Mamma och dotter paddlar båt vid Carl Larsson-gården i Sundborn.

Bästa tipsen för mors dag i Dalarna

I maj månad har solen verkligen börjat värma igen och våren har dragit gröna penseldrag över naturen. Det är också månaden då alla mammor firas lite extra under mors dag den 29 maj. Vi har samlat de bästa tipsen för en riktigt härlig mors dag i Dalarna.


Tänk på att öppettiderna kan variera, så hitta aktuell information hos respektive aktör innan ert besök.

Gör Kulturresan bland Dalarnas kulturella vårpärlor

Att njuta av Dalarnas kulturupplevelser tillsammans är ett mysigt sätt att umgås och samtidigt lära sig mer om Dalarna. Hilda Munthes trädgårdar på Hildasholm upphör aldrig att imponera med sina olika trädgårdsrum. Hilda själv spenderade mycket tid här med sina barn, så varför inte följa i hennes fotspår och fira mors dag här?

Avesta art och Verket har slagit upp sina dörrar för sommarens utställning med temat årstider. De medverkande konstnärernas verk berör direkt eller indirekt årstidernas cykliska gång. Ibland bara som en förnimmelse, en tanke, eller högst konkret.

Eller varför inte besöka något av Dalarnas kända konstnärshem? I Sundborn utanför Falun väntar Carl och Karin Larssons hem Lilla Hyttnäs och i Mora går det att besöka Zornmuseet eller gå en guidad visning i Anders och Emma Zorns hem på Zorngården.

Både Hildasholm, Verket, Carl-Larsson-gården och Zornmuseet ingår dessutom i Kulturresan, som är en guide till nio av Dalarnas främsta kulturpärlor. Kanske är det röda passet som ni får en stämpel i efter varje besök en perfekt Mors dagspresent?

Hildasholms fasad och trädgårdar.

 

Verkets blåskimrande slaggstensfasad mot blå himmel.
Hildasholm och Verket är två av Dalarnas största kulturhistoriska skatter och de är definitivt värda ett besök.

Loppisar och second hand i Dalarna

På landsbygden finns en uppsjö av olika loppisar och second hand-affärer. Siljanstrakten är en skattkista för många återbrukare på jakt efter fynd. Här blandas allmoge med retro, och innovation och inspiration är ledorden. Vare sig ni är på jakt efter spännande inredningsdetaljer, kläder eller bara kikar utan att leta efter något särskilt är en loppisrunda en mysig aktivitet.

Hos Spader Madame Retro Vintage hittar ni ting från mitten av förra århundradet, kanske är det en lampa från 70-talet som får följa med hem, eller en blus från 40-talet? Hos BK:s Gammalt & Nytt trängs antikt, kuriosa och hantverk, och här kan ni även hitta dräktdelar. Eller varför inte göra ett stopp på PMU i Leksand, vars stora lokaler gömmer många loppisfynd.

Kaffekoppar, kurbitsdekorerade dalaskåp och folkdräkter i ett rum.
I Dalarna finns det loppisar och second hand-affärer runt varje hörn. Kanske finns sommarens fynd hos någon av dem?

Upplev vårens dalasmaker

Ett café i en ovanlig miljö är Snickericafé som ni hittar ovanpå Leksandsstolens snickeri i Siljansnäs. Njut av hembakat fika, matiga smörgåsar och ta del av snickeriets möbeldesign när det gustavianska 1700-talet möter allmogefunktionalitet.

I Dalarna finns flera caféer som rekommenderas av café- och restaurangguiden White Guide. Här kan du hitta alla caféer i Dalarna som finns med i guiden.

I Baka Kakas lokaler i Rättvik bakas bröd, bullar och andra delikatesser med kärlek och omtanke. Allt, från karamellsås till vaniljkräm, görs från grunden. Den mysiga miljön med blommiga soffor, mönstrade tapeter och fransbeklädda lampor bjuder in till en rofylld fikastund.

Två händer bär på en brika full med fikabröd och lokalproducerad läsk.

 

Två bilder på fika uppdukat på bord.
Våren är en perfekt årstid för att utforska Dalarnas alla caféer och njuta av bakverk och kaffe i vårsolen.

Bonustips: Vattenfallssafari

Om du och mamma är sugna på en lite mer äventyrlig dag tipsar vi om att göra en vattenfallssafari. Det är något speciellt att vara vid ett vattenfall. Oavsett storlek är det en magisk känsla att se vattnet forsa fram. Ta med er matsäck och ge er ut och jaga våra sju listade vattenfall i Dalarna. Hur många prickar ni av?

Ett vattenfall och en hängbro.
Foto: Anna Holm.