Fredrik-Gelkner-Vasaloppsarenan

Maximera din cykelsemester i Dalarna: Expertens tips

Drömmer du om en aktiv livsstil nära naturen? Det gjorde Fredrik och Gabriella Gelkner. För två år sedan cyklade de 250 mil från Lund till Haparanda och nu har de köpt en husbil för att kunna njuta av ett aktivt uteliv nära naturen. Vi fick en pratstund med Fredrik. Paret har precis kommit hem från en semester i Mora där de bott på Mora Camping och cyklat och sprungit i Vasaloppsarenan. De hyllar Mora som destination och särskilt Staffan Larssons koncept, Aktiv Sport där du kan bli transporterad ut i Vasaloppsarenan och starta från den etapp som passar dig bäst.

Staffan Larsson och Fredrik och Gabriella Gelkner.
Staffan Larsson från Aktiv Sport skjutsade ut Fredrik och Gabriella i Vasalopps arenan, en uppskattad service. Foto: Fredrik Gelkner

”Magiskt om han kan skjutsa oss ut i spåren”

Mora är en perfekt utgångspunkt för både cykel och vandring. Men tidigare har du behövt starta i Mora, cykla ut på lederna och sedan tillbaka samma väg. Staffan Larsson som driver Aktiv Sport har i år lanserat en transportservice där du blir skjutsad till valfri Vasaloppskontroll, därifrån kan du sedan vandra eller cykla tillbaka till Mora. Fredrik och Gabriella blev mycket förtjusta i konceptet, men det var inget som paret hade planerat in från början.

- Jag hade sett information om Aktiv Sport i ett nyhetsbrev från Vasaloppet, men sen hade Staffan satt upp en affisch på Mora camping. När vi läste på affischen så tänkte vi, det är magiskt om han kan skjutsa ut oss i spåren och vi sedan kan cykla åt rätt håll. Jag körde de nio milen från Sälen, det gör jag under fyra timmar medan Gabriella startade från Evertsberg.  Vi hade även planerat in en vandringstur under fredagen, men den blev avbokad på grund av dåligt väder.

Busstransporterna körs på lördagar fram till början av september, med ett kort uppehåll under Vasaloppets sommarveckor. Fredrik och Gabriella tror att det kommer bli populärt bland både cykel- och vandringsentusiaster.

- Det var en fantastisk service, verkligen, den här möjligheten hade vi inte väntat oss och det förgyllde verkligen resan för oss. Dessutom kunde Staffan varenda krok i området. Får han spridning på sitt upplägg så borde det bli hur populärt som helst. Det var smidigt och enkelt, allt med Staffan fungerade hundra procent och vi fick till och med fika på en av stationerna, berättar Fredrik.

Cyklade 250 mil från Lund till Haparanda

Fredrik beskriver sig som en aktiv person som alltid haft ett starkt intresse för sport och träning. Både han och Gabriella är aktiva motionärer. För två år sedan så gav de sig ut på ett äventyr som inte många varit med om, de tog sig på cykel från Lund till Haparanda. Med några omvägar rör det sig om en nätt tur på 250 mil.

- Intresset hos oss för att ha ett aktivt uteliv har kommit starkare de senaste tre, fyra åren, när barnen blivit stora och inte bor hemma längre. Jag cyklar och springer mycket och brukar kalla mig elitmotionär. Jag cyklade Vättern runt väldigt fort några år för att försöka pressa tiden, säger Fredrik.

Därför ställde sig omgivningen frågande till att paret valde att genomföra sitt stora äventyr på elcykel.

- Mina kompisar trodde inte att jag talade sanning när vi sa att vi skulle cykla från Lund till Haparanda på elcykel. Visst hade vi kunnat cykla hela sträckan, men vi hade bestämt att vi inte gör detta för att det är ett träningsläger utan resan ska vara en semester och en upplevelse. Det är det bästa jag har gjort, både som semester och som par. Allt som allt tog det oss 23 dagar. Vi cyklade upp längs östkusten och tog lite avstickare in i landet. Det var fantastiskt.

