Lär dig laga utemat – Elles Utemat lär dig hur

Lär dig laga utemat – Elles Utemat lär dig hur

Gillar du att laga mat ute över öppen eld? Vill du lära dig mer om hur du skapar minnesvärda – och goda – smakupplevelser utomhus? Elle Nikishkova driver Elles Utemat och brinner för matlagning av naturens råvaror. Här guidar hon till de bästa och godaste matupplevelserna utomhus.


Elle Nikishkova är en passionerad utekock som älskar eld, skog och svampplockning – och som förvandlat sin passion till sitt yrke. Hennes uppväxt, som geografiskt sett spänner sig från Ukraina i öst till Kuba i väst och Sverige i norr, har varit en stor inspirationskälla till den mångkulturella matlagning som präglar menyerna i Elles Utemat. I dag arbetar hon över hela landet med att skapa unika upplevelser kring utematlagning, om det så är för besökare under ett evenemang eller under kurser för de som är nyfikna på de stora möjligheter utematlagning bjuder på.

Vad är skillnaden mellan att laga mat utomhus och ”vanlig” matlagning?

– Jag tycker att ”utomhus” överlag är en trevligare miljö än ”inomhus” – speciellt när det gäller matlagning. Skogens dofter, trädkronornas sus, fågelsången. Att få hugga och spänta ved, få kolla in i en brasa, känna dess värme. Hela upplevelsen blir så mycket mer komplett när man får laga mat över öppen eld utomhus. Sen är det ju också röken som gör susen, den ger maten en annorlunda smak och hjälper nosen att hitta andra aromer i måltiden.

Vilken mat funkar bäst ute?

– All mat man gör inne går att göra ute. Det gäller bara att ha koll på vilka redskap som finns för att steka, koka, baka och röka. Det som ibland skapar begränsningar är möjligheten till kylning när man är ute en längre tid under varmare perioder. Då får man skippa sådant som kan bli dåligt i värmen, som färskt kött och fisk, och istället köra veggo.

Elle självporträtt

Vilka förberedelser behövs när man ska laga mat utomhus och i skogen?

– Ett tips för den som vill laga mat ”from scratch”, men utan att behöva bära för mycket och för tungt, är att använda lufttorkade råvaror som är torkade separat. Sen använder man dem för att komponera egna rätter i stället för att köra på färdigpackat. Vintertid är det viktigt att preppa så mycket som möjligt hemma och ta med sig ut i lådor eller fryspåsar. Hacka lök i minusgrader är väl lite halvkul. Om man inte har någon erfarenhet alls av utematlagning är det enklaste att börja med ett gas- eller stormkök. Då har man allt man behöver för att koka och steka, plus att det är en relativt billig investering.

Hur började utematlagningen för dig?

– För mig började utematlagningen på just ett sådant där stormkök någon gång på 90-talet när jag gick med i Fältbiologerna i Umeå. Vi var ute i skogen en hel del och lagade allt möjligt på våra turer. Jag kommer ihåg en sommarresa vi gjorde till Kolahalvön. Vi var ute i skog och mark många dagar i sträck utan närhet till städer eller affärer och ibland tog maten slut. Det enda vi hade kvar var salt och mjöl. Då gjorde vi en enkel deg på vatten från en bäck och våra sista ingredienser, plockade svamp och bär och gjorde små dumplings med stekt svamp till huvudrätt och små dumplings med bär till efterrätt. Så enkelt och gott!

Avslutningsvis: Vilka är dina tre favoritplatser i Dalarna?

– Utan att inbördes ordning, skulle jag säga: Östra Silvbergs gruva utanför Säter. Vilken magisk plats det är! Jag älskar turkost vatten och att få se det mitt ute i en svensk skog var en helt fantastisk upplevelse. För att inte tala om hur uppfriskande det var att ta ett dopp och hur coolt det var att veta att den är över 200 meter djup. Sedan Gyllbergen, jag älskar stället! Har dessutom bara sett en liten del av området och jag vill tillbaka för en längre tur på sommaren, men också på vintern. Och så Dala-Floda för att paddla fors, stand up paddle board och få hänga med min kompis James och resten av gänget på Kajaktiv.

Glödande kol

Kärsti Hård, som äger och driver Snitths Hantverksbageri i Furudal.

