Laga mat utomhus – utekockens 3 bästa tips

Laga mat utomhus – utekockens 3 bästa tips

Elle Nikishkova är utekocken som gjort sig känd över hela landet som Elles Utemat. När hon brassar igång sin muurika sprider sig alltid underbara dofter i skogen. Här ger hon sina tre bästa tips på hur du själv lyckas med utematlagningen – och tipsar även om vilka rätter hon själv gillar att laga utomhus.


1. Tänk nytt – utemat är inte bara renskav och kolbulle

– Generellt brukar jag uppmana folk att tänka utanför boxen och testa att göra något spännande de aldrig har gjort förut. Kanske en maträtt från ett annat land? Renskav och kolbulle är inte de enda rätterna som kan tillagas över öppen eld.

2. Undvik rökiga eldar

– Ett annat tips om man lagar mat med ved är att spänta upp veden och elda med tunnare stickor. På så vis får man en eld som är lättare att kontrollera och justera plus att det blir mindre rökigt. Rök är förvisso en god krydda, men mindre trevlig i ögon och andningsorgan.

3. Låt matlagningen ta tid

– Mitt tredje tips är att ta det lugnt. Stressa ner och låt matlagningen ta tid. När folk frågar mig hur lång tid något tar brukar jag säga att det är elden som bestämmer det. Och i viss mån vinden. Och veden. Men tar man det lugnt och låter saker och ting ha sin gång så blir maten färdig tids nog.

Elles utemat workshop

Vilken mat lagar du själv helst utomhus?

– Jag tycker att det är rätt tråkigt att laga samma saker flera gånger om, så jag lagar oftast saker som jag inte har lagat förut eller lagar nya varianter av bekanta rätter. Vissa maträtter kan dock göras väldigt varierade och kräver samtidigt en del träning för att nå perfektion. Den mexikanska tacon är en sådan. Att kunna göra perfekta majstortillas och en riktigt bra topping i form av något spännande långkokt kött till exempel är både en fröjd och något som kräver övning. Sen gillar jag att göra olika varianter på raggmunk med allt från aubergine och marockanska kryddor till en rysk variant med svampsås. Raggmunk passar bra när man snabbt vill göra nystekta och goda ”bites” till många.

Vill du lära dig laga utomhusmat tillsammans med Elle? Helgen 27–29 september håller hon i en workshop i utomhusmatlagning på Näsets Marcusgård i Furudal utanför Rättvik.

Läs mer: Laga mat utomhus och skapa unika helhetsupplevelser – en matlagningsworkshop med Elles Utemat

Bakat med kärlek på Bagarstugans Gårdscafé

Bakat med kärlek på Bagarstugans Gårdscafé

I sommar fylls Bagarstugans Gårdscafé på Klockargården i Tällberg med väldoftande bullar och bröd. Katarina Berggren som annars driver Katarinas Bröd och Kaka har i sommar gått samman med Pia Anagrius och tillsammans dukar de upp för en välsmakande paus i vacker miljö. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Hos oss kan du njuta av härliga bakverk, goda smörgåsar, värmande soppor och smakrika lunchrätter. Vi bakar allt själva, använder oss av närproducerat och ekologisk så långt det går och vi gör medvetna val för att stödja svenska bönder. Förutom servering har vi även en liten visthusbod där du kan köpa hem nybakat bröd av olika sorter, säger Katarina.  Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vår uteservering är stor med gott om plats mellan borden. Vill man sitta inne finns servering i två plan med begränsat antal platser och två meter mellan borden. För kunder som inte vill komma in finns möjlighet att köpa hem såväl surdegsbröd, tårtbitar och bullar samt mat och smörrebröd. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Siljansbygdens unika miljöer med alla byar, fäbodar och den varierade naturen med älven, sjöarna, bergen och de brukade markerna. Handla med fika från Bagarstugans Gårdscafé och vandra upp på Digerberget i Tällberg och njut av den fantastiska utsikten över Siljan. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Fikastund vid historiska Ornässtugan

Fikastund vid historiska Ornässtugan

I den arkitektritade museibutiken intill det populära besöksmålet Ornässtugan finns café med uteservering i naturskön miljö. Museichef Åsa Ehlis ser fram emot att välkomna besökare som vill fira 500-årsjubileet av Gustav Vasas framfart genom Dalarna. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Hos oss kan man komma och koppla av i underbar natur, fika, ta sig ett dopp i sjön, eller gå på guidad tur i den vackra medeltida loftbyggnaden. I år är det exakt 500 år sedan Gustav Vasa besökte gården och vi berättar gärna den spännande historien om hur han hastigt fick fly ut genom dasset och hur han tog sig vidare upp genom Dalarna.  Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vi har begränsat antalet besökare både på de guidade turerna och i butiken. Fika serveras av personalen och sittning sker utomhus med gott om plats mellan borden. Ornässtugans område ligger naturskönt vid Ösjön och det finns mycket yta att sprida ut sig på.  Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Vi rekommenderar ett besök hos Sahlins struts i Borlänge. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Gediget utbud i Saluhallen på Kulinariet

