Skidåkare med nummerlappar pustar i skidspåret.

Ur spår! Fredrik Hallgren laddar för dubbel premiär till Vasaloppet

Första gången skådespelaren Fredrik Hallgren stod på skidor gav han sig den på att inte komma sist. Han blev inte skidbiten just då, men under inspelningen av filmen Ur spår – som utspelar sig i Vasaloppsmiljö – blev skidsuget desto starkare. Nu förbereder han sig både för filmpremiär och för att ta sig an de nio milen mellan Sälen och Mora.


Hade du någon relation till Vasaloppet innan filmen?

– Jag känner till det förstås, det är ju vårt mest kända lopp och jag har cyklat Cykelvasan 45. Sen var det härligt för mig att filma just i Mora och vid målgången eftersom jag var mycket där som barn, med bland annat moster och kusiner som bodde i Mora. Så det kändes lyxigt att få vara där, lite som en känsla av att komma hem. 

Åkte du skidor när du växte upp? 

– Jag bodde ett tag i Skattungbyn utanför Orsa när jag var liten, i sexan kanske. Jag var storstadsgrabb och vi skulle åka skidlopp runt byn, vilket var en av de första gångerna jag stod på skidor. Jag gav mig fan på att inte komma sist, för det var vad alla trodde. Jag var absolut inte först, men inte heller sist. Det var första smaken på skidåkningen och sen har jag inte haft någon egentlig relation till skidåkning innan jag fick den här rollen.

Hur förberedde du dig?

– Det var snabba puckar, med bara åtta veckor till vi skulle börja filma och jag tvungen att träna mycket. Jag hade Christer Skog som skidtränare. Det blev mycket teknik, eftersom det skulle se ut som att jag var väldigt duktig. Mycket handlade också om att jaga snö. Vi åkte ofta i Dalarna, bland annat i Orsa Grönklitt och även i Mora och Vasaloppsspåret. 

Hur blev själva inspelningen?

– Det var förvånande hur lite skidor jag faktiskt fick åka. Jag hade någon tanke om några längre scener där jag fick åka ordentligt, men det var oerhört snabba klipp. Så man står där på sin anvisade plats i tävlingsdräkt och fryser och väntar. Sen ska man gå från iskall och noll fart till max när det är dags, fast man är stelfrusen och dessutom försöka leverera en replik. Förutom att vi hade väldigt kul är kylan det jag minns mest.

Så du blev inte skidbiten?

– Jo, på sätt och vis har jag blivit skidbiten, jag köpte skidor och har åkt en del. Med arbetet inför och under inspelningen föddes också någon slags idé om att åka själv, att faktiskt köra Vasaloppet. Nu är planen att åka 100-årsjubileet.

Hur tänker du inför loppet?

– Jag hoppas att det kommer vara kul, men realisten i mig säger att det kommer vara mycket folk, besvärliga spår och sjukt jobbigt. Det roligaste och härligaste blir målgången, plus kanske starten. Under inspelningen när jag stod i startfållan hade jag bara ett gäng statister bakom mig så det skulle se ut som mycket folk. Och det är ett stort fält, det blåste mycket och var väldigt kallt. Så nu hoppas jag på lite mer värmekänsla, när alla är där för samma sak och alla drar iväg samtidigt. 

Collage: Filmaffish på två skidåkare i vasamålet, en man och kvinna kramas.
Foto (samtliga): SF Studios/Jarowskij & Yellow Bird.

Fakta: Ur spår

Ur spår är en komedi om syskonen Daniel och Anna. De har helt olika utmaningar i livet, men en sak gemensamt – de ska ta sig an Vasaloppet.

Huvudrollerna spelas av Fredrik Hallgren från Bonusfamiljen och Hollywoodsvenska Katia Winter. Dessutom syns bland annat Rakel Wärmländer, Torkel Pettersson och Kalle Moreaus i rollistan. Mårten Klingberg står för regin. 

Ur spår har biopremiär 28 januari 2022.