Fredrik Gelkners Husbil.
Paret skaffade sig en husbil för att kunna ha en aktiv livsstil nära naturen. Foto: Fredrik Gelkner

Började fundera på hur man ska leva resten av livet

Många känner nog igen sig i Fredriks och Gabriellas situation. Den moderna, stressiga livsstilen och stillasittande kontorsjobb gör att allt fler längtar ut i naturen och drömmer om aktiva semestrar.

- Vi fick massor av tid tillsammans och vi börjar komma upp i en ålder då man funderar på hur man ska leva resten av livet. Det var därför som vi köpte husbilen förra året, för att kunna vara utomhus i naturen så mycket som möjligt och kombinera det med ett aktivt liv utomhus.

Gabriella Gelkner cyklar i Vasaloppsarenan.
Gabriella Gelkner cyklade en kortare rutt i Vasaloppsarenan. Det är bra att kunna välja vilken kontroll man vill starta från.

Varför valde ni att semestra i Dalarna?

- Det var Gabriella som kom på idén med Dalarna, vi är ju skidresenärer också och har åkt mycket skidor, i Sälen och Idre. Då har vi passerat Mora på vintern, men inte stannat någon längre tid under sommaren. Jag har varit i Mora tidigare, i samband med Cykelvasan, men då har det varit korta vistelser där jag bara sovit en natt, säger Fredrik.

I och med att paret skaffat husbil så blev Mora Camping det naturliga valet.

- Mora är en central plats i Dalarna och närheten till Vasaloppsarenan gjorde att vi bestämde oss för att semestra där. Man har naturen runt knuten och bor så att man lätt kan cykla. Samtidigt har vi alla bekvämligheter och nära till service om man behöver hjälp med cyklarna. Det var också viktigt att Vasaloppsspåren passade för min gravelcykel, en typ av grusvägsracer som jag har, säger Fredrik.

Och som om cykling och löpning inte vore tillräckligt med motion under en semester. Gabriella passade på att klämma in Vansbrosimningen i semesterschemat.

- Gabriella gör tjejklassikern för andra gången. Vansbrosimningen var lopp två av tre så hon har Lidingöloppet kvar. Jag har gjort hela klassikern så jag var inte så sugen på det, avslutar Fredrik.

Fredriks Fem Tips:

Varför ska du boka en cykelsemester i Dalarna

Vi ber Fredrik som är en van cykelresenär, både i Sverige och runt om i Europa, att lyfta fram fem tips kring varför det är så bra att cykla i Dalarna.

 • Att semestra i Dalarna ger en härlig känsla av att man är på klassisk mark, man kan nästan känna det i luften. Här finns mycket historia, med fäbodarna och dalahästar.
   
 • Jag tror att många inte vågar eller inte vet och så tror många att det är krångligt att boka cykelsemester. Men i Mora är det enkelt även för folk som inte är så vana. Man kan hyra stugor eller till och med boka in sig på hotell om man vill höja komfortnivån ytterligare och där finns lättillgänglig service för din cykel.
   
 • Eftersom vi valde att bo i Mora så behövde vi inte lasta cyklarna på bil, efter ett par minuter så var man ändå i Vasaloppsspåren. Åker du med Aktiv Sport så kan du även starta från vilken Vasaloppskontroll du vill.
   
 • Jag sprang mycket i Vasaloppsspåret, speciellt på de banor som låg nära stadion. Allt är supertydligt uppmärkt. Man kan både springa och promenera, eller vandra som är lugnare men ändå aktivt.
   
 • Något som cyklister uppskattar väldigt mycket är att någon gjort rutterna. När man planerar sin cykelsemester så tittar man efter att de finns. Jag kan till och med ladda ned en gpxfil till min cykeldator, då cyklar man inte fel. Sen är inte alla på den nivån.