Två barn på skidor håller en person utklädd till älg i händerna.

Barnvänlig skidåkning på nära håll i Säfsen

Säfsen i södra Dalarna är en perfekt plats att starta skidlivet på för barnfamiljen. Här står barnen i tydligt fokus vilket också innebär njut och avkoppling för föräldrar. Med stort aktivitetsutbud, backar som sammanstrålar på ett och samma ställe, mat och boende på koncentrerad yta är en njutbar skidsemester för hela familjen säkrad.


Med ett stort utbud av långa och lätta nedfarter och 115 kilometer längdspår kan alla hitta härlig skidåkning i Säfsen. Dessutom på nära håll, här får du upplevelsen av fjällen fast bara 27 mil från Stockholm och 13 mil från Örebro. 

Just att slippa långa bilresor med barn är en av de stora fördelarna med Säfsen, berättar Christoffer Tilstam, marknadschef.

– För en familj med mindre barn som är nya på skidor är det väldigt lätt att starta skidlivet här och dessutom på nära håll. Det är också smidigt när man väl är här. Med stort fokus på barnen kan man bara gå direkt utanför dörren och leva i den barnbubbla som vi erbjuder. Det gör det också avkopplande för en själv som förälder.

En familj på toppen av en skidbacke i solnedgång.
Solberget är Säfsen Resorts högsta topp, med 472 meter över havet. Härifrån kan faktiskt hela familjen åka redan första skiddagen – så snart man har någorlunda koll på broms och svängar går det att göra ett toppåk.

Bra för små och nybörjare

I Säfsen är det många som vågar släppa iväg barnen själva på egna äventyr, då alla backar kommer ner på ett ställe och boende, mat och aktiviteter till stor del är centrerat på samma plats. Vid backarna finns stora bekväma lägenheter med ski in-ski out, perfekt för barnen som själva kan röra sig mellan boendet och åkningen. Två kilometer bort finns också ett stugområde med närhet till restaurang och pizzeria.

Med majoriteten blå och gröna backar erbjuder Säfsen främst lätt skidåkning och har som uttalat mål att alla redan från början ska kunna åka från toppen. 

– Vi har en grön och snäll backe som går från toppen och ger hela familjen lång härlig utförsåkning genom skogen. Vi vill också att alla backar ska ha något mer att erbjuda, vi bygger till exempel kullar och något mer i varje pist. Det finns också gott om platser att stanna på för att grilla eller vila, säger Christoffer.

En vuxen och två barn åker slalom över kullar i solen.
Familjevänlig skidåkning för barn i alla åldrar är Säfsen Resorts signum.
Collage: Solnedgång över en skidbacke från ovan, en snötäckt röd stuga med altan.
Läget i södra Dalarna gör anläggningen perfekt för en weekend, kortvecka eller bara ett dagsbesök. Övernatta i lägenhet med bästa ski in/ski out-läge eller hyr stuga i stugby.

Vill lära alla att åka skidor

På anläggningen jobbar man aktivt med att ge mycket information och man vill gärna lära gästerna att åka skidor. Generellt har barn den koordination och muskelstyrka som krävs för att bromsa och svänga vid tre års ålder, men egentligen kan man börja när som helst bara barnet själv vill. 

Skidskola med erfarna lärare finns i många olika nivåer för barn från 3–4 år som aldrig tidigare stått på skidor, men det finns också utmaningar för vuxna att ta del av.

– När barnen är i skidskolan är det perfekt att som förälder passa på att åka själv, vi har också mer utmanande skidåkning så att även vana skidåkare kan stilla sitt skidbehov. Vi erbjuder också privatlektioner för vuxna som vill utveckla sin åkning, berättar Christoffer.

En familj i skidkläder sitter och ler i snön med slalomutrustning omkring.
I Säfsen står barnen i tydligt fokus vilket också innebär njut och avkoppling för föräldrar.

Skoj både i och utanför backen

Barnens Skidland är ett komplett barnområde, perfekt för att öva de första svängarna. Här finns rullband och en enkel knapplift. Säfsen har också två fun parks, Lekparken och Folkparken, med olika hopp, boxar och rails av olika svårighetsgrad.

För den som vill pausa från skidåkningen men ändå göra något aktivt rekommenderar Christoffer Snowcamp, en inomhusarena med professionella studsmattor och garanterat kul för både barn och vuxna, nybörjare och proffs.

En annan populär aktivitet är att åka snowracer från toppen.

– Då åker man sittlift upp till toppen och tar Långsvängen ner med snowracers. Det är en snäll grön pist, nästan två kilometer lång, och då kan barn och föräldrar åka tillsammans, säger Christoffer.

Två glada barn håller om varandra iklädda hjälm, slalomglasögon och västar.

Manifest för strulfri skidsemester

För att riktigt underlätta för skidsugna familjer jobbar Christoffer och hans kollegor hårt för att hitta smarta lösningar som förenklar för barnfamiljen på semester. Lösningarna finns samlade i det som kallas Säfsenmanifestet och det är tydligt att barnen är hedersgäster i Säfsen.

– Det är våra löften till dig som gäst och handlar i grund och botten om att allt vi gör ska vara barnfokuserat. Vi har till exempel barnveckor med gratis skidhyra, föräldraliftkort man kan dela på, barn upp till tre år kan låna gratis prova på-utrustning och alla boenden har barnsäng och barnstolar. Även de minsta ska kunna följa med överallt och det ska vara enkelt att åka på semester till Säfsen, säger Christoffer.

Läs mer och boka på Säfsens webbplats