Par som äter Rättviksglass.

En glassig sommar med Rättviksglass i Rättvik

Vad gör man om man älskar glass men tycker att det fattas alternativ på marknaden? Man skapar sin egen såklart. Så tänkte Henryk Nouvel från Rättvik som började experimentera för att skapa en egen glass. Resultatet blev Rättviksglass, som visade sig bli ett framgångsrecept.


Det som började med små experiment i köket, har under åren vuxit till en liten glassfabrik på industriområdet i Rättvik som idag levererar glass till både restauranger och glasskiosker runt om i Sverige. Allt började med en passion för den kalla läckerheten för 18 år sedan.

– Jag tyckte inte att det fanns något som var tillräckligt gott, så jag ville försöka göra något som var lite bättre än de andra. Idén var att göra ett mellanting mellan svensk gräddglass och italiensk glass, för jag tycker att den svenska glassen är för gräddig och den italienska för tunn och för isig. Jag ville göra en glass som faller alla i smaken, säger Henryk.

Svenskitaliensk glass med smak av sommar

Det verkar som om han har lyckats. För varje sommar står människor tålmodigt vid någon av glasskioskerna och väntar på att få svalka sig med en strut eller bägare fylld med kulörta kulor. Vad som är hemligheten i receptet vill Henryk såklart inte avslöja, men resultatet blev en glass inspirerad av både Sverige och Italien, med grädde och mjölk från svenska bönder.

Idag finns ett brett sortiment med både laktosfria och veganska alternativ. Och smakutbudet är stort och varierar från klassiska smaker som vanilj och choklad till tiramisu, mandarin och chai latte som är nyheter för i år. Genom åren har många möjliga och omöjliga smaker testats i tillverkningen, vissa mer udda än andra.

– Vi har testat att göra messmörsglass, det är ganska udda. Sen har vi också haft kräftglass och västerbottensglass som också var lite konstigt och gick dåligt. Det har varit sådana tillfälliga grejer som vi testat att göra när vi haft jippon och så. Men jag tycker faktiskt att enkelheten med de här klassiska smakerna är godast ändå, för idén är att glassen ska smaka som när man var liten. Och det är just de vanliga smakerna som choklad, vanilj, polka och jordgubbe som säljer bäst.

Bägare med Rättviksglass.
Även om Henryk har tillverkat en hel del smaker sedan starten, är det klassikerna som choklad, vanilj, polka och jordgubbe som går bäst.

 

Ett glassätande folk

Att glass förknippas med sommar och semester kanske inte är så konstigt. Vem vill inte kunna svalka sig med något kallt och sött när solen värmer? Att vi svenskar dessutom gillar glass är det ingen tvekan om, för enligt en undersökning från Föreningen Svenska Glasstillverkare äter vi i Sverige tolv liter glass per person varje år. Det här gör oss till det näst mest glassätande folket i Europa, det är bara i Finland man äter mer av den frysta varan. Efterfrågan på den lokaltillverkade Rättviksglassen har ökat och för varje år tillkommer fler kunder.

– Vi finns både i Åre och nere i Skåne och i sommar även på Klockargården i Tällberg i en glasskiosk vid hemslöjden. I Rättvik flyttar vi glasskiosken från campingen till gångvägen mellan tågstationen och Långbryggan där det finns bord och stolar, så man ska kunna sätta sig ner i lugn och ro efter att man gått på bryggan.

Vad tycker du att man ska passa på att göra i Rättvik?

– Det finns mycket att göra, Rättvik har ett brett utbud av caféer och restauranger med olika sorters koncept som jag tycker att man ska besöka. Sen kan man ju utmana varandra i gokart, minigolf eller i rodel eller kanske testa att klättra på Högt & Lågt. För den som vill ut i naturen finns många fina cykel- och vandringsleder med mysiga stopp längs vägen. Ett besök på Karl-Tövåsens fäbod eller Styggforsen är också trevligt. Vill man bara ta det lugnt så kan man ligga på stranden och bada och ha det skönt.

Läs mer: visitrattvik.se