Följ doften av nybakat och du kommer att landa på gården där vedugnsbageriet Kanel & Kummin huserar. Här, i Yttersätra i Stora Skedvi, hittar brödälskaren sitt himmelrike bland läckra surdegsbröd, bullar och bakverk. Surdegen Råger har en given plats i bageriet där brödet får den tid det behöver för att jäsa. För riktigt gott bröd går inte att stressa fram.
Det var inte bara pandemin som slog till med full kraft under våren 2020. Även Maria Vesterbacka och James Last slog till i samma veva, om än på ett helt annat sätt. Det var då de bestämde sig för att bli med vedugnsbageri.
– Vi var och tittade på lokalerna och tänkte: Ja, varför inte? Vi kör! Visst var det lite av ett vågspel och vi tänkte göra en mjukstart, men det blev full fräs direkt, konstaterar Maria.
Just då gick Maria en yrkesutbildning till bagare och den plötsliga omställningen till distansundervisning visade sig passa ypperligt med en nystartad egen verksamhet. Maken James hade ett stort bakintresse och tillsammans formade de vedugnsbageriet Kanel & Kummin.
– Vi älskar surdegsbröd! Framför allt för att det är så väldigt gott! Att baka bröd på mjöl helt utan tillsatser, när det verkligen bara är rent mjöl, då blir smaken något helt annat. Jag har gjort min egen surdeg från scratch för några år sedan och den har jag fortfarande kvar. Den heter Råger med å, eftersom den är gjord på råg.
Självbetjäning dygnet runt
Nu började Maria och James testa sig fram och utveckla det sortiment som kommit att bli otroligt uppskattat av såväl lokalbor som besökare. Deras butik har självbetjäning och har öppet dygnet runt, så hos dem går det alltid att stilla surdegssuget.
– ”Skedvi levain” är en storsäljare! ”Lantfrö” är en annan favorit, ett surdegsbröd med durum, dinkel och väldigt många olika frön. Vi har lite olika bröd beroende på säsong. Nu på vintern är det till exempel mer kryddat bröd som passar bra till soppor och grytor. Sen försöker vi alltid klura på olika smakkombinationer. Vår råglevain på fänkål och fikon är en kanske oväntat god sådan!
Förutom bröd har de även sötare alternativ.
– Även om vi först hade fokus på surdegsbröd och -bullar landade vi i att folk behöver lite sött också. Då började vi med kakor, biscotti och småkakor. Vi har också en kyl som vi fyller med chokladbollar, dammsugare och annat fika.
Hantverksbröd på riktigt
En avgörande grundpelare är hantverket. Det är en otroligt viktig del i ekvationen som skapar brödens goda smak, resonerar Maria.
– Våra bröd är inte fluffbröd. Det är den absolut vanligaste kommentaren från våra kunder, att det är riktigt bröd där man känner att det är ett hantverk.
Under vintern bakas vörtbröd och kavring till jul, därefter hinner de förhoppningsvis andas lite innan det är dags för nästa ”högtid”.
– Första februari blir det semlor! Många säger att de smakar som det gjorde förr. Vi gör vår egen mandelfyllning på egenmald mandel och använder riktig grädde. Vår lista på ingredienser är väldigt kort och det är inga konstigheter. Det gäller för allt vi bakar. Det gäller bara att ha lite tid. Man ska inte stressa bröd, det ska få ta sin tid att jäsa.