Collage: Miss Li i rosa blus, Pelle Andersson från Dalapop håller i ett elpiano.

”Borlänge som musikstad är Sverigeunik”

Det sjuder av liv i musikstaden Borlänge. Efter de minst sagt dämpade pandemiåren finns det ett uppdämt behov av live-upplevelser, både från publiken, artisterna och arrangörerna. Pelle Andersson på Dalapop, ett resurs- och produktionscentrum för populärmusik från Dalarna, guidar oss till sommaren i Dalarnas – ja, kanske till och med Sveriges – mest unika musikstad.


Vad händer på musikfronten i Borlänge i sommar?

– Det händer rätt mycket, både stort och smått. Det är första sommaren efter pandemin som det faktiskt går att göra saker på riktigt och det märks. Saker som skjutits upp ska göras nu. Det är rätt trångt, inte bara här i Borlänge, utan i hela landet. Det är både två års uppskjutna evenemang och nybokningar som ska konkurrera om samma publik. Men det finns ett jättestort sug efter livemusik.

Borlänge blir med festival igen?

–  Ja, det ska bli roligt att se hur Alive-festivalen kommer att funka och genomföras. De har ett jättefint och spännande scenprogram och det verkar finnas ett sug efter festival från publikens sida. Det är ju något specifikt för Borlänge, att vi vill ha en stor festival. Så när det arrangeras ställer publiken upp. Helt enkelt är det lite av en sommartradition att man går på festival i Borlänge. 

Några fler livetips?

Äteriet har en jättespännande sommar och satsar stort med sina trädgårdskonserter. De har skapat ett bra och väldigt varierat program, dessutom med lokala artister inför nästan varje artist. Jag tror att i stort sett alla musiksmaker kan hitta ett guldkorn där i år. Sen kör säkerligen våra året runt-scener på även i sommar, som Broken Dreams och House of Blues.

Svartvita foton av Moonica Mac och Carl Norén.
Moonica Mac och Carl Norén är två artister med rötter i Borlänge.

Hur skulle du beskriva Borlänge som musikstad?

– Den är Sverigeunik! Det är bara att se sig omkring, läsa media, topplistor och Svensktoppen – det är idel Borlängemusik i någon form. Det är Miss Li och Moonica Mac, Gustav och Viktor Norén, eller nu även Carl Norén som kommit igång. Sen finns det en stor undervegetation med gräsrötter som börjar komma upp. Så underlaget är otroligt bra, inte bara i Borlänge utan i hela Dalarna, med många artister som drar folk och håller hög kvalitet. 

Hur mår musiken i Dalarna?

– Den mår otroligt bra och jag vågar nog säga att vi stundtals är Sverigeledande. Framför allt med tanke på hur små vi är, sett till en nationell karta. Förutom Borlängeartisterna, om vi även ser till hela Dalarna, finns till exempel Sabaton, Broder Henrik Rapp, John Lindberg Trio och Stiko Per Larsson. De är väldigt stora och folkkära. Dalarna är också stort i smalare genrer. Spotify släppte nyligen en officiell lista över världens 15 största power metal band. Tre svenska band var med och alla tre har koppling till Dalarna. Så hårdrocken härifrån går svinstarkt. Bandet In mourning slog till exempel ABBA på försäljningslistan och då pratar vi alltså om ett hårdrocksband från Vansbro. 

Några avslutande musiktips?

– Om man vill ha mer koll på ny musik från Dalarna har vi på Dalapop vår spellista på Spotify som vi uppdaterar varje månad. Det kan vara upp till 80 nya låtar varje gång, så även det är ett tecken på att det händer otroligt mycket inom dalamusiken.

Till alla evenemang i Dalarna