En uppsågad simbana i isen där människor simmar i det kalla vattnet.

Succén Vansbro Vintersim kommer tillbaka

Vansbro Vintersim blev en storartad succé när loppet arrangerades för första gången förra vintern. Nu hoppas sportchef Britta Granberg på en repris, när loppet gör efterfrågad comeback den 18 februari.


Hur kom ni på tanken att arrangera ett vintersim? 

– Vi hade länge funderat på hur vi skulle kunna utöka Vansbrosimningen från att bara vara något som sker två helger om året. Redan före pandemin inspirerades vi av vintersim i Nacka och Skellefteå, och när pandemin slog till fick vi tid att fundera. Sen var suget så stort att få arrangera något utan att behöva vänta till sommaren så vi bestämde oss för att testa.

Ni fick kämpa lite för att få till en bassäng?

– Ja, just förra året var det oerhört tjock is i Västerdalälven. Vi på kontoret började först med handissågar. Det funkade bra, men var jättejobbigt och tog enormt med tid. Så till slut ringde jag Ferry Svan (känd timmersportare från Vansbro, son till skidprofilen Gunde Svan) och bad om hjälp. Han kom och sågade både för hand och med motorsåg och då gick det bättre. Men när vi väl hade en 25-metersbassäng med fyra banor så var den ju full av is som flöt. Vi började häva upp den med en stege men till slut fick vi ta hjälp av en man med en minigrävare som fick skopa upp isen. Totalt tog vi upp 73 ton! Det var mycket jobb, men fantastiskt roligt att ha gjort det och väldigt värt det.

Människor står på isen runt en uppsågad simbana.
Att såga upp bassängen var en kamp, totalt tog man upp 73 ton is vid den första tävlingen.

Det blev en succépremiär?

– Det blev en helt makalös dag, det går nästan inte att beskriva. Klarblå himmel, någon minusgrad och strålande sol som skimrade isblått i isblocken, det var sjukt fint. Vi hade nästan 200 deltagare och det var publiksuccé, många kom för att titta på alla modiga deltagare.

Kommer upplägget att bli detsamma i år?

– Ja, dels kommer man kunna ta ett snabbt dopp som i isvak, då ingår tillgång till badtunna och omklädning. Sen har vi lopp på 25 eller 50 meter, bröst eller frisim, och även en lagkapp med fyra deltagare i varje lag. Man får inte ha våtdräkt, utan bara badkläder och mössa är det som gäller, och man får inte doppa huvudet under ytan. Alla som deltar får en fin medalj i form av en snöflinga. I anmälningsavgiften ingår tävling, tillgång till badtunna, bastutält och hamamspa på Värdshuset Flottaren. Nytt är att bassängen är lite flyttad från förra året. Nu håller vi till utanför Vansbro Camping, på sommarens målraka så att säga. Vi tänker oss också en hattävling där vi utser bästa huvudbonad eftersom alla som simmar måste ha något på huvudet.

Collage: En person simmar i kallt vatten, en medalj i form av en snöflinga ligger på isen.
Alla som deltar i vintersimmet får en fin medalj i form av en snöflinga.

Vad hoppas du på inför årets tävling?

– Vi märker att det finns ett stort intresse, det är redan många som har hört av sig för att fråga om anmälan. Men vi vill hålla det lite exklusivt, det kommer inte att bli något massevent eftersom det måste funka väl för alla som är på plats att kunna byta om och värma sig efteråt. Så det är först till kvarn som gäller om man vill vara med. Vi kommer också att ha lite servering utomhus och jag hoppas verkligen att publiken och hela Vansbro sluter upp som förra året. Kanske blir det svårt att toppa succévädret vi hade då, men oavsett tror jag verkligen att det blir en härlig dag.

Vansbro Vintersim äger rum 18 februari 2023. Läs mer och anmäl dig här.