En snowboardåkare flyger i ett hopp.

Full fart på Granberget

I mitten av Dalarna, strax utanför Leksand, ligger Granbergets familjevänliga skidanläggning. Med allt från lättare till mer utmanande pister, tidiga längdspår, en spännande snöpark och svårslagna vyer över Siljansbygden lockas många att återvända vinter efter vinter. 


Till Granberget kommer många som bor eller har fritidshus i Leksand för att njuta av härliga vinterdagar. Men Granberget är också perfekt för den som söker en lite lugnare anläggning med en oftast fantastisk vintermiljö, på nära håll från Mälardalen.

I Granberget finns sju nedfarter med hoppline, lekland och gratis barn- och nybörjarlift. Eftersom alla pister ansluter nere vid dalstationen är det många som vågar släppa även sina lite mindre barn i backen, då alla kommer ner på samma ställe, berättar Markus Andersson som är anläggningschef. Stämningen är familjär och här samsas både barnfamiljer, pensionärer, duktiga parkåkare och längdentusiaster.

– Det är lite av anläggningens styrka, att det passar både små knattar och äldre barn, kompisgänget och mormor och morfar. Snöparken är också väldigt bra så det är många duktiga parkåkare som kommer och tränar i Granberget, säger Markus.  

En alpin skidåkare står i backen med snötäckta granar och fjäll bakom.
På toppen av Granberget är utsikten något utöver det vanliga.

Ta Granbergslänken från Leksand

Redan i sen november eller tidig december kan man oftast åka längdskidor på Granbergstoppen, med hjälp av snökanon dras spår på 1–2 km. Men när förhållandena är som bäst finns 30 km pistpreparerade spår med bredd för både klassisk stil och skate. Ett elljusspår på 5 km gör det möjligt att åka även kvällstid.

För några år sedan byggdes spåren på Granberget ihop med spåren nere vid Källan i Leksand. Via det som nu kallas Granbergslänken är det därmed möjligt att åka längdskidor från Leksand och hela vägen upp på toppen. 

För den som vill ha lättare skidåkning rekommenderas att ta med matsäck och åka till slogboden i Granbergs fäbodar, eller ta Länkenspåret till Utsikten och njut av den vackra vyn över Leksand och kyrkan.

Skidspår i solnedgång.
På anläggningen finns mycket att göra för alla vinterentusiaster, med skidåkning både utför och på längden.

Stora satsningar

De senaste åren har stora investeringar gjorts för att få en modern och säker anläggning. Bland annat har man investerat i snösystemet och i en ny restaurang.
 
– Det är en klassisk restaurang med allt från hamburgare till à la carte-meny i en otroligt trevlig miljö. Det ska finnas något för alla, säger Markus. 

Vad får man då inte missa när man besöker Granberget? För Markus är svaret klart:

– Man får inte missa utsikten från toppen. En fin dag ser man ända till Mora.

En snowboardåkare susar ned för solig backe.

Boenden i närheten