Gediget utbud i Saluhallen på Kulinariet

Den goda mötesplatsen Kulinariet i Stora Skedvi lockar gäster som önskar en välsmakande måltid, att ta del av tillverkningsprocessen när knäckebrödet Skedvi Bröd bakas och att handla i den välsorterade Saluhallen som samlar fina råvaror från bygden. Maria Adeström-Jonsson ser fram emot att fler hittar till Saluhallen för att proviantera inför kommande grillkvällar. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Här finns en välfylld charkdisk med det bästa tänkbara köttet från gårdarna i byn och på hyllorna finns grillsåser och marinader – perfekt för sommarens grillning. Lägg därtill den godaste tänkbara glassen som tillverkas i huset av Stora Skedvi Mejeri. Här finns även fabriksförsäljning av Skedvi Bröd. Vi lovar att smaklökarna får sitt. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vi möblerar om och stuvar om för att skapa mer utrymme och bättre flöde i lokalen. Bageriet kommer att ha stängt vecka 29–32 vilket ger ännu större ytor för våra besökare, för både fabriksförsäljning av knäckebröd och övrig försäljning.  Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Besök vackra Hembygdsgården och nyöppnade bageriet Kanel & Kummin här i Stora Skedvi.   Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Vardagslyx på Mora Hotell & Spa

Vardagslyx på Mora Hotell & Spa

Lämna vardagen och skäm bort den du tycker om på genuina Mora Hotell & Spa. Till sommaren satsar de stort på att erbjuda gästerna spännande aktiviteter och goda smakupplevelser med lokal förankring berättar Patrick Lund som är marknadsansvarig. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Vi har tagit fram en hel del erbjudanden och aktiviteter i samarbete med lokala aktörer i Mora. Exempelvis samarbetar vi med Mora Golfklubb och kan erbjuda golfupplevelse med middag övernattning och dalafrukost. Andra exempel på aktiviteter är Zorn-middag, chokladprovning och vildmarkstur med matlagning i dalaskogarna, säger Patrick. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vi har en tydlig strategi som innefattar bland annat förstärkta rutiner för städning med regelbunden desinficering av ytor och rutiner för strikt handhygien för våra medarbetare. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Besök Zornmuseet som finns på promenadavstånd från hotellet, utforska naturen genom vandring och cykling, besök Tomteland och ta del av dalahästtillverkningen.  Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Välsmakande hos Dalasmaker

Välsmakande hos Dalasmaker

Till Smidgården i Fryksås kommer vandrare för att vila sina trötta ben och få sig en bit mat efter den branta stigningen längs Siljansleden. Hit kommer lokalbor för att fira en familjemedlem och barnfamiljer som gör en utflykt genom skogen från närliggande Orsa Grönklitt. Peter Lundquist är krögare och vd för Dalasmaker som förutom Smidgården också driver Toppstugan och Restaurang Ugglan & Björnen i Grönklitt. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - En rad olika restaurangupplevelser från morgon till kväll, som passar både livsnjutaren, barnfamiljen och kompisgänget, säger Peter. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vår verksamhet är helt anpassad efter myndigheternas råd. Vi erbjuder handsprit och har glesat ut bland borden. Dekaler på golvet underlättar att hålla avståndet till varandra och vi arbetar för att undvika situationer som kan skapa trängsel. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Det finns hur mycket som helst. Jag tror att många som bor här gör det av just den anledningen. Orsa Grönklitt har mycket att erbjuda och framför allt en lämplig plats att besöka i dessa tider eftersom det är ett stort område med mycket uteaktiviteter. Kan särskilt slår väl ett slag för multibanan och den nya cykelbanan på Orsa Grönklitt. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Par vid en disk

