Kvinna i vinterskog.

En fantasivärld på skidlängds avstånd

Från att maxa adrenalin, intensitet och puls till att istället maxa njutningen och upplevelsen. När Julius Aspman ger sig ut på skidor är det inte längre de brantaste backarna som lockar. Istället pausar han vardagen i sagolandskapen på de snöklädda vidderna norr om Orsa. Där, i fullmånens sken, skidar han in i sitt alldeles eget Narnia.


Julius Aspman har alltid åkt skidor, framför allt utför och framför allt freeride – där man åker i branta backar bland bergen. En ständig jakt på pudersnö tog honom till hundratals skiddagar per säsong och boende i både Alperna och Kanada. Skidåkningen skulle maxas, både i mängd och intensitet. Men för ett par år sedan sade dåliga knän ifrån, vilket gjorde att han fick skifta fokus till platten istället.

– Då fick jag åtminstone uppleva äventyret och den vackra vinterskruden, vilket har lett till att jag nu uppskattar de här turerna otroligt mycket. Jag skulle våga påstå att det är min typ av meditation, säger Julius.

Just lugnet i naturen ser han också som en av anledningarna till att allt fler börjat hitta ut i naturen.

Jag tror att vi börjar inse att vi måste pausa det stressiga livet, med scheman, möten och måsten. Pausa som en del av vardagen och inte bara under semesterveckor. Sen tror jag också att folk har börjat gräva där de står. Dels med tanke på pandemin, dels miljöhotet som vi alla står inför. Det går inte längre att lyxresa över hela jorden för privata ändamål.

På skidor från E45 till Narnia

Han själv behöver inte resa speciellt långt från hemmet i byn Hansjö utanför Orsa för att hitta lugnet, stillheten och pausen. Naturreservatet Koppången ligger bara några mil norrut.

– När jag var liten hade jag väldigt lätt för att sväva iväg i mina livliga fantasier när mamma läste sagor, särskilt Narnia och Harry Potter. Jag skulle våga påstå att det är i Koppången som jag har varit närmast att uppleva motsvarande fantasier i vuxen ålder. Man parkerar bilen alldeles bredvid E45, med dånande lastbilar som bränner förbi i hög fart. Sen efter bara 100 meter på skidor längs skoterspåret på väg till Blomtäkt, en av de två fäbodarna på Koppången, blir det så tyst som det inte är någon annanstans.

Det är alltså där han landar. Bland de uråldriga och ståtliga tallarna som vintertid täcks med tjocka lager av snö och skapar en nästan överväldigande tystnad. I fjärran hörs ett dovt vinande från nordanvinden som driver över myren.

– Efter en stund, när ögonen har vant sig skönjer man sin avbild i en skugga gjord av månens sken. Man skidar fram där, i ett landskap som taget ur en tavla – vindstilla, nysnö, tystnad, fullmåne och med god matsäck och en sovsäck i ryggsäcken. 

Vinternatt i Koppången.
En skidtur i natten, med månljuset och pannlamporna som följeslagare, är ett svårslaget vinteräventyr.

Maxnjutning istället för maxpuls

Att åka turskidor i ospårad terräng skiljer sig förstås från att åka i de välpreparerade elljusspåren. Även om det till viss del är en fråga om utrustning, upplever Julius att den största skillnaden ligger i det mentala.

– De få gånger jag dammar av mina längdskidor märker jag hur jag blir mer inriktad på att åka fort, att åka nästa varv snabbare än det förra och att köra på maxpuls så länge som möjligt. Och visst är känslan av att vara slutkörd fantastisk på sitt sätt. Men när jag tar på mig turskidorna tar jag också på mig en äventyrslust, med målet att få en fin och rolig utflykt. Då gör jag det för att nå maxnjutning istället för maxpuls.

Vad behövs då för att maximera njutningen?

– Det spelar ingen roll hur fint det är om man fryser eller är för varm. Kläder efter väder och aktivitet är väldigt viktigt. Om man rör på sig är det lätt att bli varm och när man sedan stannar för att äta matsäck är det stor risk att man blir kall. Så att ta med ett extra värmande lager i ryggsäcken är ett måste.

Något annat som i Julius mening är rent livsavgörande är en god matsäck.

– Gör det där lilla extra. Välj den lyxigare korven, det godare brödet, de roligare ingredienserna. Jag lovar att det är värt det! Och har man en bra matsäck spelar det ingen roll om det blir molnigt eller det fastnar snö under skidorna. Man har ju matsäcken att se fram emot!

Julius tre vinterfavoriter i Dalarna

1. Koppången

”Snösäkert, trollbindande, orört och lättillgängligt.”

2. Orsa Grönklitt

”Ett välutvecklat skidsystem som har behållit mysfaktorn. De erbjuder längdspår i världsklass, fina rastplatser och bra utförsåkning.”

3. Långfärdsskridskor på Orsasjön

”Det är ofta plogade banor på minst några kilometer och det känns nästan overkligt med så låg friktion!”

Vinternatt i Koppången.
”Snösäkert, trollbindande, orört och lättillgängligt." När Julius Aspman beskriver Koppången utanför Orsa haglar superlativen.

Julius Aspman

Bor i Orsa.
Frilansande filmare och fotograf.


Instagram: @juliusaspman

Fler njutbara vinterupplevelser

Det finns gott om preparerade spår i Dalarna och det är bara att utforska utbudet så snart väder och vind tillåter. Se också till att toppa upplevelsen med vällagad middag och en god natts sömn på exempelvis Mora Hotell & Spa, Mora Parken eller Grand Hotell Elektra i Ludvika.

I Grövelsjön och Grövelsjöfjällen väntar närmare 10 mil preparerade spår i en gnistrande fjällvärld. Här finns naturen alldeles runt knuten och den naturnära vildmarkskänslan är mer lättillgänglig än någonsin. Upplever du steget stort att ta dig ut i snölandskapet på egen hand finns flera guider som kan ta med dig med på tur. Green Owl Travel arrangerar bland snöskovandring med måltid som intas vid lägerelden.