Kvinna och flicka sitter vid bord och fikar utomhus under våren

Bästa tipsen för mors dag i Dalarna

I maj månad har solen verkligen börjat värma igen och våren har dragit gröna penseldrag över naturen. Det är också månaden då alla mammor firas lite extra under mors dag den 30 maj. Just nu kanske det är lite extra viktigt att visa varandra uppskattning, men hur firas mors dag på äkta dalavis?


Dalarnas kulturella vårpärlor lockar 

Att njuta av Dalarnas kulturupplevelser tillsammans är ett mysigt sätt att umgås och samtidigt lära sig mer om Dalarna. Hilda Munthes trädgårdar på Hildasholm upphör aldrig att imponera med sina olika trädgårdsrum. Hilda själv spenderade mycket tid här med sina barn, så varför inte följa i hennes fotspår och fira mors dag här?

Hildasholms fasad och trädgårdar.

 

Verkets blåskimrande slaggstensfasad mot blå himmel.
Hildasholm och Verket är två av Dalarnas största kulturhistoriska skatter och de är definitivt värda ett besök.

Avesta art och Verket slår upp sina dörrar för sommarens utställning den 15 maj, och årets utställning Re: Avesta Art 2021 är extra intressant för alla siljansbor. Här kan man nämligen se Aquanauts, som visar upp en av de mest dramatiska forskningsexpeditioner som ägt rum vid Siljan. Följ två kvinnliga forskare från förra sekelskiftet och deras upptäckter som inkluderar en hittills okänd människoart, Homo aquatis eller Aquanauts.

Både Hildasholm och Verket ingår dessutom i Kulturresan, som är din guide till nio av Dalarnas främsta kulturpärlor. Kanske är det röda passet som ni får en stämpel i efter varje besök en perfekt Mors Dag-present?

Loppisar och Second Hand i Dalarna

På landsbygden finns en uppsjö av olika loppisar och second hand-affärer. Siljanstrakten är en skattkista för många återbrukare på jakt efter fynd. Här blandas allmoge med retro, och innovation och inspiration är ledorden. Vare sig ni är på jakt efter spännande inredningsdetaljer, kläder eller bara kikar utan att leta efter något särskilt är en loppisrunda en mysig aktivitet.

Kaffekoppar, kurbitsdekorerade dalaskåp och folkdräkter i ett rum.
I Dalarna finns det loppisar och second hand-affärer runt varje hörn. Kanske finns sommarens fynd hos någon av dem?

Hos Spader Madame Retro Vintage hittar ni ting från mitten av förra århundradet, kanske är det en lampa från 70-talet som får följa med hem, eller en blus från 40-talet? I BK:s Gammalt & Nytt lokaler trängs antikt, kuriosa och hantverk, och här kan ni även hitta dräktdelar. Eller varför inte göra ett stopp på PMU i Leksand, vars stora lokaler gömmer många loppisfynd.

Upplev vårens dalasmaker

Ett café i en ovanlig miljö är Snickericafé som ni hittar ovanpå Leksandsstolens snickeri. Njut av hembakat fika, matiga smörgåsar och ta del av snickeriets möbeldesign när det gustavianska 1700-talet möter allmogefunktionalitet.

Två händer bär på en brika full med fikabröd och lokalproducerad läsk.

 

Två bilder på fika uppdukat på bord.
Våren är en perfekt årstid för att utforska Dalarnas alla caféer och njuta av bakverk och kaffe i vårsolen.

Hos café Zorn produceras allt från grunden, gärna med lokala och ekologiska råvaror, Här serveras inte bara fika utan också dagens pasta, soppa och sallader, och mycket av det som finns på menyn är inspirerat av Anders och Emma Zorns egna receptsamlingar.

I Baka Kakas lokaler i Rättvik bakas bröd, bullar och andra delikatesser med kärlek och omtanke. Allt, från karamellsås till vaniljkräm, görs från grunden. Den mysiga miljön med blommiga soffor, mönstrade tapeter och fransbeklädda lampor bjuder in till en rofylld fikastund.

 

Tänk på att öppettiderna kan variera, så hitta aktuell information hos respektive aktör innan ert besök.