Skidåkare på skaren i Koppången.

Mytomspunnen vårskidåkning på Koppången

Turskidåkning på Koppången är definitionen av frihet för fotografen Hilla Aspman. När hon glider fram över skaren i vårsolen är det magi på högsta nivå. Här tipsar hon om sina favoritplatser på Koppången, om vad som bör finnas med i packningen och om hur du sänker skidåkningens trösklar. Dessutom passar hon på att krossa prylmyten.


Skidåkningen har funnits i Hilla Aspmans liv sedan barnsben. Redan som liten följde hon med mamma och lillebror på månskensturer i skoterspår i hemtrakterna kring Hansjö i Orsa.

– Jag och lillebror ramlade mer än vad vi åkte skidor, men skrattade så att vi kiknade. Jag minns att mamma mest tyckte att vi skulle skärpa oss och åka framåt, vi ramlade säkert en del med flit, skrattar Hilla.

Med åren blev det också andra former av turer runt om i världen med snowboarden. Senare blev det mest elljusspår i Umeå och en gång om året skidåkning på den frusna Kalixälven i Bondersbyn. Men så återvände Hilla hem till Dalarna igen.

– Då tog jag också upp turåkningen på allvar. Jag hade hört alla som pratade om Koppången som något heligt och mytomspunnet, undrade vad det var och ville veta vad som var så fantastiskt med det. Sedan var jag biten.

Skidåkare i solen på Koppången i Orsa.
Vårskidåkningen på Koppången är vida känd och lockar många naturnjutare. Foto (samtliga): Hilla Aspman.

Tips till skidåkning på Koppången

Ja, nog ligger det ett mytomspunnet skimmer kring naturreservatet som breder ut sig i Koppången och Orsa Finnmark drygt tre mil norr om Orsa. Kontrasten mellan vägen som tar en dit och det vintriga paradis som plötsligt uppenbarar sig saknar motstycke.

– Att kliva ur den uppvärmda bilen vid Koppångens oansenliga entré förstärker bara känslan av att öppna garderobsdörren till Narnia. Trehundra meter från parkeringen väntar ripor som exploderar ur snön och gör att det pirrar genom hela kroppen. En kilometer senare får man kliva åt sidan för ett hundspann som kommer susandes genom vinterlandskapet.  Magiskt!

Superlativen sprutar när Hilla berättar, liksom de målande beskrivningarna av det som framstår vara en helt annan värld.

– När jag befinner mig på det enkelt sladdade utmärkta skidspåret infinner sig en harmoni i kroppen. Jag får ett sådant där lyriskt leende som speglar sig med de jag möter.

Hon har förstås även flera tips på platser att ta sikte på för den som ska på tur.

– Vid Blomtäkts fäbod går det att göra upp en eld i den öppna spisen och grilla korv. Att avnjuta varm choklad och macka vid slogboden på Tunturi är ett måste en vårvinterdag. Till Koppångens nyaste slogbod Björnidet är det en kort skidtur som passar både stora och små som hjälpligt kan ta sig fram på ett par skidor.

Skidåkare med hund i koppel.

Krossar prylmyten och packar smart

Även om turskidåkningen i sig, liksom platser som Koppången, har en äventyrlig aura kring sig är det också viktigt att ha koll på vissa saker på förhand. Enligt Hilla är det viktigaste att ha realistiska förväntningar och fråga dig om du är ute efter välpressade spår, ett äventyr eller bara helt enkelt vill komma ut?

– Anpassa turen efter din dygnsrytm. Är du till exempel en morgonmänniska kanske du ska satsa på en dagstur. Sedan är det bra att ha ett stabilt blodsocker. Desto tryggare du blir desto mer kan du experimentera med månskenstur eller pannlampetur. Det tar alltid mer tid än vad en tror att packa i ordning bilen och få på sig utrustningen, så avsätt gärna mycket tid för ditt äventyr. Jag tycker om att både åka med nära vänner, stora som små, och ge mig ut själv. 

Apropå packning – vad ska man egentligen ha med sig?