Smaka på Dalarna – En guidad tur till tre smakrika guldkorn

Följ med på en minst sagt smakrik resa till tre av södra Dalarnas gastronomiska guldkorn. Samla en grupp vänner och välkomnas på plats av eldsjälarna som viger sina liv åt närproducerat mathantverk. Sahlins Struts, Murboannas Ost och Kulinariet bjuder in till en personlig rundresa med Dalarnas lokala produkter och delikatesser i fokus. Smaka på Dalarna. Börja med att bara smaka på tanken och känn hur det börjar vattnas i munnen. En resa mellan de tre aktörer som slagit sina minst sagt goda påsar tillsammans – Sahlins struts, Murboannas och Kulinariet – bjuder visserligen på upplevelser för alla sinnen. Även om smaklökarna självklart står i fokus ges under resan möjlighet till en unik och personlig inblick i respektive verksamhet. Ta del av mathantverket och lär mer om hur produktionen går till, om livet på en gård med strutsar, kika in hos osttillverkningen och på knäckebrödsbageriet. Lyssna till berättelserna om hur passionen för det lokala, för småskaligheten och för råvarorna har tagit entreprenörerna dit de är idag. Till stunden där du kan hugga in på en strutsburgare, en krämig ost eller en nygräddad bit bröd. Strutsburgare och strutsglass hos Sahlins struts Starta dagen hos Sahlins Struts utanför Borlänge. Lagom till förmiddagskaffet bjuds det här på en hel del strutsar. På gården bedriver Kerstin och Gunnar Sahlin ett produktionsjordbruk som de mer än gärna visar för besökare, samtidigt som de berättar mer om såväl jordbrukets villkor som strutsarna som djur. – Strutsar fungerar som vilket lantdjur som helst, men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin. På senare år har Sahlins satsat mycket på mat. Här görs krämig glass på strutsägg och på menyn hos gårdens uppskattade restaurang syns till exempel storsäljaren strutsburgare. Det går också att hugga in på flertalet läckerheter av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart. – Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur. På gården finns också ett bryggeri, där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus. I gårdens välfyllda butik finns det mesta från strutsen och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Ostprovning hos Murboannas Dags att borsta av sig strutsfjädrarna och åka vidare. Lunchen intas med fördel hos Murboannas, som huserar i den lilla byn Murbo utanför Borlänge. Här producerar Anna och Mats Reyier ostar och andra mejeriprodukter. Även om just osten och mejeriproduktionen är det centrala, är engagemanget för det lokala stort – vilket också avspeglas i valet av råvaror till gårdens butik, café och restaurang. Produkter och råvaror kommer från Dalarna i så stor utsträckning det bara går. – Det är så fantastiskt roligt att få arbeta med något som jag verkligen vill och kan lägga ner min själ i. Det är många tankar och mycket arbete bakom ostarna och sedan lever de också sina egna små liv. Den förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid, säger Anna. På plats finns självklart möjlighet till ostprovning, för att jämföra smaken hos de olika sorterna med varandra. För trots att det egentligen endast behövs mjölk, bakteriekultur, löpe och salt för att göra ost så är osttillverkning ett riktigt hantverk som sitter i händerna. Det är där, i detaljerna, erfarenheten och kunnandet, som kvaliteten och de verkliga smaksensationerna blir till. – Vi kommer alltid vara småskaliga. För mig är det viktigt ha känslan kvar, att ha kontroll hela vägen och veta att det är riktigt fina produkter vi erbjuder kunderna. Besök Kulinariet – Dalarnas matmecka Avsluta dagen på Kulinariet i Stora Skedvi, i lagom tid för eftermiddagskaffe. Kliv innanför dörrarna till platsen som blivit vara en knutpunkt för lokala råvaror och producenter, dit såväl bevandrade gastronomer som nyfikna besökare kan komma och alltid känna sig säkra på att hitta bästa tänkbara varor. – Det här är en fantastisk bygd med många producenter. När vi lyfte på locket och började leta var det fascinerande att upptäcka den enorma bredden och den höga kvaliteten, säger Anders Åkerberg, Kulinariets VD och grundare, tillika uppvuxen i trakten och har verkat som entreprenör här i många år. Bygdens förutsättningar i kombination med Anders driv resulterade således i just Kulinariet, ”en god mötesplats” som de själva kallar sig. Och här finns sannerligen mycket gott. I saluhallen går det att botanisera bland närproducerat kött, ost, potatis, bröd, ägg och annat gott. Vägg i vägg med saluhallen finns bageriet Skedvi Bröd, där knäckebröd gräddas för hand i vedeldade ugnar och som besökare går det att titta på när bagarna arbetar. – Är man inte så hemma i matvärlden är Kulinariet ett fantastiskt ställe att besöka. Här finns en samlad kunskap om maten och man får hjälp och vägledning av alla duktiga människor som jobbar här, Kulinariet växer och förändras hela tiden. Numera finns också en restaurang där kvaliteten och de lokala råvarorna står i fokus, självklart ackompanjerad av de godaste av smaker. I fabriken tillverkas också glass och ost av mjölk och ägg från byn, i Stora Skedvi mejeri som har sin lokal i källaren. När så dagen rundas av har smaklökarna med största sannolikhet fått sitt. Smaken av Dalarna kanske också har vuxit, förändrats eller utvecklats under resans gång. Tillsammans med de personliga berättelserna från de drivna mathantverkarna, som var och en sätter sin guldkant på smakerna, kan daladagen i matens tecken förhoppningsvis bjuda på minnen som består för lång tid framöver. Det här är Smaka på Dalarna Smaka på Dalarna är en kulinarisk resa till tre stycken mathantverkare i Dalarna: Sahlins struts i Borlänge, Murboannas i Borlänge och Kulinariet i Stora Skedvi. Passa på att upptäcka deras egentillverkade mat och produkter, ät och fika i restaurang och café samt handla lokala delikatesser. Samtliga tre besöksmål har uteserveringar och generösa öppna ytor.   En del av Taste of Dalarna Samtliga tre aktörer är också en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer: Taste of Dalarna

