi Bröd.

Bröd gräddas i ugnar vid Skedvi bröd.

Grusplan med containers fyllda med inredning.
Skedvi Bröds gårdsplan öppnar upp sommartid, kantad av containrar fyllda med allt från inredning till hem och trädgård, till glasskiosk och café. Längst in finns växthuset med blommor och ätbart till försäljning.

4. Rättviks Tunnbrödsbageri och handelsbod, Rättvik

Följ doften av nybakat tunnbröd i centrala Rättvik. På Rättviks Tunnbrödsbageri bakas alltifrån det traditionella tunnbrödet till tuttul, som är smaksatt med anis och fänkål, till kavelbulle som är en större brödkaka med smör, mjöl och kryddor.

I handelsboden går det att köpa med sig av allt som bakas i bageriet, liksom lokalproducerade läckerheter som ost, dryck och bröd.

Läs mer och besök Rättviks Tunnbrödsbageri.

Mjukt tunnbröd hos Rättviks Tunnbrödsbageri.

Handelsboden hos Rättviks Tunnbrödsbageri.
Det mjuka tunnbrödet bakas på plats och säljs i handelsboden, tillsammans med mycket annat smått och gott.

5. Kanel & Kummin Vedugnsbageri, Stora Skedvi

I Yttersätra i Stora Skedvi hittar brödälskaren sitt himmelrike bland läckra surdegsbröd, bullar och bakverk. Allt är hantverksmässigt bakat med mycket kärlek.

Prova storsäljaren "Skedvi levain", eller botanisera bland godsaker som chokladbollar och dammsugare i den välfyllda kylen.

Och bäst av allt: det är självbetjäning dygnet runt, så här hittar du godsaker till både frukost, fika och nattmacka – närhelst andan faller på.

Läs mer och besök Kanel & Kummin.

Påsar med olika sorters kakor, med texten Kanel & Kummin Vedugnsbageri.
Collage: Butikshyllor med förpackade kakor och juiceflaskor, tråg med nybakade bröd.
Njut av läckra surdegsbröd, bullar och bakverk hos Kanel & Kummin.

6. Björgårdens syltmakeri, Rättvik

I köket på Björgården tillverkar Yvonne en mängd olika produkter av grönsaker, frukter och bär. Den största delen av alla råvaror kommer från närområdet och utbudet avgör vilka produkter som blir till i de franska koppargrytorna. Här hittar du allt från sylter och marmelader till chutneys, vinäger, saft och glögg. Många av smaksättningarna är prisbelönta och passar allt från söta desserter till den grillade köttbiten.

På sommaren kan du besöka gårdscaféet och gårdsbutiken Willgott som är en gammal matbuss. Då kan du även hälsa på djur som lamm, kalvar och kaniner. Vintertid så flyttar gårdsbutiken in i värmen i syltmakeriet. Öppettider hittar du på hemsidan. Du kan även kontakta Björgården om du vill handla under andra tider eller besöka butiken Handslaget som ligger vid fontänen i Rättviks centrum.

Läs mer och besök Björgården.

Tre burkar chutney står på ett bord med knäckebröd.
Hos Björgården hittar du allt från sylter och marmelader till chutneys, vinäger, saft och glögg.

7. Hansjö Mejeri, Orsa

Hantverksmässigt och småskaligt är melodin hos Hansjö Mejeri, 5 km norr om Orsa. Här tillverkas mögelostar, hårdostar och grillost av gårdens egna ekologiska och KRAV-märkta komjölk.

En av de populäraste ostarna är hårdosten Hansjö Gulla som belönats med både nationella och internationella utmärkelser, senast en bronsmedalj i World Cheese Awards. Utöver ostarna finns även den populära Orsamjölken, Hansjö Yoghurt och Hansjö Filmjölk som alla passar perfekt på frukostbordet.

I samma byggnad som mejeriet ligger den fina gårdsbutiken som håller öppet varje dag. Här är det självbetjäning med betalning via swish eller jämna kontanter och förutom gårdens egna varor finns ett urval av andra mathantverk från småskaliga producenter.

Mjölk som hälls upp.
Komjölk som i petflaska. Foto: Sara Rönne
Ostar och annat gott på en bricka.
Foto: Hansjö mejeri.

Taste of Dalarna

Alla gårdsbutiker är medlemmar i Taste of Dalarna, ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger som sätter de lokala råvarorna och smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer på tasteofdalarna.se

Tänk på att öppettider kan variera under hösten. Ofta krävs förbokning. Stäm av med respektive aktör vad som gäller inför besök.