Vacker vinterdag i Karlsarvet.

En kreativ jul på Körsbärsgården

I byn Karlsarvet, några kilometer utanför Leksand, ligger Körsbärsgården. Omgiven av hästhagar och bara en kort promenad från Siljan, står det röda timrade huset där Karin Stigsdotter bor med sin familj. Det är här de firar jul.


Mitt emellan skogen och sjön ligger gården som byggdes på 1930-talet och som sedan dess både byggts om och till i flera omgångar för att passa dess inneboende.

– När vi köpte gården fick vi berättat för oss att den varit Kers Pers gård, men att barnen hade haft svårt att säga Kers Pers och i stället sa Körsbärs. Så kom det sig sedan att gården kallas Körsbärs, berättar Karin.

Hon är utbildad sjuksköterska och har jobbat runt om i Sverige och i Norge. Sedan bytte hon bana helt och lät kreativiteten – som alltid varit en följeslagare – blomma ut även i yrkeslivet under utbildningen till dekoratör. Just den där lusten att skapa och kreera är ett stående inslag i såväl livet som vardagen. Inte minst får den utlopp på Instagramkontot 79392, där tusentals följare inspireras av Karin och livet på gården.

– Utöver de intressen barnen har och som vi vuxna automatiskt involveras i, är det till största del hemmet och trädgården jag ägnar mig åt, men även resor, att läsa, färg och form och foto. Jag ser mig själv som rätt påhittig. 

Hennes öga för färg och form kommer väl till pass när gården ska göras redo för vintern. Här står havrekärvar redo att möta småfåglarna, liksom de röda äpplen som är utplacerade lite här och var. Annars varierar vinterdekorationerna på gården från år till år beroende på såväl tid och ork som kreativitet. 

– Jag brukar säga att vi vinterdekorerar, när vi gör det ombonat och välkomnande även på gården inför den kalla, mörka perioden av året. På senhösten tar vi granar som vi sätter kring knutarna. Ofta hänger vi ljusslingor i granarna och i vissa buskar för att lysa upp och göra det mysigt. Vi sätter även ner långa marschallhållare och tar fram ett gäng ljuslyktor. Närmare jul brukar vi hjälpas åt att göra och spika upp granrisgirlanger och jag brukar göra dörrkransar. Finns lusten gör vi ett par granrisbockar som placeras på någon välkomnande plats på gården.  

Barndomens jular spenderades hos mormor och morfar, med allt vad det innebar i form av gran, glögg, Kalle Anka och Karl-Bertil, tomtegröt och tomte, väntan och förväntan, skratt och musik. Även om det numera är i Körsbärsgården jularna firas, finns mycket från de där glittrande jularna bevarat. 

– För mig är julen framförallt gemenskap, att umgås, ha extra tid för varandra och att vara tillsammans. Jul är också dofter som de av glögg, pepparkakor, apelsiner med instuckna nejlikor, tazetter, hyacinter, iskonvaljer, kanelstänger, gran, tända ljus. Ja, det är många dofter som jag förknippar med julen. 

Att just dofter är något som skapar julkänsla är tydligt hemma hos Karin. Här utgörs en stor del av juldekorationerna av blommor, frukt och ljus.  

– Jag är inte så mycket för att ta fram massa pynt som ska plockas bort efter ett tag. Blommor och ljus är ett säkert sätt att skapa stämning åtet om, inte minst vid jul. Ett fat med röda äpplen och några apelsiner med instuckna nejlikor ger omedelbar julkänsla, det behövs egentligen inte så mycket.   

Under advent är mycket sig likt från år till år. 

– Min mamma brukar baka ”Julgubbar”, en slags vita pepparkakor, tillsammans med barnbarnen varje advent. De gör också knäck och lussekakor, stora dekorativa saffransbröd, tillsammans. Julgranen tar vi in och klär kvällen före julafton och det är också då skinkan griljeras. Sen på julafton äter vi ”knytis-julbord” före Kalle Anka. 

På julbordet är det inte bara maten som står i fokus, utan även dekorationer bidrar till att skapa stämning och julkänsla.  

– Mina måsten på julbordet är ljus, blommor och att alla som kan är på plats, skrattar Karin, men börjar sedan ändå räkna upp de ingredienser som ingår i hennes bästa julbordsrecept: 

– Julskinka från Siljans Chark och handgräddat hårdbröd från Skedvi bröd. Några olika sorters lax från Siljans Lax brukar vi också ha på julbordet – och hemgjorda köttbullar. Julmust i glasflaskor hör också julen till, liksom de mjuka bröden tjockbulla och stomp.   

Så när vintermörkret sänker sig och det börjar bita i kinderna känns kylan ändå långt borta. Här i Körsbärsgården strålar värmen och julstämningen sitter djupt rotad i de röda timmerväggarna. Här finns stämningen som kommer mindre av röda tomtar och mer av kärlek och gemenskap. Precis som julen ska vara. 

Karins vinterpärlor i Leksand med omnejd

Musikevenemangen:
Lissjul i Leksands kyrka vid första advent är en lika berörande upplevelse varje år. ”Leksandslåt med Vänners” Trettondagskonsert i Sveasalen, Leksand. Högt tempo, glatt humör och mycket musik under en konsert lång som en ishockeymatch.  Massa glädje och må-bra-känsla! 

Utomhusaktiviteterna:
Vid gynnsamma väderleksförhållanden kan Siljans is bjuda på fantastisk skridskoåkning. Granbergslänken med skidspår och bitvis väldigt fin utsikt mellan Källan i Leksand och Granberget. Granberget med slalomåkning på nära avstånd från Leksand. Gesundaberget med milsvid utsikt över Siljan och dess omgivningar är också en upplevelse oavsett årstid. Utsikten är minst sagt storslagen! 

Hantverket:
Året om finns det många duktiga hantverksföretag att besöka i våra trakter. I stundande julklappstider tipsar jag om att besöka Jobs Handtryck i Västanvik och även Käck & Hedbys Smides på Åkerö där bland annat Tuppstaken tillverkas. Att besöka smedjan och att se smederna använda samma remdrivna maskiner och öppna ässjor som då smedjan startade 1922 ger besöket i fabriksbutiken ett mervärde. Inne i Leksand finns flera företag, två av dem är Ylva Skarps studio och Linn Sunds Crona Craft, tidigare Leksands Hemslöjd. Utanför Rättvik, i Vikarbyn har keramikern Mikaela Willers butik och verkstad och inte långt där ifrån ligger Nittsjö och Nittsjö Keramik.