Bakat med kärlek hos Snitths Hantverksbageri i Furudal

  ”Hej alla brödälskare! Min dröm är att öppna ett hantverksbageri i Furudal.” Så står det skrivet i ett inlägg på Facebook som publicerades av Kärsti Hård i mitten av januari 2015. Det var starten för Snitths Hantverksbageri i Furudal som idag kommit att bli en naturlig mötesplats för lokalbor och ett besöksmål väl värd resan. Trots att cafédelen är stängd för dagen råder det stor aktivitet inne i bageriet. Här bakas det surdegsbröd och väldoftande kokostoppar med citron. Hemvändaren och eldsjälen Kärsti Hård bjuder in till kaffe och pratstund. Hennes entusiasm för orten Furudal är påtaglig och sedan bageriet öppnade för fem år sedan har fler vågat satsa på egna verksamheter och samarbetsviljan är god. – Jag har idéer som jag vill få ut, jag slänger ut dem utan gränser och blir bemött med positiv respons. Går de inte att förverkliga är det bara att konstatera och gå vidare. Vi är aldrig ensamma som företagare i Furudal, vi kan alltid bolla med varandra och det är ömsesidigt. Utanför entrédörren står en låda med pelargoner och ett swishnummer. Det är svägerskan Carina Hansson som uppmuntrats att starta eget och sälja blommor. – Det saknades möjligheten att köpa en vacker fredagsbukett, så vi började prata om att vi behövde blommor i Furudal och nu är det verklighet. Så roligt och uppskattat! Hantverk som gått i arv Intresset för bakning ligger i släkten. Kärstis morfar Arne Snitth drev bageri i samma lokal och före honom hans far Erik Snitth. På den tiden hette det Snitths Konditori. – Mor bakade alltid och jag sprang här i lokalerna när jag var liten, åt marsipan minns jag.  Även om intresset för bakning alltid funnits där fanns inga tankar på att flytta hem till Furudal och starta bageri. Då, för åtta år sedan, var Sigtuna Kärstis postort. – Allt rullade på. Jag och min man Per hade bra jobb på Arlanda, lån upp till öronen, barnen var utflugna. Mor och far i Furudal började bli äldre, de behövde hjälp och vi var i Furudal allt oftare. Vi bestämde oss för att flytta hem, tänkte att det löser sig med jobb. Vi kände inte någon stress. Väl på plats i Furudal bestämde sig Kärsti för att renovera den fastighet i centrala Furudal som ägdes av släkten. Med stor omsorg och kärlek till byggnadens historia växte Snitths Hantverksbageri fram – en plats som kommit att bli en viktig mötesplats för både lokalbor och tillresta. Även om livet som egen företagare innebär hårt jobb njuter Kärsti av tillvaron. – När mina kompisar kommer för att hälsa på får dom jobba. Vi jobbar jämt. Jag kan själv påverka min egen situation och det är upp till mig om det ska flyta på. Skulle jag vilja vara ledig kan jag styra det. Jag tycker det är skönt. Som för de flesta egna företagare är det en livsstil. Den hemtrevliga och välkomnande känslan avspeglas i såväl cafémiljön som i bakverken.   Hockeybullen lockar långväga gäster Allt i bageriet är tillverkat för hand på lokala råvaror så långt det är möjligt, bakat med känsla och med stor omtanke. Den känslan förmedlas även i cafémiljön, vars ljusa toner och jordnära materialval förmedlar ett lugn. – Man ska känna sig välkommen, det ska vara trevligt att gå in här. Jag önskar att jag kunde stå i kassan mer för att svara på frågor om brödet. Jag gillar att möta kunder. Förutom surdegsbröd finns det en storsäljare som människor reser långväga för att få prova – hockeybullen. Ett bakverk som Kärstis morfar var först med att baka. – Varje sommar kommer det in många personer som under sin barndom gått på hockeyskola i Furudal, minns att de ätit en särskild bulle och att de bara måste få prova den igen. När de får reda på att bullen fortfarande produceras blir de barnsligt förtjusta. Hockeybulle ska man äta i Furudal, det är bara här den smakar så gott. Den klassiska Hockeybullen är en populär klassiker som lockar långväga gäster.   Kärsti Hård och Snitths Hantverksbageri Ålder: 63 årBakgrund: Arbetade för SAS i många år, men bytte inriktning till att bli hantverksbagare i samband med flytten hem till Dalarna.Gör: Driver Snitths Hantverksbageri i Furudal.Intressen: Segla på Oresjön, vandra i skogen.Tips: På fredagar levererar Kärsti bröd till butiken Handslaget i Rättvik. Se aktuella öppettider för Snitths Hantverksbageri på Facebook. Fler exempel på lokala smakupplevelser hittar du på tasteofdalarna.se

