En vandrare med milsvid utsikt över Städjan.

Vandra i fjällen

Det är något speciellt med att vandra i fjällen. De vida vidderna, de höga topparna och det unika landskapet. Här kan du vandra med vännen eller familjen, följa med på guidad tur eller på egen hand eller varför inte upptäcka njutvandring!


Grövelsjön

Grövelsjön ligger i det nordligaste hörnet av Dalarna och fjällen sträcker sig på båda sidor om den svensk-norska gränsen. Här befinner du vid porten till Sapmi och kommer samekulturen nära, med möjlighet att möta renar fritt och till och med gå guidade turer tillsammans med renar. Så passa på att ta del av den samiska matkulturen och deras sätt att leva och bedriva rennäring. 

Du befinner dig bland fjällen, vilket betyder att det inte behövs flera dagar av lång vandring för att uppleva de storslagna, milsvida vyerna. Det finns dessutom stora områden att vandra i, med många välmarkerade vandringsleder och gott om utrymme att njuta av lugnet, tystnaden och den friska luften.

Flygbild över vandringsled i Grövelsjöfjällen.
Foto: Anna Holm.

Njutvandring med guldkant

Checka in på Storsätra Fjällhotell, STF Grövelsjön Fjällstation eller Lövåsgården Fjällhotell för lite extra guldkant med god mat och relax. Fyll dagarna med sköna dagsturer, ta ett uppfriskande dopp i fjällbäcken och avsluta med något gott att dricka och njut av utsikten i den ljusa sommarkvällen. Grövelsjön är idealisk för njutvandring!

Idre Fjäll

Att vandra i Idre Fjäll är som att befinna sig i ett vykort där färgerna varierar med årstiderna, från frodig sommar till färgsprakande höst. Här är det enkelt att vandra på egen hand och det finns leder i alla svårighetsgrader. På idrefjall.se erbjuds 30 vandringsförslag med turbeskrivningar och digitala kartor. 

Redan på Nipfjället sommarparkering är utsikten magnifik, och den blir ännu bättre när du når Molnets topp. Härifrån har du en panoramavy över Grövelsjön, Fulufjället och norska fjällen. Ta gärna med barnen till Lillnipen, en lätt topptur på 1,5 kilometer. Stanna vid Trollvägenskylten och följ instruktionerna, så får du uppleva ett spännande fenomen som inträffar på bara ett fåtal platser. Det sägs att Städjan är inspirationen till vår nationalsång ”Du gamla du fria, du fjällhöga nord”, och visst är det en ikonisk topp. Den 6,6 kilometer långa vandringen går genom fjällskog, över kalfjäll och avslutas med en brant stigning. På toppen belönas du med storslagen utsikt med vyer över omkringliggande fjällvärld.

Guidad vandring

Ett tips är att välja en guidad vandring, då det innebär att du också förenar nytta med nöje. Här får du lära känna naturen, plocka vilda bär och växter och i sommar kan du även prova på utematlagning.

Fulufjället

Mossgröna marker, silvergrå stenar, lavendelljusa kvällar och de blånande bergen. I slutet av maj spricker naturen på Fulufjället upp i fjällrikets somriga prakt. Här hittar du landets högsta vattenfall och den mytomspunna Old Tjikko som sägs vara världens äldsta träd. Tack vare sitt gedigna rotsystem har trädet stått här i närmare 10 000 år, genom att skjuta nya rotskott. Tanken på att den tagit del av livet ända sedan istiden är hisnande. Under kalla perioder har Old Tjikko vuxit mer som en buske och när klimatet varit mer gynnsamt har den sett ut som ett träd.

Trädet Old Tjikko.
Foto: Anna Holm

I Fulufjällets nationalpark finns gott om vandringsleder som är från fyra till 20 kilometer och det finns flera boenden i nationalparken. De branta backarna tar dig till svindlande utsikter och tjocka mattor av lavar. Fulufjället är det enda större fjället där renar inte betar och marken täcks därför av den lysande, vita laven. Här passerar den Södra Kungsleden som går vidare mot Grövelsjön i norr och Sälen i söder.

Här finns också Naturum med information om parkens flora och djurliv. Ett populärt besöksmål med restaurang och fika. Sommartid kan det vara fullt på parkeringen, läs mer på Naturums hemsida.

Sälenfjällen

Sälenområdet är perfekt för den som vill vandra i såväl vacker som omväxlande natur. Här finns många vandringsleder och oftast finns både rastskydd, raststugor och vindskydd längs vägen. Södra Kungsleden startar i Sälenfjällen och utgår från Sälens Högfjällshotell och sträcker sig sedan vidare norrut över Östfjället mot Grövelsjön. Den del av vandringen som är närmast Sälen innebär relativt flacka platåfjäll och det går att följa en härlig lättgången vandringsled på Högfjället, cirka nio kilometer tur och retur.

Tjej som går på en led.
Foto: Anna Holm.

Nytt för i år är att man satsat på tillgänglighet med 15 kilometer spänger och att alla de större ledsystemen digitaliserats och nu finns inlagda på naturkartan.se. Det betyder att du med hjälp av en smart gps-funktion hela tiden kan se var du själv befinner dig i relation till lederna och kartan. Det kan kännas tryggt om du skulle behöva hjälp. I Sälenfjällen finns gott om boenden, kaféeroch restauranger i närheten av vandringslederna.