Siljansnässkogen med cykelled.

Siljansnäs: Stigcykling i det ursprungliga och orörda Dalarna

Siljansnäs är det senaste tillskottet inom cykelnätverket Biking Dalarna. Här väntar MTB-cykling i terräng, med leder som går på fin och oftast lättcyklad äldre motionsstig och skogsväg. Terrängen är familjevänlig, med både enkla och medelsvåra slingor som lämpar sig väl för cykling i alla åldrar. Christer Alm, projektledare för cyklingen i Siljansnäs, berättar mer.


Vad är utmärkande för cyklingen i Siljansnäs?

– Den stora turistströmmen genom Dalarna går på riksväg 70 på den östra sidan av Siljan. Här på den västra sidan finns det ursprungliga Dalarna kvar med landsvägen vackert slingrande genom byarna. Här finns också det stora, orörda vildmarksriket direkt inpå knutarna i Siljansnäs. De cykelslingor vi nu öppnar går helt och hållet på ursprungliga stigar och skogskörvägar, där hästar för bara ett halvsekel sedan drog hölassen från slåtterängarna uppe på skogen.

Cyklist i Siljansnäs.

Vad mer finns att göra här, förutom att cykla?

– Siljansnäs en bygd där entreprenörskraft och företagaranda bjuder besökare på både upplevelser och service. Både när det gäller rekreationsmöjligheter som vandring, cykling och skidåkning, men också när det gäller musik, kultur, traditioner, hantverk och boende. Som cykeldestination är vi ett väldigt bra alternativ för den aktiva barnfamiljen. Vill man inte cykla alla dagar så finns både Leksand Sommarland, Sagolandet Tomteland i Gesunda och Orsa Rovdjurspark inom bekvämt bilavstånd.

Vad är det bästa med cyklingen i Siljansnäs?

– Framför allt tre saker. För det första att vildmarken finns runt hörnet. Bor du i byn, på hotellet eller i stugbyn så är du bara några minuter från cykelslingorna i vår vackra terräng. För det andra att det enbart är ”naturliga” stigar och skogsvägar över stock och sten, inga preparerade eller nybyggda cykelslingor. Till sist att du har tillgång till professionell cykelservice och cykeluthyrning i byn.

Läs mer, hitta destinationer och leder: Biking Dalarna – Sveriges största cykelparadis