Upplyst julgran.

8 julmarknader i Dalarna du inte får missa

En klassisk och traditionell julmarknad är ett perfekt sätt att komma i rätt stämning inför jul. Strosa omkring bland marknadsstånden som fyllts med hantverk och hemslöjd, tunnbröd, lokal mat och dryck. Flera är traditionsenliga måsten, som julmarknaden vid Falu Gruva, Lissjul i Tällberg eller Tomtemarknaden på verket i Avesta. Här tipsar vi om julmarknader i Dalarna vintern 2023.


1. Traditionsenlig julmarknad vid Falu Gruva

En omåttligt populär och omtyckt klassiker är julmarknaden vid Falu Gruva. Julmarknaden, som har blivit en tradition för många, sprider en genuin och gammaldags julstämning med hantverksmässiga och lokalt tillverkade varor, barnens gruvtomte och en kör som sjunger julsånger. Dessutom finns en matmarknad fylld med lokala delikatesser och matvagnar, samt att restaurangerna Geschwornergården, P-za och Gjuthuset Café & Butik förstås har öppet.

Söndag 10 december kl. 1017.

Julmarknad vid Falu Gruva i Dalarna.

2. Genuin gammaldags julmarknad i Säters Trästad

Lagom till första advent är det dags att besöka Säters Trästad för den första känslan av genuin, gammaldags jul. På programmet brukar det finnas sådant som häst- och vagnturer, återbrukspyssel, delikatesslotteri, chokladhjul och fiskdamm, musik och sång, ponnyridning, träffa Tomtemor och lämna din önskelista, öppet hus i Rådhuset och på biblioteket, tävlingar och mycket mer.

Söndag 3 december, kl. 14–18.

Upplyst julgran i Säter.

3. Lissjul i Tällberg

Tällbergs traditionella julmarknad, Vandra mellan hantverkare i arbete och titta in i de små butikerna i äldre dalamiljö.  Passa på att handla julklappar, stanna till för en fika i Kafé Bagarstugan eller på Dalmål Kafé & Hantverk. Förutom Klockargården håller flera verksamheter i byn Tällberg öppet denna dag.

Lördag 9 december, kl. 11–16.

Vintervyer över Tällberg och Siljan.

4. Leksands julmarknad

En genuin och stämningsfull marknad med ett 70-tal utställare som erbjuder allt som hör julen till. Tomten och hans hästar finns på plats, och i Det magiska Jullandet på Udden kliver du rakt in i sagornas värld. Det Magiska Jullandet är öppet lördag 14-18 och söndag 12-16.

Lördag 2 december kl. 12–18 och söndag 3 december kl. 12–16.

Julstjärna som lyser.

5. Zorns Julmarknad, Zorngården i Mora

En marknad som andas julstämning. Här erbjuds besökaren hantverk av hög kvalitet, gediget mathantverk och vackra juldekorationer.

Söndag 3 december, kl. 11–18.

Kvinna med folkdräkt håller i styret på en spark.

6. Julmarknad på Rots Skans, Älvdalen

Den traditionsenliga julmarknaden på Rots Skans äger rum under två dagar. Det är en julig hantverksmarknad med genuint lokalproducerat mathantverk och hantverk, både inomhus och utomhus. Bagarstugan och smedjan är igång. Tomtar, hästskjutsar, korgmakare, fårföreningar, julgranar, servering och glöggdoft bidrar till stämningen i en miljö med anor från slutet av 1600-talet.

Lördag 2 december kl. 12-18 och söndag 3 december, kl. 11–17.

7. Julmarknad på Olnispagården, Sälen

En traditionell julmarknad i stämningsfull miljö på hembygdsgården Olnispagården. Här bjuds det på både hantverk och café, grillning och tunnbrödsbakning.

Lördag 9 december, kl. 11–15.

Julgransdekorationer.

8. Tomtemarknad i Verket, Avesta

Den gamla industrimiljön från 1874 förvandlas till en stämningsfull tomteborg med alla julens tillhörande dofter, ljud och ljus. Ett 80-tal hantverkare säljer sina produkter. Pepparkaksbakning finns för barnen, njut av julmusik och släd- eller vagnsturer i Gamla Byn. Någonstans i Verket finns Tomten.

Lördag 16 december och söndag 17 december, kl. 11–17 båda dagarna.

Ett myller av människor på julmarknad vid Verket i Avesta.

Med reservation för ändringar. Stäm alltid av uppdaterad information, datum och tider med respektive arrangör inför ditt besök.

Se fler julmarknader i Dalarna