Par som äter Rättviksglass

En glassig sommar med Rättviksglass i Rättvik

Vad gör man om man älskar glass men tycker att det fattas alternativ på marknaden? Man skapar sin egen såklart. Så tänkte Henryk Nouvel från Rättvik som började experimentera för att skapa en egen glass. Resultatet blev Rättviksglass, som visade sig bli ett framgångsrecept. Det som började med små experiment i köket, har under åren vuxit till en liten glassfabrik på industriområdet i Rättvik som idag levererar glass till både restauranger och glasskiosker runt om i Sverige. Allt började med en passion för den kalla läckerheten för 18 år sedan. – Jag tyckte inte att det fanns något som var tillräckligt gott, så jag ville försöka göra något som var lite bättre än de andra. Idén var att göra ett mellanting mellan svensk gräddglass och italiensk glass, för jag tycker att den svenska glassen är för gräddig och den italienska för tunn och för isig. Jag ville göra en glass som faller alla i smaken, säger Henryk. Svenskitaliensk glass med smak av sommar Det verkar som om han har lyckats. För varje sommar står människor tålmodigt vid någon av glasskioskerna och väntar på att få svalka sig med en strut eller bägare fylld med kulörta kulor. Vad som är hemligheten i receptet vill Henryk såklart inte avslöja, men resultatet blev en glass inspirerad av både Sverige och Italien, med grädde och mjölk från svenska bönder. Idag finns ett brett sortiment med både laktosfria och veganska alternativ. Och smakutbudet är stort och varierar från klassiska smaker som vanilj och choklad till tiramisu, mandarin och chai latte som är nyheter för i år. Genom åren har många möjliga och omöjliga smaker testats i tillverkningen, vissa mer udda än andra. – Vi har testat att göra messmörsglass, det är ganska udda. Sen har vi också haft kräftglass och västerbottensglass som också var lite konstigt och gick dåligt. Det har varit sådana tillfälliga grejer som vi testat att göra när vi haft jippon och så. Men jag tycker faktiskt att enkelheten med de här klassiska smakerna är godast ändå, för idén är att glassen ska smaka som när man var liten. Och det är just de vanliga smakerna som choklad, vanilj, polka och jordgubbe som säljer bäst. Även om Henryk har tillverkat en hel del smaker sedan starten, är det klassikerna som choklad, vanilj, polka och jordgubbe som går bäst.   Ett glassätande folk Att glass förknippas med sommar och semester kanske inte är så konstigt. Vem vill inte kunna svalka sig med något kallt och sött när solen värmer? Att vi svenskar dessutom gillar glass är det ingen tvekan om, för enligt en undersökning från Föreningen Svenska Glasstillverkare äter vi i Sverige tolv liter glass per person varje år. Det här gör oss till det näst mest glassätande folket i Europa, det är bara i Finland man äter mer av den frysta varan. Efterfrågan på den lokaltillverkade Rättviksglassen har ökat och för varje år tillkommer fler kunder. – Vi finns både i Åre och nere i Skåne och i sommar även på Klockargården i Tällberg i en glasskiosk vid hemslöjden. I Rättvik flyttar vi glasskiosken från campingen till gångvägen mellan tågstationen och Långbryggan där det finns bord och stolar, så man ska kunna sätta sig ner i lugn och ro efter att man gått på bryggan. Vad tycker du att man ska passa på att göra i Rättvik? – Det finns mycket att göra, Rättvik har ett brett utbud av caféer och restauranger med olika sorters koncept som jag tycker att man ska besöka. Sen kan man ju utmana varandra i gokart, minigolf eller i rodel eller kanske testa att klättra på Högt & Lågt. För den som vill ut i naturen finns många fina cykel- och vandringsleder med mysiga stopp längs vägen. Ett besök på Karl-Tövåsens fäbod eller Styggforsen är också trevligt. Vill man bara ta det lugnt så kan man ligga på stranden och bada och ha det skönt. Läs mer: visitrattvik.se

