Två kvinnor blickar ut över fjällen.

Vandringsguide: Här är Dalarnas bästa vandring

Vandra i fjällen, längs pilgrimsled eller genom fäbodar i Dalarnas omväxlande landskap. Det är alltid nära till en naturupplevelse och många leder går via vackra natur- och kulturlandskap. Här har vi samlat våra bästa tips på vandringar runt om i Dalarna. Djupdyk i möjligheterna, snöra på vandringskängorna och ge dig ut!


Naturskönt i Västerdalarna

Längs Västerdalälven vandrar du i den lugna och sköna naturen. Upplev fäbodar och bruksmiljöer i Gagnef, finnmarker i den södra delen av Vansbro och den vidunderliga utsikten från Klacken i Malung.

Vy över sjö vid Snöå Bruk i Dala-Järna.
Vandra i spännande bruksmiljöer och trolska barrskogar vid Snöå Bruk i Dala-Järna.

Familjevänlig vandring i centrala Falun

På Lugnet i Falun finns en vandringsled för alla, från kortare leder på någon timme till längre dagsetapper. Här finns också gott om rastplatser, vindskydd och stugor. Vandra fram genom den rogivande naturen, genom idylliska fårhagar och passa på att göra avstickare till de olika spännande platserna längs vägen. Njut av utsikten från ”Högsta punkten”, Lärkstugan eller Sjularvstugan. Vid den senare har du en fantastisk vy över Falun. Gör en avstickare till Kolarkojan.

Lederna går både på motionsspår och naturliga stigar. Det finns gott om informationsskyltar om bosättningar, naturen och omgivningarna du vandrar genom – passa på att förena nytta med nöje och lär dig något nytt under vandringen. Vandra Bergsstigen (10 km), Jungfrubergsstigen (5 km) eller Stugstigen (4 km). Samtliga leder börjar vid Lugnets spårcentral, vid skidstadion. Lederna är märkta med orange färgmarkering och svart skylt.

Stadsnära vildmark i Borlänge

Endast någon mil utanför centrala Borlänge väntar familjevänlig vild­markskänsla och orörd natur. I naturreservatet Gyllbergen kan du vandra längre eller kortare sträckor längs välmarkerade leder. Här går du genom både hög tallskog, frodigt trolska granskogar och mellan sluttande myrar. Passa på att utforska områdets många växter, lavar, svampar, insekter och fåglar. Har du tur kan du få syn på häckande tranor eller tjäder, orre och uggla. Den stora stenen Jättebordet och vallkullan Saras sjö är två sägenomspunna platser väl värda ett besök. Likaså är det en hemlig och lite mystisk känsla att vandra genom förkastningssprickan Dragbergsgatan. Lederna är markerade med orange färg.

Kvinna framför informationstavla i Gyllbergen.
Från centrala Borlänge är det nära till vildmarken i Gyllbergen.

Fjällvandring från Sälen till Grövelsjön

Den södra delen av Sverigeklassikern Kungsleden går genom Dalarna. Starta vid Högfjällshotellet i Sälen och vandra norrut in i fjällvärlden mot Grövelsjön. Längs vägen kan du blicka ut över den varierande och spännande fjällnaturen, alltifrån relativt flacka platåfjäll till mer karaktäristiska toppar. Från Grövelsjön sneddar Södra Kungsleden över Långfjället till Hävlingen innan du så småningom slutligen passerar länsgränsen strax öster om Slugufjället. Här vandrar du över ljung­, gräs­ och lavhedar, ackompanjerad av ett rikt fågelliv.

Hela Södra Kungsleden är 34 mil lång och sträcker sig mellan Sälen i söder och Storlien i norr. Etappen mellan Högfjället och Grövelsjön är 165 km lång.

Fyra personer vandrar i fjällen.
Lättillgänglig och mäktig fjällvandring i områdena kring Sälen och Grövelsjön. Här finns många leder och vandringar att välja mellan för alla åldrar och nivåer.

Fäbodlandskap och vandring runt Siljan

Leksand, Rättvik, Orsa och Mora är kän­da namn i det turistiska Dalarna. På var och en av dessa platser erbjuds många möjligheter till dagsturer genom ett storkuperat och mäktigt landskap. Flera leder passerar fäbodar som påminner om hur livet en gång utspelade sig här. Vandra genom barrskog och myrmarker, förbi mindre vattendrag och natursköna rastplatser – perfekt när det är dags att packa upp den medhavda matsäcken.

Orsa Foto Anna Holm
Vandra längs de gamla fäbodstigarna med de blånande bergen, Siljan och Orsasjön som fond.

 

Sjönära vandring längs Pråmleden

Längs Pråmleden kan du njuta av böljande jordbrukslandskap och tysta skogar. Leden går mestadels längs grusvägar och stigar och här finns gott om historiska guldkorn att utforska under vandringen, som det nedlagda järnbruket vid Silfhytteå. Det ligger vackert beläget mellan sjöarna Grycken och Fullen, där det också ligger ett slussområde som är ett populärt utflyktsmål. Fortsätt färden längs de slingrande grusvägarna med anor från medeltiden, njut av landskapet och kika in i gamla gruvor, masugnar och åldriga bruksmiljöer.

Hela Pråmleden är 65 km och utgörs av två slingor. Den södra slingan är 27 km och utgår från Stjärnsund utanför Långshyttan. Leden är skyltad med blå skyltar med vit text som säger ”Pråmleden”.

Sveriges sydligaste vildmark i Malingsbo-Kloten

Längst söderut i Dalarna finns naturreservatet Malingsbo­Kloten, som också är Sveriges största. Området brukar kallas Sveriges sydligaste vildmark och här väntar vidsträckt tallskog, granskogsbeklädda berg och djupa dalar. Här finns också gott om mysiga tjärnar och sjöar, där kängbeklädda vandringsfötter och sommarsvettiga ryggar kan få lite välbehövlig svalka. I området finns både stugbyar, campingplatser, vindskydd och övernattningsstugor för den som vill göra flerdagarsturer – eller bara stanna till för en stund och njuta av omgivningarna.

Malingsbo­Klotenrundan är 45 km. Starta och avsluta i Malingsbo, ca 30 km söder om Smedjebacken. Leden är markerad med orange färg.

Skyltar som visar riktningen för olika vandringsleder.
Malingsbo-Kloten kallas Sveriges sydligaste vildmark.

Låt Dalälven leda dig runt Älvpromenaden i Avesta

Stadsnära vandring när den är som bäst. Starta gärna vid Verket i Koppardalen Avesta – här finns både parkering, information om och karta över leden – plus boende, caféer och matställen. Följ sedan Dalälven och vandra i egen takt längs med älvkanten mot närliggande orten Krylbo. Längs vägen finns bänkar och grillplatser för den som vill ta en paus. Vandra genom prunkande grönska med ormbunkar, vildvuxna lövträd och inslag av förvildade trädgårdsväxter. Upplev Avestaforsens brus, Avestas äldsta stadsdel Gamla byn, de torrlagda vattenfallen vid Döda fallen och Koppardalen med det gamla järnverket Verket.

Hela Älvpromenaden, från Avesta till Krylbo och tillbaka igen, är 8,5 km lång. Slingan är utmärkt med skyltar och markeringar i grönt och rött.