Trots att cafédelen är stängd för dagen råder det stor aktivitet inne i bageriet. Här bakas det surdegsbröd och väldoftande kokostoppar med citron. Hemvändaren och eldsjälen Kärsti Hård bjuder in till kaffe och pratstund. Hennes entusiasm för orten Furudal är påtaglig och sedan bageriet öppnade för fem år sedan har fler vågat satsa på egna verksamheter och samarbetsviljan är god.
– Jag har idéer som jag vill få ut, jag
slänger ut dem utan gränser och blir bemött med positiv respons. Går de inte att förverkliga är det bara att konstatera och gå vidare. Vi är aldrig ensamma som företagare i Furudal, vi kan alltid bolla med varandra och det är ömsesidigt.
Utanför entrédörren står en låda med pelargoner och ett swishnummer. Det är svägerskan Carina Hansson som uppmuntrats att starta eget och sälja blommor.
– Det saknades möjligheten att köpa en vacker fredagsbukett, så vi började prata om att vi behövde blommor i Furudal och nu är det verklighet. Så roligt och uppskattat!
Hantverk som gått i arv
Intresset för bakning ligger i släkten. Kärstis morfar Arne Snitth drev bageri i samma lokal och före honom hans far Erik Snitth. På den tiden hette det Snitths Konditori.
– Mor bakade alltid och jag sprang här i lokalerna när jag var liten, åt marsipan minns jag.
Även om intresset för bakning alltid funnits där fanns inga tankar på att flytta hem till Furudal och starta bageri.
Då, för åtta år sedan, var Sigtuna Kärstis postort.
– Allt rullade på. Jag och min man Per hade bra jobb på Arlanda, lån upp till öronen, barnen var utflugna. Mor och far i Furudal började bli äldre, de behövde hjälp och vi var i Furudal allt oftare. Vi bestämde oss för att flytta hem, tänkte att det löser sig med jobb. Vi kände inte någon stress.
Väl på plats i Furudal bestämde sig Kärsti för att renovera den fastighet i centrala Furudal som ägdes av släkten. Med stor omsorg och kärlek till byggnadens historia växte Snitths Hantverksbageri fram – en plats som kommit att bli en viktig mötesplats för både lokalbor och tillresta. Även om livet som egen företagare innebär hårt jobb njuter Kärsti av tillvaron.
– När mina kompisar kommer för att hälsa på får dom jobba. Vi jobbar jämt. Jag kan själv påverka min egen situation och det är upp till mig om det ska flyta på. Skulle jag vilja vara ledig kan jag styra det. Jag tycker det är skönt. Som för de flesta egna företagare är det en livsstil.
Hockeybullen lockar långväga gäster
Allt i bageriet är tillverkat för hand på lokala råvaror så långt det är möjligt, bakat med känsla och med stor omtanke. Den känslan förmedlas även i cafémiljön, vars ljusa toner och jordnära materialval förmedlar ett lugn.
– Man ska känna sig välkommen, det ska vara trevligt att gå in här. Jag önskar att jag kunde stå i kassan mer för att svara på frågor om brödet. Jag gillar att möta kunder.
Förutom surdegsbröd finns det en storsäljare som människor reser långväga för att få prova – hockeybullen. Ett bakverk som Kärstis morfar var först med att baka.
– Varje sommar kommer det in många personer som under sin barndom gått på hockeyskola i Furudal, minns att de ätit en särskild bulle och att de bara måste få prova den igen. När de får reda på att bullen fortfarande produceras blir de barnsligt förtjusta. Hockeybulle ska man äta i Furudal, det är bara här den smakar så gott.
Kärsti Hård och Snitths Hantverksbageri
Ålder: 63 år
Bakgrund: Arbetade för SAS i många år, men bytte inriktning till att bli hantverksbagare i samband med flytten hem till Dalarna.
Gör: Driver Snitths Hantverksbageri i Furudal.
Intressen: Segla på Oresjön, vandra i skogen.
Tips: På fredagar levererar Kärsti bröd till butiken Handslaget i Rättvik.
Se aktuella öppettider för Snitths Hantverksbageri på Facebook.
Fler exempel på lokala smakupplevelser hittar du på tasteofdalarna.se