En konstruktion av is som ser ut som ett slott.

Ett slott av is i Dalarna

Det finns mycket som gömmer sig i dalaskogarna, men vem hade kunnat gissa på ett isslott? I det gamla kalkbrottet utanför Skattingbyn finner du konstverket av is, som Adam Scheibach har arbetat med i flera månader under hösten och vintern.


Adam har ursprungligen ingen koppling till Dalarna, utan är uppvuxen kring Stockholm. Det var där han intresse för att leda vatten började, vilket under årens lopp har utvecklats och lett till fantastiska isformationer och strukturer. Konstverk av is!

– Det är inget jag tänkt ut eller planerat från början utan det började med en barnslig lek, berättar Adam. Jag För en massa år sedan var jag i skogen med en kompis. Vi gick över ett träsk och då började jag leda vatten. Sedan har det utvecklats och jag provade att leda ut vattnet som fryser i olika formationer och experimenterat med nya byggnadstekniker. Jag har fortsatt för att jag tycker det är roligt, men vissa år har jag tagit en paus. Men så länge det är nytt så är det kul. Och i år är platsen ny!

Isslottet i skogen.
Isslottet väcker förvåning och förtjusning bland de besökare som kommer till kalkbrottet för att se det.
Två detaljbilder på isslottet.
Kom ihåg att vara försiktig när du besöker platsen, då det kan vara halt.

Inspirationen hämtas i Dalarnas natur

Det gamla kalkbrottet utanför Skattungbyn har Adam känt till sedan han flyttade till Dalarna för 15 år sedan. Men han visste inte vilka möjligheter som fanns på platsen eller att det fanns en bäck i närheten. Under sommaren upptäckte han den och sedan dess har han arbetat. För det kräver mycket planering för att leda vatten, och under hösten byggde Adam rännor. I dem kunde han sedan låta vattnet färdas från bäcken ner till platsen där isslottet står. Förutom rännor krävdes också andra konstruktioner för att få vattnet att rinna och frysa på ett visst sätt, så det är mycket jobb Adam lagt ner. Så hur får han då sina idéer och hämtar inspiration till sina verk?

– Naturen inspirerarar, is är vackert! De organiska formerna som blir när vattnet får rinna, frysa och skapa egna former. Det är nyfikenheten som driver mig, och få se vad nytt man kan hitta på. Det finns så många olika sätt att bygga former på. Man kan gjuta vatten, spruta vatten, det är bara att testa och se vad som händer. Jag har länge haft idéer om att skapa en glaciär som man kan bygga vidare på år efter år. Om jag får och lyckas så kommer det framöver, platsen här ger nya möjligheter att utvecklas och skapa nytt!

Två detaljbilder på isslottet.
Det har krävts hårt jobb för att få slottet att ta form, och Adam har lagt ner mycket tid på sitt verk.

Adam tävlar mot naturens makter

Adams isslott har förvånat och förtjusat många på sociala medier där det spridit sig som en löpeld. Frågorna är många och Adam berättar om de reaktioner han fått.

– Folk brukar bli väldigt förvånade och undrar hur jag gjort, hur det är möjligt. Jag har nog lagt långt mer än 100 timmar på detta, och här försöker jag låta vattnet flöda på under hela nätterna, så att vattnet jobbar på för sig själv. Det är ganska ofta det blir överraskningar på morgonen och det kanske inte alltid blir som jag tänkt mig. Men det är roligt att se hur det växer fram, vad man kan hitta på och så blir det vackert! Lite av en sport är det, att få se vad man kan få till och hur mycket is det blir. Som en tävling mot vädrets makter, det är en sport att försöka utnyttja förutsättningarna vädret ger mig. Och det är roligt att många uppskattar det!

Om du gör ett besök på platsen är det viktigt att vara noga med säkerheten, det kan vara halt! Notera också att det är ett konstverk och inte konstruerat för att man ska gå in i det eller klättra på det. Adam kan också täcka över verket med en presenning för att skydda det vid töväder.