Vandrare som grillar på kalfjäll

Tre unika matupplevelser i Grövelsjön

Grövelsjön och Grövelsjöfjällen är Dalarnas nordligaste fjällvärld. Här väntar en naturupplevelse utöver det vanliga, där vildmarken alltid väntar alldeles utanför dörren. Här väntar också matupplevelser utöver det vanliga. Följ med till tre aktörer som garanterat kommer att bjuda på en oförglömlig måltid. STF Grövelsjön Fjällstation I den gemytliga restaurangen hos STF Grövelsjön Fjällstation är varje bord ett fönsterbord – och tur är det. På så sätt kan alla gäster blicka ut över de ståtliga fjällen och samtidigt hugga in på frukost, lunch eller middag. Här finns ett helhetstänk kring måltiden, vilket går i linje med fjällstationens omfattande hållbarhetsarbete.  – Ska vi servera renkött köper vi hela renar och använder allt. Allt kött serveras, vi kokar fonder på delarna som blir över. Vill vi göra ärtsoppa en vecka ser vi till att servera fläsklägg någon dag innan, så att vi kan använda resterna till att koka buljongen till soppan. Det ska inte bara vara en fin maträtt, det handlar om en fin helhet i hela tankesättet, säger platschefen Carl Johan Ingeström. På STF Grövelsjön Fjällstation står hållbarhet i fokus och menyn skapas för att kunna ta tillvara så mycket som möjligt av råvarorna.   Storsätra Fjällhotell Hos fyrstjärniga Storsätra Fjällhotell är det lätt att koppla av från vardagen och uppleva naturnära fjällyx när den är som bäst. Det klassiska hotellet är en institution i Grövelsjöfjällen och vida kända för sina utsökta måltider. På menyn står ofta vilt och fisk från nära håll, med en blandning av klassiska svenska rätter och internationella inslag. Varje måltid lagas med omtanke och omsorg och dessutom lovar kökspersonalen att krydda maten med en portion kärlek för extra god smak.  Såväl övernattande gäster som matsugna besökare rekommenderas att stanna till för lunch eller middag. Under sommarmånaderna är det också möjligt att fika på verandan med den brusande älven Grövlan som passerar alldeles bredvid. Kom ihåg att förboka kvällsmiddagen! Storsätra Fjällhotell bjuder in till naturnära fjällyx med många lokala smaker, som vilt och fisk, på menyn.   Renbiten Mat från Sápmi, från Sameland, är centralt för Peter och Helena Andersson på familjeföretaget Renbiten. De kombinerar renskötsel med egen förädling, butik och café och lever och arbetar inom Idre sameby, Sveriges sydligaste och en av landets minsta samebyar. Här väntar vilda delikatesser som hjortron, vildfångad fisk, naturbeteskött som älg och ren. De väver också in det fjällnaturen bjuder på i form av svenska “superfoods”, som sprängticka, blåbär och björksav. Passa på att följa med på en av deras guidade turer, där det ofta ingår någon form av samisk förtäring. Kika lite extra på upplevelsen ”Taste of Sápmi”, som innefattar en fyrarätters middag uppdukad i en kåta mitt i naturen. Rätterna kommer från det samiska köket och tillagas över den öppna elden. En upplevelse för alla sinnen. Hos Renbiten är det möjligt att uppleva smakerna från det samiska köket och en mängd vilda delikatesser från närområdet. Taste of Dalarna Taste of Dalarna är ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer: Taste of Dalarna

