Burkar med chutney från Björgårdens Syltmakeri.

Gårdsfest och plommonröra på Björgården

Nordiska mästerskap, Dalarnas skördefest, Mat runt Siljan och kurs i professionell syltkokning. Dessutom är skog och mark sprängfyllda med frukt och bär som ska tas tillvara inför året som kommer. Kort och gott har Yvonne Björ på Björgårdens syltmakeri fullt upp om hösten. Här berättar hon mer om en hejdundrande skördefest och allt som händer på gården. Dessutom avslöjar hon receptet på sin allra bästa plommonröra.


Yvonne, vad händer hos er på Björgården i höst?

– Första helgen i september går Nordiska mästerskapet i mathantverk av stapeln i Stockholm samtidigt som det är Nordens största mathantverksmässa. Vi har tänkt att åka ner och få inspiration och kanske också tävla med någon produkt. Sen laddar vi för Dalarnas skördefest och Mat runt Siljan helgen därpå. I slutet av september kommer jag att hålla kurs här på gården i professionell syltkokning åt Eldrimner, som är ett resurscentrum för mathantverk. Sen är det dags att ta hem alla får från sommarbetena för klippning och höstslakten.

Det låter som att det är fullt upp!

– Hösten är en mycket intensiv period hos oss då det både ska skördas, rensas och frysa in frukt, bär och grönsaker för att ha bra råvaror att kunna arbeta med under hela kommande vinter och vår. Samtidigt ska det kokas för fullt för att kunna täcka upp för alla spännande evenemang som händer runt omkring.

Ni bjuder på rejäl skördefest under Mat Runt Siljan?

– Ja, på lördagen den 10 september dukar vi upp en riktig fest här på gården. Vi har fyllt hyllorna i butiken med massor av spännande mathantverksprodukter och besökare får möjlighet att provsmaka ett antal av dem. Köket serverar spännande bakverk med våra produkter i och det brukar även stå någon skördesoppa på menyn. Ute gräddar vi kolbullar, pannkakor och Rättviksriddare. Vi kommer också att både servera och sälja av våra olika goda fårkorvar som Mora Salt och Rökning gör av kött från våra djur.

Marmelad från Björgårdens Syltmakeri.
Lördag den 10 september är det stor gårdsfest på Björgården. Det kommer garanterat gå att smaka deras goda marmelader.

Det blir aktiviteter också?

– Vi öppnar upp gården så att man kan umgås med våra olika djur, får, kaniner, höns, ankor och vaktlar. Maskin- och lekdelen med traktorer och annat för barnen brukar vara ett mycket populärt tillhåll. Vi kommer också att ha flera spännande gäster som bland annat skördar och berättar om odling av microgrönsaker. En mejerist som berättar och säljer ostar, en bagerska som bakar tuttul på plats och en biodlare som kommer med sin honung. Under söndagen 11 september har vi öppet med vår egen verksamhet utan gäster.

Vilka råvaror är som bäst under hösten?

– Att få jobba med våra lokala äpplen som mognar från slutet av augusti och framåt är alltid lika spännande. Då kan vi verkligen frossa i det goda och man vill göra så mycket av allt. Sylt, mos, marmelader, chutney, saft, must, sirap, vinäger, godis – ja listan blir lång. Sen är jag ju en lingonälskare av stora mått och av den här unika råvaran kan man tillverka hur mycket spännande saker som helst. Nu hoppas jag verkligen att det blir ett bra lingonår, för det är ganska tomt i min frys.

Kan du tipsa om något extra gott gjort på bär?

– Då jag syltar in det mesta tillsammans med socker i glasburkar så uppskattar jag verkligen när man kan göra ”färska” produkter som man inte tillsätter något socker till, utan man njuter av det direkt. Även om det går att sparas någon dag längre i kylen. Det kan vara ett äppelmos med lite körsbär i eller en förenklad chutney som jag kallar plommonröra. Ta färska plommon som får koka ihop med lite av dina favoritkryddor, jag tar gärna rosmarin och timjan, och en skvätt vinäger eller vin. Salta och peppra. Koka ihop tills du har en lagom sönderkokt röra. Supergott tillbehör till maten!

Burkar med chutney från Björgårdens Syltmakeri.
Chutneys, marmelader, sylt och saft är bara några av godsakerna som Björgården skapar.

Dalarnas skördefest, 9–11 september 2022

Under helgen 9–11 september anordnas Dalarnas skördefest. Då slår lokala matproducenter i hela Dalarna upp dörrarna för att välkomna smaksugna besökare. Mat runt Siljan, Skördefest i Södra Dalarna och ett antal aktörer i Tunabygden är lokala arrangemang som anordnas under helgen och som tillsammans utgör Dalarnas skördefest.

Gör en rundresa mellan de många aktörerna i både södra Dalarna och runt Siljan. Upptäck och utforska matmarknader, gårdsbutiker, caféer och restauranger under en helg i den lokala matens och smakens tecken.

Tänk på att öppettider kan variera under både helgen och året, stäm av aktuellt program hos respektive aktör inför ditt besök. 

Taste of Dalarna

Björgårdens syltmakeri, liksom flera av de aktörer som välkomnar besökare under Dalarnas skördefest, är medlemmar i Taste of Dalarna, ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Hitta fler besöksmål på tasteofdalarna.se