Två personer cyklar i skogen.

Cykelglädje runt Siljan - Biking Dalarnas bästa områden

Hösten är den vackraste årstiden att vara ute i naturen, när löven skiftar i rött och gult. Temperaturen sjunker och du kan njuta av friska morgnar när du susar fram på någon av de milslånga cykelleder som sträcker sig genom Dalarnas vackra landskap. Vi har samlat tips på Siljans bästa cykelområden, så dra på dig hjälmen och gör dig beredd på att trampa iväg i den krispiga höstluften!


Biking Dalarna är ett samarbete mellan cykelområden i Dalarna, och tillsammans jobbar de för att kunna erbjuda dig fantastiska äventyr och upplevelser till cykel. De har ett gemensamt system för ledmarkering och gradering, både för downhill och crosscountry. Njut av Dalarnas svindlande vackra landskap och ett äkta cykelparadis.

1. Cykling för stora och små i Siljansnäs

Slingrande landsvägar som tar dig förbi faluröda hus med vita knutar, orörd natur och Siljans blå vatten. Att få susa fram på cykeln här så att vinden viner i öronen är en dröm för många, kombinationen av fantastiska leder och traktens kulturlandskap lockar. Det finns fyra välmarkerade crosscountry-leder som tillsammans bjuder på över 30 km av varierad cykling, till största del på naturliga stigar och skogskörvägar. Här finns både enkla och medelsvåra leder som passar perfekt för den aktiva barnfamiljen.

Två personer cyklar i skogen.
Att få utmana sig själv på Biking Dalarnas cykelleder är en favorit för många cykelentusiaster.

2. Klassisk cykling hos vasaloppsarenan

Finns det något lopp mer folkkärt än Vasaloppet? Svaret är nej, i alla fall i Dalarna. För dig som vill njuta av Vasas väg genom landskapet finns det tre leder som tillsammans erbjuder 90 km cykling. Två av lederna är gröna, och en av dessa tar dig den klassiska slingan från Sälen till Mora på grusvägar och stigar. Tjärnhedsrundan är en svart led som tar dig på en rundslinga med utmanande stigcykling, och att cykla här kan bli ett spännande äventyr även för den erfarne cyklisten.

3. Cykelpärlan Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt är känt som ett vinterparadis för skidåkare, men under sommartid erbjuds fantastiska cykelmöjligheter här. I de djupa skogarna hittar du fem blå och röda crosscountry-leder på över 63 km, och det går också att träna och utveckla tekniken i slalombackarna eller skogen. Här finns också ett nybyggt flowtrail på 2 km. I närheten finns Längdcentrum, där du kan hyra en cykel om du inte har en egen. Njut av utsikterna från toppstugan innan du ger dig iväg ut på lederna, och glöm inte ett svalkande bad i Rädsjön efter cykelturen.

Bild på cykelled och ledmarkering.
Biking Dalarnas leder är välmarkerade och har ett gemensamt system för gradering och ledmarkering.

4. Lockande leder vid Jarlstugan

Hos Ik Jarl i Rättvik hittar du sex leder på över 62 km i varierande svårighetsgrad, så det är ett perfekt område för dig som vill testa och prova dig fram. De blå lederna erbjuder stigcykling på släta tallhedar och de röda lederna tar dig fram på både stigar och elljusspår med inslag av rötter. Det finns också en svart led som är tekniskt krävande i kuperad terräng som garanterat kommer höja pulsen. Rättvik är dessutom en turistort av rang och besökare drar inte bara cykelfantaster, utan också musikälskare, bilnostalgiker och naturälskare med sina vackra omgivningar.

5. Älvdalen bjuder på vildmarksupplevelser

Älvdalen ligger mitt i Dalarnas djupa skogar är känt för sin underbara natur som lockar äventyrare med sina utomhusaktiviteter, sommar som vinter. Här står friluftslivet i centrum, och de fyra cykellederna på 28 km bjuder på varierande underlag och svårighetsgrad. Det finns en grön led som passar utmärkt för nybörjare, röda leder för dig som har lite mer erfarenhet eller vill ha en större utmaning med inslag av rötter och stenar. Det finns slogbodar och grillplatser som bjuder in till en paus och utomhusmatlagning när du tar en paus längs med lederna.

Ett barn och en vuxen cyklar på stig.
Bland Biking Dalarnas leder finns något som passar alla, stora som små.

Läs mer om Biking Dalarnas leder.