Magnus & Linn på Sjövillan Rättvik

Sommarhäng på Sjövillan i Rättvik

Sommar, sol och semester. På Sjövillan i Rättvik förbereder sig krögarparet Magnus och Linn Ollas på en annorlunda sommar med färre sittplatser, men med strandcafé och loungemys på terrassen. Förra årets succé med beach club, mingel och liveband kommer inte i repris den här sommaren med tanke på rådande omständigheter, men sällskap som vill kunna njuta av något gott i kvällsbrisen med utsikt över Siljan kommer ändå kunna erbjudas det på Sjövillan i sommar. Hej Magnus, vad händer hos er i sommar? – Vi kommer att bygga upp ett strandcafé eller lounge om man vill ha något enklare där man kan sitta och hänga. Vi kommer att köra lite olika teman där med dj och så. Inget är spikat än eftersom det varit svårt att planera allt inför sommaren, men typ late night burger kanske vi kör någon kväll. Hur kommer ni att ha öppet i sommar? – Vi öppnar klockan tolv och har öppet hela dagen. Förhoppningsvis blir det ett lugnt och jämnt flöde av människor, det är vad vi hoppas på. Vi kommer att köra en stor à la carte-meny med italienskt tema och fram till klockan tre kör vi dagens tips som är mer som en snabb lunch. Här är det ju också viktigt att boka bord för att säkra plats och för planeringens skull. Á la carte med italienskt tema, pizza och charkuterier är bara några av läckerheterna som återfinns på Sjövillans meny i sommar. Den stora uteserveringen med utsikt över Siljan bjuder in till skönt häng.   Vad måste man testa på menyn? – Jag tycker att vi alltid har en bra carpaccio och råbiff. Men sen så kommer vi att köra en romersk sharing pizza för fyra personer som kommer ut på en träplanka. Vi gräddar den vit och fyller på med charkuterier och inlagda grönsaker efteråt, det är en trevlig grej. Det som är bra hos oss är att det är en stor meny så att alla i ett sällskap kan hitta något som passar. Hur anpassar ni restaurangen med anledning av rådande restriktioner?  – Man kan säga att det blir mer riktat åt matservering. Vi räknar med 80 sittplatser i år jämfört med 104 som vi hade förra året, så det är en klar minskning. Det vi hoppas på är att alla gäster kan tänka på enkla saker för att underlätta, dels att boka bord för planeringens skull och att ha lite extra överseende med att allt inte är som det brukar. Och det är väl lite därför vi skapar den här loungedelen med olika ytor för häng, för möjlighet till distans. Krögarparet Linn och Magnus Ollas driver Sjövillan i Rättvik.   Restaurang Sjövillan i Rättvik Läge: Stenkast från Siljans sandstrand med utsikt över Långbryggan.Mat: Stor variationsrik italiensk à la carte med rätter av hög kvalitet. Dagens tips kl 12-15.Nytt för sommaren 2020: Strandcafé med loungegrupper på terrassen.Tips från restaurangen: Boka bord för att säkra din plats.

Carl Larsson-gården utomhus

En kulturresa med smak av Dalarna

Dalarna är ett av Sveriges mest välkända landskap, och det är inte så konstigt. Starka traditioner och ett rikt kulturarv som har hjälpt till att forma bilden, men också smaken, av Dalarna. Kulturresan är ett tillfälle att upptäcka och återupptäcka de platser som lämnat avtryck i historien, inspireras av unika miljöer och nu kan du också upptäcka Dalarnas smakupplevelser längs vägen. Hitta de lokala råvarorna och ta del av exklusiva erbjudanden för dig som har kulturpasset! Det röda passet som leder till kulturhistorien och nya smakupplevelser Dalarna. Många tänker nog på grönskande ängar rika på vallmo och prästkragar med blånande berg i bakgrunden. Andra ser framför sig fjällvärldens snöiga toppar och mil efter mil av längdskidspår och orörda vidder. Eller slingrande oupptäckta stigar genom trolsk skog och förbi gruvhål och hyttor? Kanske är det falu-röda hus och idylliska byar där man hittar loppisar, gårdsbutiker och sommaröppna caféer? De besöksmål som ingår i Kulturresan speglar Dalarnas mångfacetterade historia och natur vilket ger en djupgående bild av landskapet till gästerna som besöker dem. Med det röda passet i hand har du 9 stämplar att samla på din resa. Ta tillfället i akt och lär känna Anders Zorn, utforska djupen i Falu Gruva eller varför inte låta dig tjusas av de unika föremål du hittar på Porfyrmuseet? Och det bästa av allt, ta del av unika erbjudanden från Taste of Dalarna längs med vägen. Smaken av Dalarna Det är sällan man känner sig klar i Dalarna efter en eller 2 dagar. Dalarna är stort och det finns oändligt mycket att se och göra. Taste of Dalarna erbjuder många kulinariska äventyr, så flera resenärer väljer att kombinera kulturarv med smakupplevelser för att förlänga upplevelsen. Därför finns nu, på varje besöksmål som ingår i kulturresan och Visit Dalarnas turistinformationer, möjligheten att få en folder med 20 unika och smakrika erbjudanden och rabatter för dig med kulturpasset. Njut av restaurangbesök, strutsglass, tunnbröd & flera andra ekologiska och lokalproducerade råvaror! Några av de aktörer som har erbjudanden i foldern är Dala-Floda Världshus, Kulinariet, Åkerblads Gästegiveri & Muddus Hjortron, men för den som är sugen på något sött är Björgårdens Syltmakeri värt ett besök! Där hittar du en gårdsbutik med småskaligt mathantverk med djuren betandes i hagarna runt gården. Njut av syltade produkter, marmelader, drycker, chutneys och mycket mer! Det erbjuds också kurser i bärförädling, säljer olika former av hantverk och erbjuder gårdsfika. För dig som vill njuta av en fantastisk hotellfrukost kanske ett stopp på Mora Hotell & Spa passar bra? Köket är skandinaviskt med inslag från Italien och Frankrike och vid frukosten återfinns till exempel lokala läckerheter som vasaloppskorv och andra specialiteter. Njut av en riktigt bra start på dagen vid Siljan. Murboannas mejeri är ett härligt stopp längs vägen både för finsmakaren och den som vill njuta av nybakat fika. I gårdsbutiken är det naturligtvis osten som Murboannas är känt för som står i centrum, men du återfinner också gårdens andra produkter och lokalproducerade varor från olika delar av Dalarna här, som LissEllas senap, knäckebröd från stora Skedvi, saft och marmelader från Björgården, handgjord korv från Rältagården med mera! Och glöm inte att ta dig en titt genom fönstret in i mejeriet, för dig som är riktigt intresserad går det att boka en privat guidning! Vad ni än väljer att göra är Kulturresans och Taste of Dalarnas besöksmål väl värda ett besök! Tänk på att alla destinationer har olika öppettider så ta gärna reda på dem innan . Kom också ihåg att följa restriktionerna som finns pga. coronaviruset och att håll avstånd för att få en trygg och säker upplevelse!

