Elias and the wizzkids.

”En dag ska jag flytta hem” - Artisten och låtskrivaren Elias Åkesson hyllar Dalarna i nyskriven låt

Under uppväxten i Falun kretsade allt kring musiken. I hemmet, i skolan och på fritiden. På ungdomsgården Valla arrangerades konserter och på helgerna sökte sig Elias och hans vänner utanför kommungränsen, till ungdomsgårdar i Ludvika och Borlänge, för spelningar. Alla hade band och alla fick spela.


- Det fanns så många musiker från Dalarna som inspirerade oss. Att det var många som höll på med musik, och blev stora, smittade av sig.

Även om musiken har fått stå tillbaka till förmån för lärarstudier och arbete de senaste åren har Elias fortsatt att skriva musik och göda en musikerdröm. Det var när hans vägar korsade de tre musikerna Jackan, Stellan och David som idén om att återuppliva bandet Elias and the Wizzkids föddes.

- De har hoppat in i mitt musikskapande och vi har tillsammans skapat en skiva som jag är jättestolt över. Soundet är klassisk singer-songwriter, amerikansk folk och pop med influenser av Paul Simon. Mindre redigerat och mer organiskt – som på 70-talet då man lät skavanker vara med på inspelningen.

Ett roligt men utmanande uppdrag

Med förebilder som Judee Sill, Nick Drake och Bob Dylan förtrollar Elias sina lyssnare med sin sköra och känsloladdade röst. En passionerad dalamusiker som genast tackade ja när han fick frågan om att skriva en hyllningslåt till Dalarna.

- Jag blev jätteglad att bli tillfrågad. Dalarna har en stor betydelse för min identitet. Min familj har flyttat runt mycket så en fysisk plats att knyta an till har betytt mycket för mig. Dalarna blir något konstant som finns kvar.

Men att tolka ett landskap var inte helt lätt. Till sin hjälp tog Elias brodern Kristoffer Åkesson som han genom ungdomsåren spelat mycket tillsammans med. Inspiration hämtades från det traditionella sättet att spela tillsammans på spelmansstämmor där alla får vara med och följa samma melodi.

- Vi ville fånga känslan av spelmansstämma utan att bli för mycket knätofs och vi ville skriva en text som kunde passa i ett större sammanhang men som ändå var personlig. Lånade faktiskt in Stefan Brisland-Ferner från bandet Garmarna på fiol för att det skulle låta extra bra.

Under arbetet med att producera låten har en hemlängtan som tidigare grott, nu vuxit sig starkare.

- Ett par av mina vänner har flyttat tillbaka till Dalarna. Jag kan leka med den tanken ibland, att jag en dag ska flytta hem. För mig står Dalarna för positiva natur- och kulturupplevelser och det är det jag vill förmedla i sången ”Dalarna – The place I call home”.

Elias favoritplatser

Väl hemma i Dalarna finns det några platser som Elias gärna återvänder till, som har kommit att bli hans favoriter.

- Uppe vid hoppbackarna i Falun, som i en amerikansk high school-film, att man åker upp med bilen och får utsikten över staden. Och Källslätten, gammalt kulturlandskap utanför Falun med jättefin natur.

Porträttbild på Elias Åkesson.

Elias Åkesson

Ålder: 38 år
Bor: Stockholm
Gör: Gymnasielärare i Samhällskunskap och Historia. Sångare i bandet Elias and the wizzkids och soloprojektet Elias one man band.
Aktuell: Med specialskrivna låten “Dalarna – The place I call home” på uppdrag av Visit Dalarna samt fullängdsskiva med bandet.
Intressen: Resa, historia, musik och människor.
Gillar: Beröm, glass och vänner.

Lyssna på låten "Dalarna - The place I call home" på Spotify.