Tomtar på Tomteland.

Följ med resebloggaren Resfredag till vinter på Tomteland

Resebloggaren Annika Myhre, som driver bloggen Resfredag, tog med sig familjen för ett vinteräventyr i Dalarna. Självklart stod ett besök på Sagolandet Tomteland på schemat. Bland tomtar, troll och julstämning på högsta nivå fick de välkomna vintern i Dalarna. Här berättar hon om besöket på Tomteland och ger sina bästa tips på vad barnfamiljer på besök bör tänka på.


Efter en lång väntan har det äntligen blivit december, jullovet har precis smugit igång och vår familj har kört från Stockholm till Orsa Grönklitt för att åka skidor. Vi har också planer på att hänga vid pulkabacken, dricka mängder med varm choklad och spela spel framför den öppna brasan i stugan. Förhoppning är en ultimat uppladdning inför julafton – och det börjar onekligen bra med snöflingorna som singlar ner över landskapet när vi kör in i Dalarna.

För att maxa julstämningen har vi planerat ett besök på Sagolandet Tomteland utanför Mora, för att få möta det snötäckta skogslandskapet intill Gesundaberget i sitt decemberesse. Skyltarna i parken lockar med platser som Trollens rike, Aurorasjön, Älvaskogen och Tomtens by. Här väntar med andra ord en hel sagovärld där vi besökare har chansen att träffa på spralliga tomtenissar, busiga små möss, skräniga häxor och ett helt gäng med andra sagoväsen.

Hus på Tomteland.

Besök Tomteland både vinter och sommar

Förutom nu kring jul har upplevelseparken också öppet hela sommaren. Även om aktiviteter och tema av naturliga skäl varierar över året är det grundläggande konceptet detsamma: ett sagoland där Tomten håller koll på resten av sagofigurerna. Nu i december är det full fokus på julbestyr – tomteparet och deras medarbetare har ett späckat schema för att hinna få klart alla julförberedelser!

Redan vid ingången möts vi av ett par glada tomtenissar som hälsar oss välkomna. Vår nyblivna fyraåring är blyg, men fascinerad, och tar genast rygg på en Tomtenissa som berättar hur de busiga småtrollen äter sin risgrynsgröt på morgonen. Som ni kanske kan ana lär en stor del av gröten hamna på både väggar och tak. Vi får också kika in i Nissebyns småstugor innan vi tar oss vidare mot Sagotorget, där en stor julgran glittrar i kapp med snöflingorna. För egen del känns det som att jag har landat mitt i det tomteland som min egen mamma brukade skapa med hjälp av porslinstomtar, glitter, lyktor och bomull under mina barndomsjular.

Alv på Tomteland.

Storslagen show och mysig tomteverkstad

Vid Sagotorget har nyss en show dragit igång och vi bänkar oss framför den stora scenen. Under showen, som fylls med teater, sång och musik, får vi stifta bekantskap med allt från häxor och möss till vitklätt vinterfolk. Showen avslutas med en hejdundrande final, då vi får höra självaste tomteparet landa på taket med sin släde för att sedan ta emot publikens glada hälsningar.

Efter showen bjuds vi besökare in i tomteparets lilla hus, vilket blir dagens höjdpunkt för mig. Inredningen är uttänkt in i minsta detalj, från gardiner till prydnadssaker, och här känns ombonat och hemtrevligt. I ett av rummen består både girlanger och julgransdekorationen av nappar, hit åker tydligen många barnfamiljer när det är dags att bli av med nappen/napparna på ett odramatiskt sätt.

Kön fram till tomtemor är lång, men vår lilla Nelly ska absolut ha en magisk bjällra knuten runt handleden – den besitter ju krafter utöver det vanliga! Under tiden plitar våra två större barn ner önskelistor som de lämnar in. Utanför huset finns det chans att provsitta Tomtens släde och lite längre bort ligger Renhagen där Tomtens renar huserar. Alldeles i närheten hör vi hör också bjällrorna från ett häst- och slädekipage som åker runt på området

Tomten och tomtemor.

Favoriter på Tomteland

I bilen på väg hem får alla i familjen säga vad de uppskattar mest med vårt besök på Sagolandet Tomteland. Min man väljer de utklädda sagofigurerna i sina fina kostymer och proffsiga skådespelarinsatser, medan jag själv hyllar de vackra omgivningarna, sagostämningen och besöket i tomteparets hus. Jag uppskattar också att barnens fria lek och fantasi uppmuntras, hur den här även varvas med skådespel och teaterstycken. Vår tioåring menar att föreställningen där tomteparet kom och hälsade på är överlägset bäst, medan åttaåringen är mest nöjd med stoppet i Verkstaden ”där det var god mat och en bra affär att handla i”. Fyraåringen tvekar inte ens sekund – det bästa var såklart att träffa Tomtemor och Tomtefar!

Och hur blir det då med den där julstämningen, lyckas vi få med oss den? Jodå, en bättre uppladdning inför julafton än ett besök på Tomteland är svår att få!

Barnfamilj på Sagolandet Tomteland.

Fakta och tips inför besöket på Tomteland

Lämplig ålder? Jag upplever att 2–7 år är optimalt för ett besök i parken, men alla som gillar sagor och vackra naturomgivningar kommer att uppskatta ett besök. Våra barn är 4, 8 och 10 år när vi är på Tomteland, och hade alla en fin dag som de fortfarande pratar om.

Öppettider: Under vintersäsongen 2020 öppnar parken successivt efter gällande riktlinjer och rekommendationer. För uppdaterad information gällande de dagar och tider parken har öppet, se tomteland.se.

Hitta hit: Tomteland ligger i Gesunda by, cirka 1,5 mil utanför Mora. Vår familj gjorde en dagsutflykt till Tomteland från Orsa Grönklitt, en sträcka som tog oss cirka 50 minuter att köra.

Inträdespriser:
Barn 3–12 år: 250 kr (Barn 0–2 år går in gratis)
Vuxna 13–64 år: 320 kr
Pensionärer 65+ år: 270 kr

Tips: Om du vill fördela roligheterna på två dagar går det att köpa sådan biljett direkt. Det går också att köpa årskort. Tänk på att det är mycket besökare under skollov och helger, vilket innebär ett högre tryck inne i Tomtelands byggnader.

Läs mer om Tomteland och boka ditt besök

---

Vi har alla ett stort ansvar att hålla oss uppdaterade om och följa de restriktioner som finns. Visa hänsyn, respektera förhållningsreglerna och vara rädda om varandra. Vi är högst medvetna om allvaret i situationen och vikten av att följa myndigheternas restriktioner.