Hund som bär slalomglasögon.

”Det gäller bara att ha ett tillräckligt stort tält”

Att tälta, fjällvandra och resa med hund är inga problem. Eva Rönn från Falun tar mer än gärna med sig sina hundar ut i naturen – och möts av leenden och glada människor. Dessutom blir hennes hundar en extra push framåt de stunder orken tryter under vandringen. Hör Eva berätta om hur det är att resa med hund som sällskap och hennes bästa tips för den som vill uppleva Dalarnas natur tillsammans med sina fyrbenta vänner.


Hur är det att ha hund som resesällskap?

– Fördelarna är att människor nästan alltid ler och blir glada när man kommer med hund. Utmaningar kan vara längre resor. Då får man planera för att stanna och ta promenader. Jag har haft hund med mig på både buss och tåg vilket har gått väldigt bra. På tåget bokar man en särskild plats för djur, då är det aldrig några problem. Nu för tiden reser vi mestadels med bil. 

Har ditt resande förändrats sen du skaffade hund?

– Det har blivit en och annan utlandsresa även som hundägare, men då får hunden stanna hemma. Men jag reser ändå helst till fjällen om jag får välja, så själva resandet har inte förändrats så mycket. Som före detta innebandyspelare har jag spenderat halva livet i en buss på väg till olika inomhushallar runt om i Sverige, så är jag numera helst ute på min fritid. 

Eva tillsammans med sina två hundar.
Eva, Nilo och Ture är ofta ute på äventyr tillsammans.

Vart åker ni helst i Dalarna?

– Favoriten är området kring Grövelsjöfjällen. Där har vi varit många gånger och dit åker vi årligen. Dels privat, dels med eleverna i årskurs 9 på skolan där jag arbetar som lärare. De genomför en tredagars fjällvandring i september varje år och då har jag alltid med mig en av hundarna. På fjället sover vi i tält sommartid, vilket hundarna älskar. Det gäller bara att ha ett tillräckligt stort tält. Vintertid går det att boka hundvänliga rum på fjällstationen eller i stugor i området.

Hundsällskapet gör dessutom underverk för motivationen under vandringen?

– Ja, det har visat sig vara en stor tillgång för eleverna att en hund är med. När det är lite tufft på fjället och när man är långt hemifrån kan det vara avgörande för att hålla humöret uppe, just tillfället att klappa eller mysa med en hund. För mig är det lika fantastiskt varje gång jag ser hur betydelsefulla hundar kan vara för oss människor.  

Du är också hundförare under utbildning?

– Ja, den yngsta hunden Ture klarade anlagstestet för att utbildas till en typ av bevakningshund inom försvaret. Det kallas för patrullhund. Hundens främsta uppgift blir då att patrullera med sin förare och markera när han hör, ser eller känner doften av människor i ett visst bevakningsområde. Det är en fantastiskt rolig utbildning, både för hund och förare. Vi har tränat en del men utbildningen lades ner i samband med att pandemin bröt ut. Så nu får vi avvakta och se om kurserna nästa år blir av. Tills dess får vi träna tillsammans med de som redan är utbildade patrullhundar inom Dalabataljonen, ett riktigt härligt gäng.

Hund som vilar utanför tält i fjällen.
Med ett tillräckligt stort tält är det inga problem att fjällvandra med hundsällskap.

Evas tips: Att göra med hund i Dalarna

Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

”Vår favorit i Dalarna, där vi varit många gånger och åker dit årligen. På fjället sover vi i tält sommartid, vilket hundarna älskar. Det gäller bara att ha ett tillräckligt stort tält. Vintertid går det att boka hundvänliga rum på fjällstationen eller i stugor i området.”

Lugnet, Jungfruberget och andra fina utsikter

”Återkommande platser vi besöker med hundarna är sådana med fin utsikt och möjlighet att göra upp eld. Högsta punkten på Lugnet är en favorit med fin utsikt. Även Garves Bod på Jungfruberget i Falun är vackert, med eldstad och utsikt över sjön Varpan.”

Skridskor eller skidor på Runn och Vällan

”Vintertid åker vi skridskor eller skidor på Runn och på Vällan. Då får man vara försiktig med skridskor och tassar. På vintern är det bra att klippa pälsen mellan hundens trampdynor, annars bildas det lätt snöklumpar som kan vara till besvär för hunden.”  

Hund som vilar i mossan.
Grövelsjön och Grövelsjöfjällen är en favorit såväl sommar som vinter.

Eva Rönn

Bor: Falun.

Gör: Lärare, även hundförare under utbildning.

Hundarna: Två golden retrievers, Nilo och Ture.

Instagram: @hejfalun