Lådcykel med barn.

En hållbar vardag med livskvalitet i Mora

Från stressen och konkurrensen i Stockholm, till en vardag med utrymme för lugn, återhämtning och nära aktiviteter för hela familjen. När Johanna Persson återvände till Mora blev de positiva upptäckterna fler än väntat. Dessutom gör förutsättningarna i Mora det möjligt för familjen att leva mer hållbart – och ta elcykeln istället för bil när de ska ut på äventyr.


Johanna Persson är uppvuxen i Kråkberg utanför Mora, men har under lång tid bott och arbetat som lärare i Stockholm. Hemorten har dock haft konstant stark dragningskraft.

– Jag kände hela tiden att jag ville hem, men sambon är från Haninge och han ville inte flytta till landet. Så det tog ett par år innan jag fick med honom hem, säger Johanna som 2016 ändå fick med sig mannen på tåget och flyttlasset gick norrut till en villa i centrala Mora.

Framför allt var det när barnen kom som planerna på en flytt blev mer påtagliga.

– Vi ville ha mer livskvalitet med barnen på ett annat sätt, vilket man får i en mindre stad. I Mora är det nära till allt, det är lätt att bara dra iväg och det finns många aktiviteter för barnen. Vi ville ha det lite lugnare helt enkelt. Sen har vi upptäckt andra saker när vi flyttade hit.

En sådan upptäckt var möjligheten att leva mer hållbart, vilket är extra viktigt för familjen.

– Av hållbarhetsskäl har vi valt att inte ha någon bil. När vi flyttade upp hit fick vi hela tiden höra att vi kommer behöva skaffa en, men vi skaffade en lådcykel istället. Visst är vi lite begränsade med längre utflykter, men det finns så otroligt mycket på nära håll kring där vi bor. Vill man ta sig till andra platser finns ju tåget och det är i så fall lätt att ta cykeln till stationen. Så vi tycker vi har många fördelar med cykeln, både om man ska prata hållbarhet och att visa barnen att man kan cykla, säger Johanna.

Mor och son på cykelutflykt.

Barn som plockar blåbär.

Mer utrymme för ett socialt liv

Tanken på hållbarhet kretsar inte bara kring den miljömässiga aspekten, där det handlar om exempelvis cykel istället för bil, att äta mestadels vegetariskt och i så stor mån som möjligt närproducerat eller konsumera medvetet. Lika mycket handlar det om en social hållbarhet, som även den fått ett uppsving i och med flytten till Mora.

– Jag kände mig stressad i Stockholm. Det är en jätteviktig aspekt för mig i Mora, att jag har mycket lättare att hitta ett lugn och det finns mer tid för återhämtning. Det är en annan kultur här jämfört med Stockholm, där mycket handlar om konkurrens. Jag upplever att det finns mer utrymme för ett socialt liv, att fler är intresserade av att umgås, träffas med barnen. Jag hade svårt att komma in i ett socialt liv i Stockholm, det har jag upplevt helt annorlunda här och är en stor skillnad.

Hur blev det då med sambon, som behövde sin bearbetning för att vilja flytta från storstaden? Vad tycker han om livet i Mora?

– Han ser många fördelar och framför allt runt barnen. Också han ser att det finns en annan livskvalitet här, att man hittar på fler saker och att man kan aktivera barnen på ett annat sätt. Han har dessutom sett karriärmässiga fördelar med att bo här. En farhåga med att flytta var att få jobb, men i hans fall har det fallit väl ut. Konkurrensen kring jobb är mindre och arbetsmarknaden är lugnare.

Spontanlek, uteaktiviteter och kreativitet

De två barnen – som idag är 7 år – trivs med att bo i Mora, även om de var ganska små när familjen bodde i Stockholm.

– Jag upplever att barnen fått ett helt annat lugn. De har mycket större möjligheter att få en vardag där de är ute i naturen, spontant kan leka och vara kreativa, säger Johanna.

Bland barnens aktiviteter syns både hockey, fotboll, innebandy och ridning. Familjen ger sig också gärna iväg på utflykter i skogen, för att plocka bär eller göra cykelturer för att på så sätt ta vara på det som finns nära på plats.

– Området kring Hemus Skidstation är en favorit. Där går det att grilla korv, åka pulka och skidor eller cykel på sommaren. Så där är vi mycket. Vi brukar använda stugorna längs Vasaloppsleden en del också. Vi tar cykeln ut och bor i en sådan stuga någon natt med barnen. Och i och med att jag är uppvuxen i Kråkberg hänger vi rätt mycket på stranden där på sommaren.

Andra favoriter är Trollstigen i Östnor, där barnen kan leka i skogsmiljö, och de går gärna på Mora IK:s hemmamatcher.

Barn som kollar ut över en utsikt.

Emil tittar på utsikt i Hökberg.

Barn som sitter och ritar.

En bygd som rör på sig

Även om mycket är positivt finns det ett par moln också på Moras himmel.

– Kanske är jag formad av mitt yrke som lärare, men jag kan känna att man skulle behöva satsa mer på skolan. Det är något som har förbättringspotential kan jag känna. Den enda saken som skulle kunna få mig att flytta från Mora är om skolan inte fungerar för mina barn.

Hon skulle också se Moras cyklister fick ta större plats i stadsplaneringen, exempelvis i form vinterunderhåll av cykelvägar.

– Vi som lever utan bil i Mora saknar också en bilpool. En sådan skulle verkligen underlätta till exempel när barnen har bortamatcher eller när man behöver storhandla ibland.

Annars är både hon, sambon och barnen mer än nöjda med livet i Mora.

– Det är nära till fjällen, det är nära till storstaden. Det finns möjlighet att kombinera olika delar av livet och få det att gå ihop med familj och jobb. Mora är en väldigt aktiv bygd och det händer så otroligt mycket här. Människor är fortfarande engagerade i föreningslivet, stora evenemang som går runt på ideell kraft, vilket gör mycket för bygden och ger en spännande genomströmning av människor. Det är helt enkelt en bygd som rör på sig. Så Mora är ett bra val, det känns som att det finns en framtid att hämta här.

Läs mer: Välkommen till Mora