En fullspäckad lördag i Älvdalen

En fullspäckad lördag i Älvdalen

På väg till dalafjällen? Då är sannolikheten stor att resvägen går längs riksväg 70 och därmed via Älvdalen. Gör ett stopp och upptäck orten som bjuder på såväl sten- som musikhistoria, trevliga restauranger och spännande vildmark. Kanske lyckas Älvdalen till och med övertyga om en extra övernattning? Älvdalen är världskända för sin sten. Det är förstås inte vilken sten som helst, utan den karaktäristiskt röda älvdalsporfyren. På Porfyrmuseet finns unika samlingar av konstverk, urnor och föremål i porfyrsten. I samma museum går det dessutom att uppleva en mäktig dos musikhistoria. Här finns nämligen en stor samling av Hagström-gitarrer, alla tillverkade av världskända Albin Hagström som hade sin bas i just Älvdalen. Vintertid har museet öppet på lördagar och som besökare vandrar du på egen hand runt bland utställningarna och beundrar hantverket, de maffiga porfyrföremålen och de häftiga gitarrerna. Fråga gärna personalen om de har någon spännande historia eller anekdot på lager – att höra berättelserna om människorna som tillverkade föremålen ger besöket ytterligare ett lager. På Porfyr- och Hagströmsmuseet i Älvdalen går det att ta del av de maffiga stenföremålen av älvdalsporfyr, liksom flera av de dragspel och gitarrer som tillverkades av AB Albin Hagström. Sedan kanske lunchsuget sätter in och då ligger Hotell Älvdalen på lämpligt avstånd på andra sidan parkeringen. Här serveras lunchbuffé alla dagar i veckan och även middag kvällstid. Är det istället sötsuget som gjort sig påmint finns nyöppnade caféet CaKe. Här får du dessutom fika och vintagebutik i ett, så passa på att leta efter härliga fynd. Är det vildmarken och naturen som lockar efter många mil i bil levererar Älvdalen flera gånger om. Här finns alla möjligheter att upptäcka och utforska de djupa dalaskogarna, under såväl kortare stopp som längre turer. Naturreservatet Hykjeberg utanför Älvdalen är en trevlig och lagom lång ”topptur” på 2 km tur och retur. Stigen brukar vara gångbar även vintertid, men se upp med eventuell halka. På toppen väntar sedan milsvida och magiska vyer över landskapet. I de djupa dalaskogarna på Navardalens Vildmarksstation finns ingen el eller moderna bekvämligheter. Här spenderas kvällarna bäst framför en sprakande brasa, med tystnaden nära inpå, under en stjärnklar himmel. Lockar den verkliga vildmarken finns STF Navardalens Vildmarksstation. Förutom lugn, ro och absolut ingen el är det här marker där älg, björn och lo har sin hemvist. Stanna till för en vandring i den omväxlande naturen och avsluta med matsäck framför en sprakande eld. Annars kanske ett vinterbad i sjön med efterföljande bastu hägrar. Efter en dag i Älvdalen har byn förhoppningsvis charmat både den som söker kultur och den som är mer sugen på äventyr. Då är det bara att stanna lite längre och upptäcka ännu mer! I centrum finns till exempel STF Vandrarhem Tre Björnar – en perfekt utgångspunkt för ännu flera Älvdalsupplevelser, innan resan går vidare mot de där dalafjällen som med största sannolikhet står kvar även imorgon.   Läs mer om Älvdalen och vad som finns att göra här