Kvinna sitter i skogen och tittar upp mot himlen.

Tystnad, trädkramning och skogsbad - I naturen väntar lugnet

I naturen händer det något med oss. Att se träden sträcka sig mot himlen, att känna vinterkylan bita i kinderna, höra knastret av snön. Ofta mår vi lite bättre efter en tur utomhus. Tankarna har fått flyga fritt – eller för den delen inte flyga alls. Kanske har bruset äntligen tystnat. Vad är det egentligen som skapar de här effekterna? Som gör naturen så lugnande och läkande? Häng med på en resa genom tystnad, trädkramning och skogsbad i jakt på svaret.


Människan har alltid levt i och med naturen. Det är först på senare tid vi blivit allt mer avskärmade och ovana att röra oss på stigarna. Istället har vi stängt av och kopplat ner våra sinnen. Förlorat kontakten med vårt naturnära ursprung i takt med att vi förflyttat oss till städernas brus. Istället för naturens ljud och lugna lunk, bombarderas vi av pushnotiser, påträngande intryck och ständiga mikrobeslut. Vi blir avtrubbade, trötta och stressade.

Att återvända till skogen, där luften är annorlunda och träden förser oss med gott om syre, blir då på många sätt en både stark och skarp kontrast. Det behöver inte ens vara en skog. Det kan lika gärna vara en strand, ett fjäll eller ett tyst grönområde där intrycken minimeras. Där både kropp och sinnen får vila.

Guidade skogsbad

På senare år har skogsbad tagit plats på mångas radar. Terapiformen, som ursprungligen kommer från Japan, går ut på att vistas i skogen som en metod för att minska stress. Även om det ibland tvistas kring hur just skogsbad skulle skilja sig från en ”vanlig” skogspromenad, handlar det i grunden om att ta sig till en skog och vandra omkring utan att ha ett specifikt mål. Att försöka vara helt närvarande i stunden och ta in naturen och den omgivande miljön. Pausa ibland och aktivera alla olika sinnen: titta, lyssna, lukta och känna. Sätta sig ner en stund eller ströva omkring, helst i tystnad.

– Naturen ger människor lugn. Vi behöver inte ha full uppmärksamhet på alla ljud och saker som händer inne i stan. I naturen är allt så enkelt, vår hjärna har lättare att förstå det som händer. Det gör att vi inte behöver anstränga oss lika mycket, säger Henny Sahlin som både skogsbadar själv och guidar andra till samma upplevelse.

Forskning har visat hur skogsvistelser som skogsbad, skogspromenader eller bara att spendera tid nära ett grönområde kan stärka vårt immunförsvar, sänka stressnivåer och blodtryck, göra oss mindre deprimerade och aggressiva. Bara att ens se ett träd eller något levande grönt kan ge positiv effekt!

Kvinna lutar sig mot träd i skogen.
Forskning visar att naturen får oss att må bättre. Att spendera tid utomhus kan till exempel sänka våra stressnivåer och stärka vårt immunförsvar.

Krama ett träd och må bättre

Men varför stanna vid att bara titta? Väl ute, öka lyckokänslan ytterligare med en trädkram. Forskning har visat att när vi kramas – och träd är en i sammanhanget högst fungerande krampartner – rent biologiskt skänker lugn, läkning och tröst. Det händer nämligen saker i hjärnan när vi kramas och en hel cocktail av må bra-hormoner som oxytocin, serotonin och dopamin skjuts ut i kroppen, samtidigt som nivåerna av stresshormoner sjunker.

– Många människor gör så många saker och stressar i vardagen. I naturen hittar man något annat, ett lugn. Att röra på sig mår vi bra av, att röra sig i naturen är ännu bättre. Det blir en kombo av frisk luft, rörelse och återhämtning för hjärnan. Många upptäcker naturen idag och hittar något nytt. Det är enkelt och återhämtande att vara där, upplevelsen blir något annat än träna på gymmet eller sitta i soffan, säger Henny.

Så ta en promenad. Lämna mobilens plingande hemma och lyssna på naturen istället. Vila i tystnaden och frånvaron av intryck. Ta ett djupt andetag och andas in den krispigt kyliga vinterluften. Titta på trädens barr, dra handen längs deras stammar och känn den skrovliga barken. Ge det en kram. Omfamna det och se vad som händer, vad du får tillbaka.

Låter det flummigt? Nej, inte alls. Bara naturligt välgörande.

Vy över skogen vid Styggforsens naturreservat i Rättvik.
Att krama ett träd gör att många olika må bra-hormoner frigörs i kroppen.

Tre platser med gott om träd att krama

1. Säterdalen, Säter. Ett centrumnära naturområde med helt unik natur, tack vare det halvmilslånga ravinsystemet.

2. Koppången och Orsa Finnmark, Orsa. Spännande vildmark där skogsklädda stråk som ser ut som öar i ett hav mellan myrarna.

3. Lugnet, Falun. Här finns både barr- och lövskog. Från toppen av hoppbackarna väntar milsvid utsikt över Falun med omnejd.

Hitta fler naturområden och naturupplevelser på Länsstyrelsen Dalarnas hemsida.