Upplyst julgran.

13 julmarknader i Dalarna du inte får missa

En klassisk och traditionell julmarknad är ett perfekt sätt att komma i rätt stämning inför jul. Strosa omkring bland marknadsstånden som fyllts med hantverk och hemslöjd, tunnbröd, lokal mat och dryck. Flera är traditionsenliga måsten, som julmarknaden vid Falu Gruva, Lissjul i Tällberg eller Marschallkvällen i Torsång. Här tipsar vi om 13 julmarknader i Dalarna vintern 2022.


1. Traditionsenlig julmarknad vid Falu Gruva

En omåttligt populär och omtyckt klassiker är julmarknaden vid Falu Gruva. Julmarknaden, som har blivit en tradition för många, sprider en genuin och gammaldags julstämning med hantverksmässiga och lokalt tillverkade varor, barnens gruvtomte och en kör som sjunger julsånger. Dessutom finns en matmarknad fylld med lokala delikatesser och matvagnar, samt att restaurangerna Geschwornergården, P-za och Gjuthuset Café & Butik förstås har öppet.

Söndag 4 december kl 1017.

Läs mer om julmarknaden vid Falu Gruva.

Julmarknad vid Falu Gruva i Dalarna.

2.     Julmarknad i Hantverksbyn, Borlänge

Julmarknaden i Hantverksbyn är en populär och omtyckt julmarknad mitt i centrala. Njut av sprakande brasor, doften av saffran och glögg, levande musik, massor med trevligt folk och inte minst en riktigt härlig julstämning. Barnen kan träffa tomten i tomteboden och besöka lekparken i byn. Upptäck unika hantverk och produkter hos utställarna och de butiker och hantverkare i byn som har öppet.

Lördag 3 december, kl 11–18.

Läs mer om julmarknaden i Hantverksbyn.

3.     Marschallkväll i Torsång, Borlänge

En tradition som måste upplevas på plats, när Torsång med omnejd lyser upp av tusentals marschaller och bjuder på en härlig julstämning. Här väntar dessutom kaffe med dopp, kolbullar och kanske en god middag. Införskaffa nygräddat bröd, bakverk, blommor, julpynt, hantverk och inredning.

Fredag 16 december, kl 17–20.

4.     Genuin gammaldags julmarknad i Säters trästad

Lagom till första advent är det dags att besöka Säters Trästad för den första känslan av genuin, gammaldags jul. Här dukas det upp med godsaker, vackra hantverk, och annat som hör julen till. Ta del av häst- och vagnturer, halmbalslabyrint, pyssel och skapandeaktiviteter, stämningsfull musik och körsång.

Söndag 27 november, kl 14–18.

Läs mer om julmarknaden i Säter.

Upplyst julgran i Säter.

5.     Bäsna julmarknad, Gagnef

Vid bygdegården och den gamla skolan i byn Bäsna ordnas det julmarknad i gammeldags stil. Här går det att hitta bland annat olika sorters hantverk, granar, kärvar, kransar och fårskinn.

Lördag 26 november, kl 14–17.

Läs mer om Bäsna julmarknad.

6.     Lissjul i Tällberg

Ladda upp med Tällbergs traditionella julmarknad, då byn förbereder julen med julstämning och öppna butiker, hantverkare, hotell och caféer.

Lördag 3 december, kl 11–17.

Läs mer om Lissjul i Tällberg.

Vintervyer över Tällberg och Siljan.

7. Julmarknad på Disponentparken, Grängesberg

På Disponentparkens mysiga julmarknad väntar lokala hantverkare och gammeldags julkänsla. Marknadsstånd både inomhus och utomhus, besök av tomten, fiskdamm, ponnyridning, godsaker på menyn och en härlig julstämning.

Lördag 26 november kl 11–16.

Läs mer om julmarknaden på Disponentparken.

8. Leksands julmarknad

En genuin och stämningsfull marknad mitt i centrala Leksand, med ett 60-tal utställare som bjuder på allt som hör julen till. Strosa runt bland stånden, som sträcker sig från Z-torget, via Norsgatan, Leksandsvägen och upp till nya Torget. Butiker, restauranger och caféer är öppna och självklart är tomten och hans hästar på plats.

Lördag 26 november kl 12–18 och söndag 27 november kl 12–16.

Läs mer om julmarknaden i Leksand.

Julstjärna som lyser.

9. Julmarknad på Korvfabriken, Skattungbyn/Orsa

Ladda upp inför julen hos mathantverkarna i Skattungbyn. Försäljning av honung, charkuterier, grillad korv, kaffe och mer. Det är också öppet i gårdsbutikens manuella charkdisk.

Söndag 4 december kl 11–16.

10. Julmarknad på Busgården, Nusnäs/Mora

En gammaldags julmarknad med lokala hantverkare, lokal form och mathantverk. Försäljning i Busgårdens spännande trädgård.

Fredag 2 december och lördag 3 december, kl 12–18 båda dagarna.

Kvinna med folkdräkt håller i styret på en spark.

11. Julmarknad på Rots Skans, Älvdalen

Den traditionsenliga julmarknaden på Rots Skans äger rum under två dagar. Det är en julig hantverksmarknad med genuint lokalproducerat mathantverk och hantverk, både inomhus och utomhus. Bagarstugan och smedjan är igång. Tomtar, hästskjutsar, korgmakare, fårföreningar, julgranar, servering och glöggdoft bidrar till stämningen i en miljö med anor från slutet av 1600-talet.

Lördag 26 november och söndag 27 november, kl 11–16 båda dagarna.

Läs mer om julmarknaden på Rots Skans.

12. Julmarknad på Olnispagården, Sälen

En traditionell julmarknad i stämningsfull miljö på hembygdsgården Olnispagården. Här bjuds det på både hantverk och café, grillning och tunnbrödsbakning.

Lördag 3 december, kl 11–15.

Julgransdekorationer.

13. Tomtemarknad i Verket, Avesta

Den gamla industrimiljön från 1874 förvandlas till en stämningsfull tomteborg med alla julens tillhörande dofter, ljud och ljus. Ett 80-tal hantverkare säljer sina produkter. Pepparkaksbakning finns för barnen, njut av julmusik och släd- eller vagnsturer i Gamla Byn. Någonstans i Verket finns Tomten.

Lördag 10 december och och söndag 11 december, kl 11–17 båda dagarna.

Läs mer om Tomtemarknad i Verket.

Ett myller av människor på julmarknad vid Verket i Avesta.

Med reservation för ändringar. Stäm alltid av uppdaterad information, datum och tider med respektive arrangör inför ditt besök.

Se fler julmarknader i Dalarna