Rättviks Kulturhus

Ett hus med fyra världar i Rättviks Kulturhus

Rättviks kulturhus lockar över 100 000 besökare varje år. Med öppet alla dagar är det ett av de mest öppna kulturhusen i Dalarna och det breda utbudet gör att alla kan hitta något som passar just dem. Oavsett om det är att gå på en genuin julmarknad eller delta vid digitalt poesicafé, att upptäcka naturmuseet eller se en utställning med hundra år gamla bilder om bandy.


Kulturhuset är centralt beläget på Storgatan i Rättvik, alldeles utmed Enån. Verksamheten vilar på fyra ben, eller som det beskrevs förr – ett hus, fyra världar. Med både bibliotek, konsthall, naturmuseum och ett stort bildarkiv finns mycket att upptäcka och utforska.

Helene Bergman, kulturstrateg, berättar att intresset är stort för kulturhusets verksamhet:

– Konsthallen är konstant uppbokad två år framåt och vi får så många förfrågningar att vi måste sålla. Den håller hög klass, med både internationella och nationella utställare.

Aktiviteter året om

Vid kulturhuset arbetas det hårt för att det ska finnas ett utbud av kultur och aktiviteter året om. Till exempel hålls återkommande boktipsarfrukostar och ett torsdagsprogram med varierat utbud av bland annat föredrag under vår- och hösttermin. Under vintern finns flera utställningar att besöka och i december var det äntligen dags för julmarknad igen.

– Vår julmarknad har varit inställd de senaste två åren, men nu blev den av 11 december. Det är en riktigt genuin julmarknad med hantverk, ekocafé och lokalproducerad mat, säger Helene.

Det stora bildarkivet innehåller tiotusentals bilder från trakten och spänner över omkring 150 år. I kulturhusets entréhall visas ofta miniutställningar från arkivet. Till efter jul visas Bandy förr med många gamla bilder på bandyspelare.

Slöjdpåsar, kreativt café och lokal geologi

Ett återkommande inslag på kulturhuset är skapande aktiviteter för barn. Till exempel håller barnen på fritids i Rättvik vernissage på temat vila, för att uppmärksamma barnkonventionen. Barnens tolkningar finns att se i entréhallen till och med 8 december.

– Man kan också komma till oss och hämta slöjdpåsar, ett litet kit för att prova på hantverk hemma. I juletid innehåller slöjdpåsarna ullgarn och kardad ull som man kan tova och till exempel göra tomtar att hänga i granen. Det passar barn från sex års ålder. För lite äldre barn, från tolv år, erbjuds virk-, stick- och bulletjournalcafé den 14 december. Man kan virka eller sticka och man skriver som små dagböcker om vad man vill uppnå och göra, berättar Helene.

Vid naturmuseet kan du ta del av Siljansbygdens utveckling från jordens födelse via meteoritnedslaget fram till idag. Museet är en perfekt utgångspunkt för dig som kanske är nyfiken på Siljan Geopark. När meteoriten slog ner för nära 380 miljoner år sedan skapades förutsättningarna för det som idag är sjön Siljan och Siljansringen. Berggrunden och naturen förändrades och lade grunden till en geologisk miljö som annars inte vore möjlig på våra breddgrader.

– Naturmuseet är väldigt pedagogiskt upplagt och en länk till att komma ut i geoparken. Museet renoveras just nu, men är öppet för allmänheten så det går fortsatt bra att besöka, avslutar Helene.

Det här är Siljan Geopark

En geopark samlar flera olika besöksmål, så kallade ”geosites”, där det är möjligt att uppleva områdets unika miljö. För Siljan Geopark är kopplingen till meteoritnedslaget den röda tråden och olika geositer ligger i delar av Orsas, Moras, Rättviks och Leksands kommuner. Som besökare är det bra att tänka på att många av platserna i geoparken är naturreservat, där naturen är skyddad och det råder specifika föreskrifter.

Läs mer om Siljan Geopark.