Två cyklister på fjället i Sälen.

6 cykeltips i Sälen

Att cykla i Sälen är lättillgängliga fjäll, häftig natur och flera cykelområden att välja mellan. Här kan nybörjare hitta långa fina turer på fjället och de som vill ha mer utmanande cykling söker sig ut i terrängen, till de mer utmanande lederna. Här är 6 cykelområden i Sälen och Malung som ingår i nätverket Biking Dalarna. Med andra ord gott om möjligheter att fylla en sommar med massvis av härlig cykling.


I området kring Sälen och Malung finns totalt 6 cykelområden som ingår i cykelnätverket Biking Dalarna. I alla områden i nätverket finns gemensam ledmarkering, gradering av leder och bra kringservice, som att kunna hyra cykel, tvätta både sig själv och cykeln efteråt samt kunna bo och äta nära cyklingen.

1. Rörbäcksnäs

Den lilla byn Rörbäcksnäs ligger 35 km väster om Sälen på gränsen mot Norge och är välkänd i cykelkretsar som ett Sverigemåste. Här väntar fantastiskt fin cykling på välmarkerade stigar genom vildmark och milsvida skogar. Totalt finns nio leder i olika svårighetsgrader, totalt 118 kilometer, och merparten går på stigar. Alla leder utgår från skolan, Folkets hus och badplatsen.

Vuxen och barn cyklar mountainbike i Rörbäcksnäs.

 

2. Lindvallen

Lindvallen i Sälen må vara känd för sin alpina skidåkning, men cyklingen är på stark frammarsch. Här finns varierande cross country-cykling i både hög- och låglänt terräng på varierande underlag. Ledsystemet är generöst och fångar upp alla, oavsett tycke och smak. Bland alternativen finns en mängd kortare och enklare turer för att komma igång, men även tuffare leder i fjällmiljö som testar konditionen. På köpet kommer den maffiga utsikten och klara, friska luften.

3. Sälens by

Från centrala Sälen och Sälens by går det att ta sig ut på fin cykling i alla riktningar, vare sig det är landsvägsturer, lugnare cykling eller cross country som lockar. Den som vill ha en rejäl utmaning söker sig till "King of the Hill” med sina 500 fallhöjdmeter, eller den utmanande turen från Transtrand till Hemfjällstoppen. På cykelavstånd finns även Vasaloppsarenan och Tjärnheden med sina leder.

Vuxen och barn cyklar mountainbike på fjället i Sälen.

 

4. Vasaloppsarenan

Med start i Berga by väntar nio mil av cykling förbi de klassiska kontrollerna i Vasaloppsarenan, ner till målet i Mora. Numera är det även startområde för Sveriges i särklass största mountainbiketävling, Cykelvasan. Underlaget är företrädesvis grusväg eller stig, miljöerna och landskapet skiftar längs vägen – men Vasaloppskänslan är genomgående.

5. Kläppen

Kläppen ligger 15 kilometer från Sälen By. Här finns tre leder som bjuder på cykling för hela familjen. För den som vill åka lite längre är Örebäcksleden ett bra val. Till en början bär det uppför, innan leden planar ut och blir mer lättcyklad. En av de kortare turerna går längs Västerdalälven innan den följer en gammal järnvägsbank tillbaka till starten vid Kläppens camping.

6. Lima

Cyklingen i Lima bjuder på flera vackra leder genom kulturlandskap och skog, på varierande underlag som grusväg, stig, singel track och skogsvägar. Lederna startar vid Åråbadet och är av olika svårighetsgrad, längd och kupering. Den som vill ha en utmaning väljer en av de två röda turerna på 13 kilometer som efter viss möda och klättring bjuder på vacker utsikt mot dalgången och Bullberget. Som belöning väntar sen en lång, bitvis teknisk och fartfylld utförsåkning.

Cyklist i skogsmiljö.

 

Biking Dalarna

Biking Dalarna är ett samarbete mellan cykelområden i Dalarna som erbjuder upplevelser av hög kvalitet, från Säfsen i söder till Idre Fjäll i norr. Med gemensam ledmärkning, gradering av leder och garanterat bra kringservice är detta Sveriges största cykelparadis.

Läs mer om Biking Dalarna