Daniel Tynell cyklade Hemmavasan tillsammans med Susanna och Jenny Kallur 2020.

Varför cyklar du, Daniel Tynell?

Den trefaldige vasaloppsvinnaren Daniel Tynell planerar för Hemmavasan i sommar. Cykling har alltid varit en stor och viktig del i hans eget träningsliv och här berättar han om kärleken till skogens stök och bök, att cykla med systrarna Kallur samt ger sina bästa tips till den som siktar på att genomföra Hemmavasan i sommar.


Varför cyklar du?

– Cyklingen har alltid funnits med. Alltifrån lekfull cykling som barn till att det blev en viktig del i träningen som skidåkare. Framförallt var MTB-cyklingen värdefull konditionsmässigt, eftersom pulskurvan liknar ett skidlopp och varierar upp och ner. Jag älskar det tekniska med MTB också, att få brottas lite i skogen, gärna på tekniska partier. Det är helt underbart att få flow på tekniska stigar. Sen finns det lekfulla kvar även i vuxen ålder och just nu har jag gett mig den på att lära mig åka på bakhjulet.

Var cyklar du helst?

– Falun och Lugnet är en fantastisk cykelarena i absolut toppklass, så det är definitivt en pärla. Eftersom jag bor i Borlänge blir det ofta där jag sticker ut själv. Då är Bergeboskogarna ett riktigt roligt område med lite mer stök och bök, rötter och kuperat. För några veckor sedan var jag i Säter och testade deras cykelarena, med otroligt roliga och fina slingor. Sen är allt kring Vasaloppsarenan och de uppmärkta lederna kring Mora fantastiskt bra. Där har jag själv tränat mycket och det finns cykling för alla nivåer.

På tal om Vasaloppscykling, förra året blev det Hemmavasan med systrarna Kallur?

– Ja, jag hörde att det var ett gäng som skulle köra i ett litet kluster hemma hos Kallurs i Falun. Kanon, jag hakar på! Det blev en fantastiskt trevlig tur att få följa med dem på en repa i skogarna.

Vad tycker du om upplägget?

– Digitala event är ju något som vi fått börja vänja oss vid. Jag tycker det är underbart att det går att hitta alternativa sätt att få människor att aktivera och röra på sig när vi inte kan samlas fysiskt. Motion är ju ett grundsyfte för välmående och ett sätt att bygga hälsa. Såklart längtar jag tills vi får samlas igen för event och aktiviteter, men happenings som Hemmavasan hjälper till att motivera.

Har du några tips till den som planerar att göra Hemmavasan?

– Att utgå från sitt syfte: Vad vill jag uppnå eller varför cyklar jag? Är det för att jaga en bra placering bland de som är med eller är det ett sätt att göra en härlig tur, komma ut och att det blir en rolig aktivitet. Handlar det om prestation väljer man en rutt med nio lättåkta mil, plus att det också kräver träningsförberedelser med fartträning, vissa hårda pass och planering av vila, kost och energi både innan och under loppet.

För den som söker upplevelsen?

– Då skulle jag välja en fin rutt och planera för fikapauser. Endera en slinga som jag redan känner till eller ta chansen att utforska något nytt. Då kan förberedelser mer handla om att se till att ha med sig tillräckligt med vätska eller utrustning för att fixa en eventuell punktering.

Blir det Hemmavasan för dig i sommar?

– Det tänker jag absolut att det blir! Jag ska försöka få med mig familjen ut.

Systrarna Kallur vid sina cyklar.

Om Hemmavasan 3 juli – 22 augusti 2021

Även i år ställer pandemin till det för Vasaloppets sommarvecka. Istället har du möjlighet att genomföra ditt lopp var och när du vill mellan 3 juli och 22 augusti.

Vasaloppsarenan står till förfogande hela sommaren för den som vill genomföra sitt lopp i skogarna mellan Sälen och Mora. Bland annat trafikeras sträckan med buss torsdag-söndag under perioden och längs vägen finns sommaröppna caféer.

Det finns också många andra fina leder, slingor och platser runtom i Dalarna där du kan cykla eller springa ditt lopp.

Ta med dig startplatsen på semestern i Dalarna och genomför ett, två eller flera lopp. Ge dig ut på egen hand eller tillsammans med familj och vänner. Barn upp till 16 år ställer upp gratis.

Läs mer om Hemmavasan och ta del av aktuell information på Vasaloppets hemsida.