Tallrik med grillad mat.

Sommarguide: 7 smakrika guldkorn i Dalarna

Lokala mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av Dalarnas kulturarv. Här finns ett förstklassigt utbud av smakupplevelser väl värda ett besök. Låt de sju aktörer vi presenterar här, eller någon av de många andra guldkornen inom Taste of Dalarna, guida dig i dalasommaren. Ge dig ut på en smakresa där du får njuta av nybakat bröd, läckra ostar, söta sylter och vilda delikatesser.


Sahlins struts, Borlänge

På familjen Sahlins gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar. Här går du på en guidad tur, utforskar gårdsbutiken, tar en fika eller äter en god lunch ackompanjerad av öl från gårdens eget bryggeri. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas på gården. Från strutsarna förädlas allt som går att ta vara på. Av köttet tillverkas bland annat korv och burgare. Just strutsburgare och även strutsäggsklass är självklara och populära inslag på menyn.

Strutsburgare med pommesfrites på en träbricka.

Murboannas ost, Borlänge

I byn Murbo utanför Borlänge har Anna förvandlat släktgården till ett levande mejeri med butik och café. Mjölken hämtas från en gård någon kilometer bort och den blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost – ja, allt med ost i namnet! Passa på att boka en privat guidning där du själv får prova på att ysta. Passa också på att hälsa på fjällkossorna Törnrosa, Flora och Hjärtrud.

Rättviks Tunnbrödsbageri, Rättvik

Ta chansen att se hur traditionellt tunnbröd bakas – en både fascinerande och väldoftande upplevelse för stora och små. Den som vill kan få vara en del av ”baklaget” för en dag och lära sig alla momenten, från första utkavlingen till färdiggräddat bröd. I Handelsboden går det att köpa med sig av allt som bakas i bageriet, som de lokala tunnbrödsvarianterna Tuttul och Kavelbulle.

Nybakat tunnbröd från Rättvik.

Grövelsjön Fjällbageri, Grövelsjön

I den lilla bagarstugan i Grövelsjön knådas bullar och limpor – allt bakat på surdeg, med långa jästider och så få tillsatser som möjligt. Här har fransmannen Maxime slagit sig ner för att förverkliga sin barndomsdröm – att starta ett bageri. Klockan 14 går bagaren hem och lämnar butiken öppen för självbetjäning.

Renbiten, Grövelsjön

Norr om Idre ligger Sveriges sydligaste sameby och här kombineras renskötsel med butik och café. I Renbitens butik går det att köpa mat och delikatesser av de viktigaste råvarorna i det samiska köket: ren, älgkött, fisk, bär och örter. Visste du att forskning visat att renkött troligen är världens mest hälsosamma kött? Den som inte har vägarna förbi samebyn i Grövelsjön kan titta in i deras lilla delibutik i Falun.

Olika renkorvar från Renbiten i Grövelsjön.

Muddus Hjortron, Avesta

På Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultatet blir läckerheter som sylter och marmelader, teer och chutneys. Passa på att redan nu inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. I restaurangen serveras närproducerad husmanskost och måltiden avslutas gärna med en provning av gårdens choklad. Nyligen startades även ett B&B på gården och den som övernattar utlovas en rejäl frukostbuffé.

Sommarpubar i Dalarna

Spendera ljumma sommarkvällar på någon av de pubar som slår upp portarna under årets varmare månader. Oppigårds Bryggeri i Hedemora kör sommarpub tisdagar, onsdagar och torsdagar under hela sommaren. Köp provsmakning och lättare maträtter. Sahlins Brygghus i Borlänge har öppen utepub på fredagar. Det utlovas burgare, öl, skön stämning och bra musik. Även Walhölls Brygghus i Söderbärke och Stjernsund Brygghus i Stjärnsund öppnar upp för pubgäster sommartid.

 

Läs mer om mat och dryck i Dalarna på www.tasteofdalarna.se