Loungemöbler utomhus på Åmåsängsgården

Sommarhäng på Mora Life Åmåsängsgården

På Mora Life Åmåsängsgården intill Siljan erbjuds både bekvämt boende, goda måltider och somriga aktiviteter, som bad och boule. Ägaren Christine Olsson berättar om de åtgärder som görs för att välkomna besökare på ett tryggare sätt i sommar. Vad erbjuder ni besökare sommartid? – Förutom boende på vår fina gård med både nybyggda hus och gamla timmerstugor och camping vid Siljans strand, så kan man äta på vår stora restaurang Seaside. Vi serverar stenugnsbakade pizzor med noga utvalda råvaror. Då vi har en fantastiskt fin badstrand väljer många att beställa pizza för att ta med till stranden. Vi säljer även fika och erbjuder minigolf och boule. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era besökare? – I vår restaurang, där vi har bordsservering, har vi glesat ur bland borden och uppmanar alla att hålla avstånd genom textade skyltar. Vi ser helst att man betalar med Swish både i restaurangen och i receptionen. Plexiglaset vid receptionsdisken uppskattas av många och personalen använder handskar i största möjliga mån. Det är några exempel på åtgärder som vi vidtagit. Vilka upplevelser i närområdet kan ni rekommendera? – Mora centrum är trevligt med mysiga caféer och små butiker som Mora Hem-slöjd och Morakniv där även hästar från Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs säljs. Passa även på att göra ett besök på Zornmuseet och fika på Café Zorn. Gäster som vill vandra hänvisar vi gärna till Hemus fantastiska natur med olika leder eller till Helvetesfallet och Storstupet i Orsa. Väl där passar även ett besök på Orsa Rovdjurspark. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Stötta det lokala” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Dalmål Kafé

Trädgårdsfika på Dalmål Kafé och Kök i Tällberg

Låt Tällberg utgöra målet för utflykten och passa på att stanna till för en måltid på Dalmål som ligger intill Klockargården. Lena Brinkenberg rekommenderar att prova den stenugnsbakade pizzan och en promenad ner till Siljan. Vad erbjuder ni besökare sommartid? – I vår timmerstuga har det serverats stora, frasiga våfflor sedan 1953, så även denna sommar. Utöver våfflor serverar vi kaffe, hem-bakad fika, glass och mat. Sommarens favorit är vår stenugnsbakade pizza som gräddas i stenugn ute i vår rymliga trädgård. Vi har även placerat en glasskiosk i trädgården så att det inte bildas köer inne vid serveringens kassa. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era besökare? – Givetvis håller vi myndigheternas rekommendationer för servering och hygien. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? – Efter en god måltid i vår trädgård, på vår veranda eller i något av våra kaférum så rekommenderar vi ett besök i Tällbergs Hemslöjd som ligger i samma hus. Här finns hantverk, presenter och inredning. Missa inte att promenera eller åka ner till Tällbergs strand och doppa fötterna i Siljan. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Stötta det lokala” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna