Anna och Jerk hos kalvarna.

Vallkulla Mejeri – En mejeridröm går i uppfyllelse

Nystartade Vallkulla Mejeri har fört sina fjällkor och kalvar till sommarbetet på Karl-Tövåsens fäbod utanför Rättvik. Här ska de unga mejeristerna Jerk och Anna leva med sina djur i sommar och sälja produkter under samma tak som Jerks mor, Tin Gumuns.


På nationaldagen, i hällregn och med två stående fikapauser under fyra och en halv timme, buffrade Anna och Jerk sina åtta fjällkor med lika många kalvar genom skogen från gården i Västbjörka till Karl-Tövåsens fäbod. Jerk har gjort den här vandringen många gånger förr eftersom hans mor, Tin Gumuns, hållit fäboden levande under somrarna sedan tidigt 90-tal.

– Min far hade mjölkkor när jag föddes och jag har vuxit upp med djur och jordbruk, berättar Jerk.

För några år sedan träffade han Anna, när de båda gick lantbruksprogrammet på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik.

– Vi blev ett par när vi skulle ha grisar ihop som UF-företag, säger Anna, som är uppvuxen med får och skogsbruk i Leksand.

Grisar har de i och för sig även på Karl-Tövåsen, men det paret framför allt satsat helhjärtat på är kor och mathantverk.

– Jag visste tidigt att jag ville arbeta med kor. Det händer saker hela tiden, de får kalvar och när det är så här småskaligt får vi jättebra kontakt med djuren, säger Jerk.

Mejeridrömmen gick i uppfyllelse

Hos Anna har det funnits en dröm om att starta ett eget mejeri och ett par år efter gymnasiet gick hon en ettårig mejeristutbildning på Eldrimner i Östersund.

De senaste somrarna har hon också arbetat hos Tin på Karl-Tövåsen samt en säsong på Murboannas gårdsmejeri i Borlänge.

– I höstas frågade Jerks mor om vi ville ta över hennes kvigor, få dem betäckta och börja bygga upp en egen besättning av mjölkkor, berättar Anna.

I våras föddes Jerk och Annas första kalvar och snart var de plötsligt igång med egna gårdsmejeriet som de döpt till Vallkulla.

Första tiden har basen varit familjen Gumuns gård i Västbjörka, men i sommar är fäboden hemvist för såväl mejeristerna som deras djur. Idag uppgår de till åtta fritt kringströvande, mjölkgivande fjällkor och deras åtta kalvar, både stutar och kvigor, som spenderar sommaren i en hage på Karl-Tövåsen.

Vallkulla mejeri kollage.
Anna Björklöf och Jerk Gumuns spenderar sommaren med sina fjällkor på Karl-Tövåsens levande fäbod.

 

Fjälloumi, sommarost och småost

I en av stugorna på fäboden finns sedan många år tillbaka en mejeribyggnad. Här står Tin och Anna sida vi sida i sommar och producerar ostar, smör och messmör under sina respektive varumärken, Vallkulla mejeri och Karl-Tövåsen levande fäbod.

– Vi gör fjälloumi, en variant på halloumi, som på fjällkons feta och proteinrika mjölk blir härligt gräddig, berättar Anna.

De gör också en hård sommarost, kryddad med kummin eller vitlök, traditionell fäbodost, kallad småost samt kärnar smör och kokar messmör. Den sistnämnda rörs i gjutjärnsgryta över öppen eld under sex till åtta timmar.

Mysmjölkning av korna

Det är verkligen inte någon semester Anna och Jerk har framför sig i sommar. De kommer att ta emot besökare några dagar varje vecka, Anna gör mejeriprodukter och Jerk ansvarar för djuren samt arbetar med att bärga hö och andra sysslor kring jordbruket. Tillsammans går de upp klockan 05.30 varje morgon för att mjölka korna som hålls inne i ladan om nätterna. Sedan strövar korna fritt på ängarna och i skogen hela dagarna. Vid 17-tiden är det dags för kvällsmjölkningen.

– Det är “mysmjölkningen”. På morgonen är vi trötta och det är en massa knott men på kvällen är det varmt och skönt, korna är avslappnade och doftar så gott: solvarm ko och skog, ler Anna.

Vallkulla mejeri

Startat 2019 av Jerk Gumuns och Anna Björklöf, båda 22 år gamla. Om vintern i Västbjörka och om sommaren på Karl-Tövåsens fäbod. Har nu åtta kor som under året utökas med två till. Sommartillverkning på fäboden av smör, messmör, småost och sommarost. Till vintern ska flera produkter, bland annat en mild blåmögelost och en pastöriserad färskost utvecklas.

Karl-Tövåsens levande fäbod

Har utan avbrott varit igång sedan mitten av 1600-talet, kanske ännu längre tillbaka. Storhetstiden var troligen under mitten av 1800-talet då enligt kreaturslängderna 100 kor och 360 får och getter tillhörande 20 bönder vistades här en sommar. Karl-Tövåsen kan vara Rättvikstraktens första turistattraktion. Hit rullade turister i lövade skrindor från hotellen i Vikarbyn och Rättvik redan under slutet av 1800-talet. Sedan tidigt 1990-tal har Tin Gumuns arbetat med fäboddriften. Här finns ingen elektricitet och vatten leds in från en källa 200 meter upp i skogen. Här finns kor, kalvar, höns, katter, kaniner, grisar och hästar i historisk miljö. Café med sittplatser utomhus och mejerivaror till försäljning.