– Jag brukar alltid packa en pannlampa, ett sittunderlag och något att äta och dricka. Det kan vara allt från en powerbar till blåbärssoppa, varm choklad, grillkorv och bullar. Solen går ner fortare än vad man tror, för min del är det lätt hänt att tiden drar iväg, då känns det skönt att veta att det finns en pannlampa i ryggsäcken.

När vi sedan börjar prata utrustning konstaterar Hilla att det är lätt att låta sig luras. Turskidåkning får ibland en oförtjänt stämpel som prylsport.

– Den bästa skidåkningen är den som genomförs, det gäller att ha låga trösklar. En tur hemma på åkern kan vara lika fantastisk som ett avlägset naturreservat. Med lite valla och ett par gamla skidor kan du komma långt. Det är lätt att tro att turåkning är en prylsport, men det är det egentligen inte. Ett par skidor och pjäxor kan du hitta på en loppis för tvåhundra kronor.

Hon pekar på sig själv som ett talande exempel.

– Fram till idag har jag kört på ett par för korta längdskidor med begagnade pjäxor och jag har fått lyriska upplevelser med dem. Anoraken jag använder är säkert fyrtio år gammal och fungerar finfint med ett ullunderställ under.

Skidåkning i Koppångens naturreservat i Orsa.
Koppångens lockar med natur som påminner om sagovärldar. Ofta är vårvintern den allra bästa tiden för skidåkning.

Vårskidåkning och frihet

För den som vill uppleva den bästa turskidåkningen är det vårvintern som gäller. Framåt mars-april är förutsättningarna ofta som allra bäst.

– Att skida över en öppen myr på våren, att iklädd t-shirt glida fram på skaren, är en gudomlig känsla av frihet som fyller kroppen med välmående. Jag önskar att alla skulle få uppleva det någon gång i livet, säger Hilla.

Om steget till att testa skida på Koppången känns väldigt stort kan det vara skönt att ta med sig en erfaren kompis eller att exempelvis följa med en guide i början.

– Har du möjlighet ska du helt klart åka till Koppången på vårvintern när skaren lagt sig och friåka på de hårda myrarna. Det är en av de bästa känslorna att skida var helst skaren tar dig, för mig är det definitionen av frihet.

Hillas tre bästa turer på skidor

1. Koppången

Koppångens naturreservat ligger drygt 3 mil norr om Orsa, längs E45. Blomtäkt, Tunturi och Prins Gabriels slogbod, ledmarkerat som Björnidet, är givna favoritplatser. Den som föredrar mer lugn och ro är ett tips att ta den längre turen till Flickeråsen, en pärla som inte är lika välbesökt.

2. Norra Mora Vildmark

Naturreservatet Norra Mora Vildmark ligger drygt 5 mil norr om Mora längs RV70. Allting är oledat och det är en väldigt storslagen upplevelse att skida längs med den porlande Oradtjärnbäcken på skaren när snön börjat smälta. Stanna gärna upp vid Oradtjärnsbodarna och avnjut matsäck. Njut av den storslagna naturen och din egen litenhet. Hit kan det vara bra att ha med en karta för att orientera sig, speciellt då täckningen på mobilen är bristfällig.

3. Hemma på åkern i byn

Om jag inte orkar ta mig iväg till vildmarken kan det lätt hända att jag och en kompis tar en tur i ett skoterspår på åkrarna hemma i byn. Att skida under fullmånen och känna sig som ett med stjärnorna är en känsla som är lika fantastisk både i vildmarken och hemma.

Skidåkninge vid Koppången.
Det finns flera magiska turer och slingor i Koppångens naturreservat utanför Orsa.

Om Hilla Aspman

Bor: På en liten gård i Indor, Våmhus i Mora.

Gör: Frilansande fotograf och marknadsförare som försöker bli självförsörjande på grönsaker.

Tre lockande skidäventyr: Att skida på skaren från Andljusvarden till Stopåns dalgång mellan Norra Mora Vildmark och Orsa Finnmark. Genomföra en fjälltur på skidor i Grövelsjön med övernattningar i tält eller stugor. Skida upp på toppen av Andljusvarden under vårvintern.

Instagram: @hillaaspman