Två personer läser vandringskarta.

Fem höstiga måsten i Dalarna

Semestern må vara över för de flesta, men det är inte för sent att nyttja de sista solstrålarna och ge sig iväg på en mysig hösthelg. I Dalarna finns bekvämt boende, genuina matupplevelser och mäktig natur. Många av de mest populära besöksmålen håller fortfarande öppet, det finns gott om utrymme och tid för att ladda de egna batterierna.


1. Unna dig en helg på hotell

Anrikt, naturnära eller i city? Oavsett vilken typ av hotell som lockar är det enkelt att hitta ett vinnande alternativ i Dalarna. I Tällberg ligger exempelvis det anrika familjehotellet Åkerblads och på hög höjd i Rättvik finns Hotell Lerdalshöjden. Trevliga Pernilla Wiberg Hotel i Idre, klassiska Mora Hotell och ståtliga herrgården Snöå Bruk i Dala-Järna är tre mysiga tips på utgångspunkter för helgens utflykter.

Se mer: Hitta fler boendepärlor i Dalarna.

Par kliver in på hotell i Dalarna.
En miniweekend är ett skönt avbrott från vardagen samtidigt som du får möjlighet att ladda batterierna. Resan behöver inte gå långt, testa ett hotell eller boende nästgårds. Hemester när det är som bäst.

2. Hitta lokala delikatesser

Det finns en mängd delikatesser som förknippas med Dalarna, som goda ostar, strutsglass och handgräddat knäckebröd. Taste of Dalarna är den ultimata guiden till den lokala maten, där du kan hitta mängder av guldkorn i form av gårdsbutiker, restauranger, caféer och andra mathantverkare med lokalt fokus. Missa inte heller Dalarnas skördefest som går av stapeln i början av september varje år.

Se mer: Taste of Dalarna.

Ostar från Murboannas i Dalarna.
Höst är lika med skördetid och extra mycket gott i Dalarnas gårdsbutiker och hos de lokala producenterna. Passa på att utforska matlandskapets med alla gårdar, restauranger och caféer.

3. Upplev Dalarna till fots

Välkomna höstfärgerna utomhus i dalafjällen eller vandra närmare centrum på lättillgängliga kulturstigar. Oavsett nivå finns en stor mängd vandringsupplevelser att välja och vraka bland.

Se mer: Stor guide till förslag på vandringar i Dalarna.

Vandring genom skogen i Dalarna.
Hitta en vandring av valfri längd och svårighetsgrad, ge dig ut och njut av naturen i höstskrud.

4. Kulturell roadtrip längs Kulturresan

Även om hösten nalkas har flera av stoppen som utgör Kulturresan i Dalarna fortfarande öppet för säsongen. Ta en guidad tur genom konstnärsparet Karin och Carl Larssons inspirerande hem i Sundborn eller se mer av Dalarnas kultur och historia på Dalarnas museum i Falun.

Se mer: Här är stoppen längs Kulturresan.

Carl Larsson-gården i Sundborn.
Carl Larsson-gården i Sundborn är ett av stoppen längs Kulturresan.

5. Hemester på cykel

Dalarna är som gjort för att upptäckas och utforskas på cykel – vare sig det handlar om avslappnad cykling på lugna vägar eller mer adrenalinfyllda cykeläventyr för den som söker spänning. Cykelnätverket Biking Dalarna samlar en rad cykelområden som har leder och cykelturer för alla smaker, både nybörjare och mer vana cyklister. Hos dem finns cykelupplevelser av hög kvalitet, med gemensamma ledmärkningar, gemensam gradering av lederna samt garanterad bra kringservice i form av mat och boende.

Se mer: Hitta till Dalarnas bästa cykling.

Par som cyklar i Fryksås i Dalarna.
Cykel är ett smidigt sätt att se mycket av natur och omgivningar. Hitta ett cykelområde eller en lämplig led att cykla via Biking Dalarna.