Vandrare på fjäll.

Fem vandringstips i Grövelsjön

Är planen att vandra i Grövelsjön? Då finns alla möjligheter att uppleva stor och häftig natur, utan att du behöver kämpa alltför hårt. I Grövelsjön är fjällen lättillgängliga och det finns både kortare och längre vandringsleder. Här har vi samlat fem vandringstips i Grövelsjön som garanterat kommer att bjuda på en minnesvärd upplevelse.


Grövelsjön ligger i det nordligaste hörnet av Dalarna och fjällen sträcker sig på båda sidor om den svensk-norska gränsen. Det bästa av allt är att fjällen är nära och lättillgängliga, vilket betyder att det inte behövs flera dagar av lång vandring för att uppleva de storslagna, milsvida vyerna. Det finns dessutom stora områden att vandra i, med många välmarkerade vandringsleder och gott om utrymme att njuta av lugnet, tystnaden och den friska luften.

Fyll dagarna med sköna dagsturer och ge semestern lite extra guldkant med god mat och skön avkoppling på fjällhotellen eller fjällstationen. Grövelsjön är perfekt för njutvandring!

Renar i skogen.
I trakterna kring Grövelsjön kan det hända att renar betar i skog och mark. Tänk på att visa hänsyn, håll avstånd och var tyst och lugn.
 

1. Toppen av Storvätteshågna, ca 24 km t.o.r.

Vandra upp på ”Dalarnas tak”, Dalarnas och Svealands högsta fjäll. Storvätteshågnas topp ligger på 1204 meter över havet, ca 9 km öster om Grövelsjön. Vandringen går på vältrampade stigar, över öppna fjällvidder och bjuder på många fina vyer.

Starta vid STF Grövelsjön Fjällstation och följ leden mot Fosksjöarna och Storvätteshågna. Stanna för att hämta kraft vid Övre Foskjön innan själva stigningen mot toppen börjar. Här är det bitvis tung stigning, men väl uppe är det platt och lättvandrat.

2. Silverfallet och Olåns vindskydd, ca 7 km t.o.r.

En perfekt familjevandring som går på stora stigar genom fjällskog och med en kort bit på kalfjället. Väl framme vid det lilla vattenfallet väntar också den självklara rastplatsen för matsäck och fika – Olåns vindskydd nära norska gränsen.

Utgå från Grövelsjön där vägen slutar. Där går leden till vänster mot en hängbro över ån Grövlan. Följ sen vinterledskryssen och skyltar mot Silverfallet. Vandringen kan också göras från Storsätern (Ollarsliden) och en p-plats 500 m före norska gränsen.

Kvinna står mitt i vattenfallet.
Foto: Nisse Schmidt

3. Sylen-Grövelsjön, 9 km

Ta båten M/S Sylöra från Grövelsjön till Sylen, en tur på 35 minuter. Missa inte att spana efter det tyska flygplansvraket från andra världskriget som sticker upp ovanför vattenytan. Från Sylen startar sedan vandringen tillbaka som tar dig över fjällen och avslutas med en vandring i Linnés spår på Linnéstigen.

Första delen av vandringen från Sylen uppför fjället är bitvis stenig men väl uppe väntar en lättvandrad fjälltur med vyer över både svenska och norska fjällen. 

Båten som tar dig till Sylen.
Foto: Alexander Neimert

4. Hävlingen, 26 km t.o.r.

Sjön Hävlingen ligger långt bort från närmsta bilväg, mitt ute i fjällviddernas vildmarker. Platsen är vida känd för sitt fiske och har blivit ett riktigt paradis för sportfiskare. För den som hellre siktar in sig på vandringen, kan de populära Hävlingestugorna locka desto mer.

Starta i Grövelsjön och vandra de ca 13 km norrut över fjället, längs Södra Kungsleden, mot stugorna. Väl framme väntar storslagen natur, en värmande bastu för kvällens mysstunder och total tystnad. Ett tips är stanna flera nätter och göra dagsturer till närliggande Töfsingdalens nationalpark. Stugorna bokas via Länsstyrelsen.

Turen är lång men aldrig särskilt brant. Du går omväxlande på fjällhed och myrmark. Väl framme väntar storslagen natur, en värmande bastu för kvällens mysstunder och total tystnad. Ett tips är stanna flera nätter och göra dagsturer till närliggande Töfsingdalens nationalpark. Stugorna bokas via Länsstyrelsen.

Träskyltar som visar olika vandringsleder.
Det finns många vandringsleder och vandringsturer att välja mellan i Grövelsjön. Alltifrån kortare dagsturer och familjevandringar till flerdagarsturer med övernattning på fjället.

5. Vandra med guide

För att hitta de bästa guldkornen och upplevelserna är det ett hett tips att följa med på en guidad vandring. I Grövelsjön finns erfarna guider som tar er med på både kortare och längre turer. Här, i porten till sapmi, finns också möjlighet att vandra med renar samtidigt som du får möjlighet att ta del av samekulturen och livet som renskötare. Fjällhotellen och fjällstationen erbjuder både vandringspaket och kurser med guide.

Två personer vandrar på stig i tät skog.
Foto: Rania Rönntoft

Läs mer om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen