Vandrare på fjäll.

Fem vandringar i Grövelsjön

Är planen att vandra i Grövelsjön? Då finns alla möjligheter att uppleva stor och häftig natur, utan att du behöver kämpa alltför hårt. I Grövelsjön är fjällen lättillgängliga och det finns både kortare och längre vandringsleder. Här har vi samlat fem vandringar i Grövelsjön som garanterat kommer att bjuda på en minnesvärd upplevelse.


Grövelsjön ligger i det nordligaste hörnet av Dalarna och fjällen sträcker sig på båda sidor om den svensk-norska gränsen. Det bästa av allt är att fjällen är nära och lättillgängliga, vilket betyder att det inte behövs flera dagar av lång vandring för att uppleva de storslagna, milsvida vyerna. Det finns dessutom stora områden att vandra i, med många välmarkerade vandringsleder och gott om utrymme att njuta av lugnet, tystnaden och den friska luften.

De lättvandrade fjällhedarna är perfekta för såväl längre som kortare dagsturer. För den som söker mer utmanande äventyr är det kanske en topptur som lockar? För att hitta de allra bästa guldkornen är ett hett tips att vandra med en guide som känner Grövelsjön utan och innan.

Här tipsar vi om fem vandringar i Grövelsjön, av varierande längd och svårighetsgrad.

Matlagning på fjället i Grövelsjön.
De flesta vandringar i Grövelsjön och Grövelsjöfjällen bjuder på slående vyer. Det tar inte lång tid att komma ut på kalfjället och de milsvida utsikterna.
 

1. Toppen av Storvättershågna, ca 24 km t.o.r.

Vandra upp på ”Dalarnas tak”, Dalarnas och Svealands högsta fjäll. Storvättershågnas topp ligger på 1204 meter över havet, ca 9 km öster om Grövelsjön. Vandringen går på vältrampade stigar, över öppna fjällvidder och bjuder på många fina vyer.

Starta vid STF Grövelsjön Fjällstation och följ leden mot Fosksjöarna och Storvätteshågna. Stanna för att hämta kraft vid Övre Foskjön innan själva stigningen mot toppen börjar. Här är det bitvis tung stigning, men väl uppe är det platt och lättvandrat.

2. Silverfallet och Olåns vindskydd, ca 7 km t.o.r.

En perfekt familjevandring som går på stora stigar genom fjällskog och med en kort bit på kalfjället. Väl framme vid det lilla vattenfallet väntar också den självklara rastplatsen för matsäck och fika – Olåns vindskydd nära norska gränsen.

Utgå från Grövelsjön där vägen slutar. Där går leden till vänster mot en hängbro över ån Grövlan. Följ sen vinterledskryssen och skyltar mot Silverfallet. Vandringen kan också göras från Storsätern (Ollarsliden) och en p-plats 500 m före norska gränsen.

3. Långfjället runt, 30 km

En långvandring som förslagsvis genomförs i tre etapper som genomförs på två eller tre dagar. Starta vid STF Grövelsjön Fjällstation och vandra sedan via stugplatserna vid Sylen och Hävlingen, alldeles i gränslandet mellan Sverige och Norge.

Vandringen går både genom skogar med barrträd och fjällbjörkar, liksom över myrmarker och kalfjället.

Renar i skogen.
I trakterna kring Grövelsjön kan det hända att renar betar i skog och mark. Tänk på att visa hänsyn, håll avstånd och var tyst och lugn.
 

4. Hävlingen, 26 km t.o.r.

Sjön Hävlingen ligger långt bort från närmsta bilväg, mitt ute i fjällviddernas vildmarker. Platsen är vida känd för sitt fiske och har blivit ett riktigt paradis för sportfiskare. För den som hellre siktar in sig på vandringen, kan de populära Hävlingestugorna locka desto mer.

Starta i Grövelsjön och vandra de ca 13 km norrut över fjället, längs Södra Kungsleden, mot stugorna. Väl framme väntar storslagen natur, en värmande bastu för kvällens mysstunder och total tystnad. Ett tips är stanna flera nätter och göra dagsturer till närliggande Töfsingdalens nationalpark. Stugorna bokas via Länsstyrelsen.

5. Södra Kungsleden

Den södra delen av Sverigeklassikern Kungsleden går genom Dalarna och Grövelsjön. Blicka ut över den varierande och spännande fjällnaturen, med alltifrån relativt flacka platåfjäll till mer karaktäristiska toppar.

Från Grövelsjön sneddar Södra Kungsleden över Långfjället till Hävlingen innan den så småningom slutligen passerar länsgränsen strax öster om Slugufjället. Här går vandringen över ljung­, gräs­ och lavhedar, ackompanjerad av ett rikt fågelliv.

Hela Södra Kungsleden är 34 mil lång och sträcker sig mellan Sälen i söder och Storlien i norr. Ett tips är att vandra etappen mellan Högfjället i Sälen och Grövelsjön – en sträcka på 165 km enkel väg.

Träskyltar som visar olika vandringsleder.
Det finns många vandringsleder och vandringsturer att välja mellan i Grövelsjön. Alltifrån kortare dagsturer och familjevandringar till flerdagarsturer med övernattning på fjället.

Läs mer om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen