Upplyst julgran.

12 julmarknader i Dalarna du inte får missa

En klassisk och traditionell julmarknad är ett perfekt sätt att komma i rätt stämning inför jul. Strosa omkring bland marknadsstånden som fyllts med hantverk och hemslöjd, tunnbröd, lokal mat och dryck. Flera är traditionsenliga måsten, som julmarknaden vid Falu Gruva, Lissjul i Tällberg eller Marschallkvällen i Torsång. Här tipsar vi om 12 julmarknader i Dalarna vintern 2021.


1. Traditionsenlig julmarknad vid Falu Gruva

En omåttligt populär och omtyckt klassiker är julmarknaden vid Falu Gruva. Julmarknaden, som har blivit en tradition för många, sprider en genuin och gammaldags julstämning med hantverksmässiga och lokalt tillverkade varor, barnens gruvtomte och en kör som sjunger julsånger. Ett ekipage med häst och vagn rullar på området under dagen och en gång i timmen intar ett historiskt skådespel Gruvplatsen. Dessutom finns en matmarknad fylld med lokala delikatesser och matvagnar, samt att restaurang Geschwornergården och Gjuthuset Café & Butik förstås har öppet.

Söndag 5 december kl 10-17.

Läs mer om julmarknaden vid Falu Gruva.

Julmarknad vid Falu Gruva i Dalarna.

2.     Julmarknad i Hantverksbyn, Borlänge

Julmarknaden i Hantverksbyn är en populär och omtyckt julmarknad mitt i centrala. Njut av sprakande brasor, doften av saffran och glögg, levande musik, massor med trevligt folk och inte minst en riktigt härlig julstämning. Barnen kan träffa tomten i tomteboden och besöka lekparken i byn. Upptäck unika hantverk och produkter hos utställarna och de butiker och hantverkare i byn som har öppet.

Söndag 28 november, kl 14-19.

Läs mer om julmarknaden i Hantverksbyn.

3.     Marschallkväll i Torsång, Borlänge

En tradition som måste upplevas på plats, när Torsång med omnejd lyser upp av tusentals marschaller och bjuder på en härlig julstämning. Här väntar dessutom kaffe med dopp, kolbullar och kanske en god middag. Införskaffa nygräddat bröd, bakverk, blommor, julpynt, hantverk och inredning.

Fredag 10 december kl 17-20.

Läs mer om marschallkvällen i Torsång.

4.     Genuin gammaldags julmarknad i Säters trästad

Lagom till första advent är det dags att besöka Säters Trästad för den första känslan av genuin, gammaldags jul. Här dukas det upp med godsaker, vackra hantverk, och annat som hör julen till. Ta del av häst- och vagnturer, halmbalslabyrint, pyssel och skapandeaktiviteter, stämningsfull musik och körsång.

Söndag 28 november 14–18.

Läs mer om julmarknaden i Säter.

Upplyst julgran i Säter.

5.     Bäsna julmarknad, Gagnef

Vid bygdegården och den gamla skolan i byn Bäsna ordnas det julmarknad i gammeldags stil. Här går det att hitta bland annat olika sorters hantverk, granar, kärvar, kransar och fårskinn.

Lördag 27 november kl 14-17.

Läs mer om julmarknaden i Bäsna.

6.     Lissjul i Tällberg

Ladda upp inför andra advent med Tällbergs traditionella julmarknad, då byn förbereder julen med julstämning och öppna butiker, hantverkare, hotell och caféer.

Lördag 4 december kl 11.

Läs mer om Lissjul i Tällberg.

Vintervyer över Tällberg och Siljan.

7. Julmarknad på Disponentparken, Grängesberg

På Disponentparkens mysiga julmarknad väntar lokala hantverkare och gammeldags julkänsla. Den 100-åriga lindallén lyses upp och brasan tänds i gamla Bak- och bykstugan. Villan serverar värmande julgröt och skinkmacka och barnen kan träffa parkens egen jultomte för att lämna önskelistan.

Lördag 27 november kl 14-18.

Läs mer om julmarknaden på Disponentparken.

8. Leksands julmarknad

En genuin och stämningsfull marknad mitt i centrala Leksand, med ett 60-tal utställare som bjuder på allt som hör julen till. Strosa runt bland stånden, som sträcker sig från Z-torget, via Norsgatan, Leksandsvägen och upp till nya Torget. Butiker, restauranger och caféer är öppna och självklart är tomten och hans hästar på plats.

Lördag 27 november kl 12-18 och söndag 28 november kl 12-16.

Läs mer om julmarknaden i Leksand.

Julstjärna som lyser.

 

9. Julmarknad på Korvfabriken, Skattungbyn/Orsa

 

Ladda upp inför julen hos mathantverkarna i Skattungbyn. Försäljning utomhus av bröd, ost, olivolja, charkuterier, grillad korv, kaffe och mer. Det är också öppet i gårdsbutikens manuella charkdisk.

Lördag 18 december kl 11-16.

Läs mer om julmarknaden på Korvfabriken.

10. Julmarknad på Busgården, Nusnäs/Mora

En gammaldags julmarknad med lokala hantverkare, lokal form och mathantverk. Försäljning i Busgårdens spännande trädgård.

Fredag 4 december, lördag 5 december och söndag 6 december, kl 12-19 alla dagar.

Läs mer om julmarknaden på Busgården.

Kvinna med folkdräkt håller i styret på en spark.

11. Julmarknad på Rots Skans, Älvdalen

Den traditionsenliga julmarknaden på Rots Skans har i år utökats till två dagar. Inne hittar du massor av fint hantverk och utomhus kan du köpa julgranar, dansa med tomtarna, träffa tomten och bara gå runt och mysa bland eldar och bodar. Café Slöjdstugan har öppet, fika med varm choklad, glögg och juliga bakverk.

Lördag 27 november och söndag 28 november, kl 11-16 båda dagarna.

Läs mer om julmarknaden på Rots Skans.

12. Julmarknad på Olnispagården, Sälen

En traditionell julmarknad i stämningsfull miljö på hembygdsgården Olnispagården. Här bjuds det på både hantverk och café, grillning och tunnbrödsbakning.

Lördag 4 december kl 11-15.

Läs mer om Olnispagårdens julmarknad.


Julgransdekorationer.

 

Med reservation för ändringar. Stäm alltid av uppdaterad information, datum och tider med respektive arrangör inför ditt besök. Datumen gäller för vintern 2021.

 

I vårt kalendarium kan du hitta fler julmarknader i Dalarna