Skidåkare på Hemus Mora Skidstadtion i Mora.

Perfekt längdweekend i Mora – spåren, boendet och maten på ett och samma ställe

Ta med längdskidorna till Mora för en helg i skidåkningens tecken. Med Vasaloppsspåret utanför hotellentrén är det bara att sätta på skidorna och staka iväg. Efter avklarat pass väntar bastu, middag och härligt häng på First Camp Moraparken.


Mitt i Vasaloppsland, ett stenkast från centrum och den klassiska målportalen, ligger First Camp Moraparken. Hotellet ligger precis bredvid skidspåret, som slingrar sig fram genom anläggningen den sista kilometern in mot upploppet. Här har du med andra ord bästa tänkbara utgångspunkt för en helg fylld av längdskidåkning. Förutom det perfekta läget och det bekväma boendet, har hotellet även utrymmen för vallning så att du kan fixa allt du behöver inför stundande träningspass och turer.

Starta dagen med en stadig frukost, sedan är det alltså bara att ge dig iväg. Sätt på skidorna direkt vid hotellet och skida iväg ut i Vasaloppsarenan. Från Moraparken går det att följa det klassiska spåret norrut så långt du vill och orkar. Sträckan mellan Moraparken och Eldris, ca 8 kilometer, är belyst och går att åka även under vinterdagarnas mörkare timmar.

Om du följer Vasaloppsspåret kommer du efter ca 2 kilometer in i Hemus-området med Mora Skidstadion. Här finns ännu fler spår att välja mellan, både med och utan belysning, av varierande längd och svårighetsgrad.

Skidåkare på Moraparken i Mora.
Vasaloppsspåret går rakt genom Moraparken-området, vilket gör att det är riktigt nära till skidåkningen.

Skidhelg med coaching

Väl tillbaka på hotellet är det restaurang VH’s som gäller. Slå dig ner för en middag och fyll på energidepåerna. Läckra rätter som fjällröding eller entrecote står på menyn, liksom pasta och pizza. En extra het nyhet för i vinter är dessutom möjligheten att steka maten själv på en glödhet lavasten. Välj mellan kött, fisk eller vegetariskt alternativ som du kombinerar med fler olika såser och tillbehör. Efter middagen är det bara att njuta av dagen, utvärdera föret och vallan och förstås fundera på vilka spår som ska upplevas imorgon.

Om du vill få ut ännu mer av din längdhelg i Mora är ett tips att ta hjälp av en coach. Moraparken samarbetar med de certifierade Vasaloppscoachen Staffan Larsson på Aktiv Sport samt Fia och Adam på XC-Mora. Hör av dig till receptionen i samband med att du bokar ditt boende, så kan du via Moraparken anmäla dig till skidlektioner, både enskilt och i grupp.

En skidhelg i Mora behöver alltså inte vara svårare än så. Allt finns på ett och samma ställe, noll logistik för att allt ska funka så smidigt som möjligt – så att du kan fokusera på det viktigaste och roligaste – själva skidåkningen. Bekvämt hotellboende, fina skidspår direkt utanför dörren och middagen serverad. En bättre vinter helt enkelt.

Läs mer och boka på First Camp Moraparkens hemsida.

Mat serverad i restaurangen på Moraparken i Mora.
Slå dig ner vid dukat bord efter dagens skidåkning. Middagen är serverad i Moraparkens restaurang VH's.