Fotografi på Helena Enqvist.

”Ju fler cyklar desto roligare har vi”

Helena Enqvist är cykelfantasten vars familj lever efter mottot ”ju fler cyklar desto roligare har vi”. Självklart hänger de där cyklarna med när familjen tar sikte på lederna kring Idre Fjäll. Här väntar familjevänlig cykling, ett brett utbud av leder och förstås storslagna vyer.


Hur är det att cykla på Idre Fjäll?

– Cyklingen är lekfull och varierad och det mesta är samlat så att det är lätt att nå. Det finns något som passar alla cyklister. Från de allra minsta till de vuxna med barnasinnet kvar och de som söker lite mer utmaning. Från enkla leder till lite mer teknisk körning. De handbyggda lederna runt fjället bjuder på rolig cykling, den långa utförsleden nedför Idre Fjäll gör så att det kittlar fint i magen och uppför ges en skön mjölksyra i låren om man väljer att köra lite fortare.

Vad är unikt med cyklingen här?

– Idre sticker ut genom att erbjuda fina leder som passar alla. Det blir inte för svårt men inte heller för enformigt. Det är familjevänligt och dessutom är vyerna runt lederna fantastiskt vackra!

Varför cyklar du själv här?

– Större cykelområden kan ibland kännas för stora, opersonliga och framförallt tillrättalagda. Idre däremot är helt enkelt mysigt och även om lederna är byggda finns ändå känslan av stigcykling kvar. Det är också lätt att hitta, med tydliga markeringar. Sådant uppskattas och är viktigt. Kringservicen är bra. Det finns öppna fik och möjlighet till utomhusbad. Att det är lätt att lösa trailpass och få möjlighet till cykeltvätt är också värdefullt.

Har du någon favoritled?

– Slättvålarundan är en favorit. En fin lite längre runda med skön blandning av cykling med fjällkänsla på naturliga stigar och avstickare på de fina handbyggda lederna. En runda som också bjuder på lite tuffare stigningar och skön utförsåkning.

Helena Enqvist tar en seflie vid sin cykel.
Foto: Hasse Gustafsson

Om Helena Enqvist

Bor: Östersund
Familj: Sambo och dotter.
Motto: ”Ju fler cyklar desto roligare har vi”.
Cykelbakgrund: Har cyklat sedan 2007 i och med första Vätternrundan. Cyklar mest och helst mountainbike på stig. Driver cykelbloggen Hon som cyklar lite och podcasten Cykelpodd.
I sommar: ”Bortsett från att jag vill hänga på alla fina leder och utförstigarna så vill jag även utforska mer av fjällcyklingen utanför själva Idre Fjäll. Leden upp på Städjan lockar och som jag längtansfullt tittade mot när jag stod på toppen av Idre Fjäll förra året.”