Nymålade Dalahästar på rad.

Historien om Dalahästar

Den röda dalahästen är en välkänd symbol för såväl Sverige som Dalarna. Än idag tillverkas originalet i byn Nusnäs utanför Mora, där det också är möjligt att besöka dalahästfabriken och på nära håll se hur tillverkningen går till. Här är hantverket och traditionen ständigt levande, när varje dalahäst täljs och målas för hand.


Dalahästen kommer från Mora

Redan under 1700-talet började människor i byarna runt Mora tälja trähästar. Då var det främst för att få tiden att gå under kvällarna i timmerstugorna i skogen. Då var hästarna främst leksaker för barnen. Hästarna togs sedan med av kringvandrande gårdfarihandlare på sina försäljningsresor. Under 1830-talet började hästarna målas och få det idag ikoniska kurbitsmönstret. När en stor röd dalahäst sedan stod vid entrén till Sveriges paviljong vid världsutställningen i New York 1939 fick den sitt internationella genombrott och sin status som Sverigesymbol.

En rödmålad dalahäst med kurbits.
Dalahästen blev en internationell kändis i och med Världsutställningen i New York 1939. Foto: Anna Holm

Besök dalahästtillverkningen i Nusnäs

Byn Nusnäs utanför Mora är ett populärt besöksmål för den som vill komma riktigt nära dalahästens ursprung. Nils Olsson Dalahästar har tillverkat dalahästar sedan 1928. Varje häst täljs för hand och får sedan sin karaktäristiska krusmålning av erfarna hantverkare. Besök tillverkningen och följ varje steg i processen, från träbit till färdig häst. I butiken finns ett stort utbud av dalahästar i olika färger och utföranden, även om den klassiskt röda hästen förstås är huvudattraktionen. Här finns även träskor med kurbits, hantverk från Dalarna och presenter. Passa också på att måla din egen dalahäst och försök efterlikna originalets kurbitsmönster – eller ta ut svängarna och skapa en egen modern dalahäst.

Världens största samling av dalahästar

Dalarnas museum i Falun finns världens största samling av dalahästar. Här står en permanent utställning med hästar i olika färger, modeller och storlekar. Ta del av dalahästens historia och mångfald. Muséet har fri entré och förutom dalahästutställningen finns det förstås mycket mer att titta på. Folkdräkter och dalamålningar blandas med moderna inslag. I Falun finns också andra spännande besöksmål, som Falu Gruva, Carl Larsson-gården och flera lockande trädgårdar.

Gamla Dalahästar på Dalarnas museum.
På Dalarnas museum finns världens största samling av dalahästar. Foto: Jonas Lindgren.

Världens största dalahäst

Självklart finns också världens största dalahäst i Dalarna, närmare bestämt i Avesta. Dalahästen är 13 meter hög och 12,8 meter lång, med en totalvikt på hela 66,7 ton. Den här varianten är dock inte tillverkad i trä som sina mindre syskon, utan har en stomme av stål med ett skal av sprutbetong. Den traditionella röda färgen och krusmålningen är däremot exakt densamma. När du ändå är i Avesta, passa på att ta del av ännu mer kultur – som en utställning på Verket/Avesta Art, Avestas äldsta stadsdel Gamla byn eller poeten Erik Axel Karlfeldts barndomshem Karlfeldtsgården.