Strömsholms Kanal i Smedjebacken.

Anna Falkengrens tips på utflykter i Smedjebacken

En doldis till kyrkby, en 225-åring och en hel del gruvor. När Anna Falkengren, tidigare verksamhetschef på Ekomuseum Bergslagen, tipsar om sina favoriter i och kring Smedjebacken ligger naturupplevelserna nära till hands. Här delar hon med sig av sina bästa tips på utflykter i Smedjebacken. Förutom gruvorna och de industrihistoriska guldkornen ger hon flera tips på vandringar genom både vackra och lärorika naturupplevelser.


Tipsa om tre utflyktsmål i trakterna kring Smedjebacken!

1. Söderbärke kyrkby

– En liten doldis faktiskt. Det ingår i Ekomuseum Bergslagen. Parkera vid Söderbärke hembygdsgård och ta gärna en vandringsfolder i den svarta brevlådan. Är det sommar kan du fika i Bagarstugan på hembygdsgårdens tun och handla i Hantverksboden. Vill du vandra för dig själv i lugn och ro så promenera den korta biten till Söderbärke kyrka, den är öppen på dagarna och bjuder både svalka och stillhet, historiska vingslag och kanske eftertanke. Styr sedan stegen gärna till Hagudden på andra sidan Kyrkviken. Det finns en stig som leder dit från kyrkogården och där finns flera fina platser att sitta ner på. Här kanske du plockar upp termosen och brödet från fikakorgen, dricker ditt kaffe under björkarna och spanar ut över sjön Barken. Är det sommar och du vill ta dig ett dopp är det bara att gå den korta vägen till den fint iordninggjorda Haguddens badplats vid Parkviken.

2. Smedjebackens hamn och lokstallet

– Jag jobbar med området just nu så det ligger mig varmt om hjärtat. Snart öppnas en fin liten utställning här som knyter an till att Strömsholms kanal fyller 225 år i år och Smedjebacken gratulerar kanalen med en utställning. Eftersom det är födelsedagsår tyckte vi det var kul att visa någonting från hur det var från början. Utställningen är som sagt ganska liten, men det är en svit med tre fotografier ur ritningsboken som gjordes 1774 inför att kanalen byggdes. Vi har fotograferat tre bilder ur hela ritningsboken från Semla, Västanfors och Fagersta bruk. Fotografierna är lite större än själva originalboken och full av små detaljer. Annars väldigt trevligt att gå runt i hamnen i Smedjebacken. Där kan man besöka lokstallet, spela minigolf, äta glass, gå på restaurang och kanske ta en båttur i ångbåtshamnen.

3. Guidad tur på Flogberget och i Flogbergets gruvor

Flogbergets gruvor är en besöksgruva mellan Smedjebacken och Ludvika och klockan 13 varje dag så ges en guidad tur som går upp på berget och ner under jorden. Gruvan ligger väldigt fint så man kan också ta en fika på berget med milsvid utsikt. Då får man veta om gruvans historia, men också njuta av naturen och njuta av fika i Gruvcaféet med vacker utsikt över sjön.

Flobergets Gruva.

Utsikt över Floberget Gruvan.
Vid Flogberget, mellan Smedjebacken och Ludvika, bjuder på såväl milsvid utsikt som mer djupgående upplevelser nere i besöksgruvan.
 

Hur spenderar du helst en ledig dag i Dalarna?

– Jag älskar ju Söderbärke! Vill jag vara på hemmaplan och det är sommar åker jag gärna till Hagudden och badar, en jättefin badplats i Barken i Söderbärke. Där kan man också ha med sig fikakorg. Jag och min man brukar också åka upp mot Siljan minst en gång varje sommar. Det är fantastiskt fint. Vi åker gärna till Tällberg, tar oss ner till stranden och doppar oss i Siljan. Det är nästan havskänsla där. Och jag älskar alla de små byarna, det är så fint och pittoreskt.

Båthamn i Smedjebacken.

Exteriörbild på Söderbärke Hembygdsgård.
Anna Falkengren besöker gärna Söderbärke när hon ska semestra på hemmaplan, som hon ser som en dold pärla med både bad, vandring och historia.
 

Vad betyder Dalarna och Smedjebacken för dig?

– Bergslagen och trakterna kring Smedjebacken bjuder på otroligt fin natur med berg, skogar och sjöar. Det är inte lika öppet som uppe vid Siljan, menen det är spännande natur med många spår av gruvverksamheten. Ofta möter man också spår efter historien i naturen, som sträcker sig långt tillbaka i tiden, ända till medeltiden. Naturen här i Bergslagen är späckad av de här industrihistoriska miljöerna och att man producerat järn här i trakten.

Du har tidigare varit verksamhetschef för Ekomuseum – Har du några personliga favoriter bland besöksmålen?

– Förutom Flogberget så är det jättespännande med Flatenbergs hytta. Det är en plats där man tillverkade järnet av malmen, som fortfarande är väldigt välbevarad och visningsbar med till exempel masugnen. Så Flogberget och Flatenberg är två platser man kan gå till om man vill förstå hur det gick till förr och helst gå med på någon guidad tur. Sen finns också Schisshytteleden vid Schisshyttan, som är 4 km lång. Där går man inne i skogen förbi massor av ruiner från smedjor och masugnar som funnits där från 1600-talet fram till 1920. Allt är förfallet och naturen tar över väldigt fort, men ruinerna finns kvar och man undrar ofta vad det egentligen är som dyker upp där i skogen. Men det finns skyltar efter slingan i skogen som berättar om vad man ser resterna av. Hit kan man också ta med matsäck för att fika, lyssna på fåglarna och höra bäcken brusar bredvid leden. Det är fint.

Porträttbild på Anna Falkenberg.
Flogberget, Flatenbergs hytta och Schisshyttan är tre av Anna Falkengrens favoriter i Ekomuseum Bergslagen. Likaså är Lokstallarna i Smedjebackens hamn, dit hon gärna tar en cykeltur, ett självklart besöksmål sommartid.