En leende kvinna med långt mörkt hår och grön cykelhjälm.

Cykla i sommar: Jessica Claréns bästa tips

Jessica Clarén är tävlingscyklist, lagkapten och en av Sveriges största influencers inom cykling. Hon trampar hundratals mil varje år och cykelrundorna och -resorna är många. Ett lopp och ett landskap betyder dock lite extra för Jessica – Cykelvasan och Dalarna. Här ger hon sina bästa tips till sommarens cykling.


Jessicas uppdrag inom cykling sträcker sig över hela Sverige och även i övriga världen. Men hon återvänder gärna till Dalarna för både MTB, landsvägs- och gravelcykling och hyllar de många och fina lederna.

Kanske är det inte så konstigt ändå. Förutom att Dalarna har både naturstigar och anlagda leder i toppklass, var det ju här Jessica tog sina första tramptag som tävlingscyklist. 2013 bjöds hon nämligen in att cykla ”Vasan” med några andra träningsprofiler.

– När jag cyklade Cykelvasan fastnade jag direkt för cykelsporten. Då arbetade jag inom träningsbranschen med stora, internationella märken. Jag var också verksam som influencer inom träning innan ordet ens var uppfunnet, berättar hon.

En kvinna cyklar iklädd grön cykelhjälm.
Jessica Clarén är tävlingscyklist, lagkapten och en av Sveriges största influencers inom cykling.

Tidigt i sin cykelkarriär noterade hon att det var väldigt få kvinnor inom sporten. Och desto färre blev det i startfållan efter pandemin. Det var framför allt de kvinnliga deltagarna i cykelloppen som minskade i antal. Jessica har träningsglädjen i blodet sedan barnsben och pappans många Vasalopp i minnet. Därför tycker hon att det är viktigt att ”återaktivera Sverige”, som hon formulerar det själv.

Det är också en av anledningarna till att Jessica har valts ut till Vasaloppets utvecklingsgrupp som har ett särskilt fokus.

– Syftet med gruppens arbete är att få jämnare könsfördelning i Vasaloppets skid-, cykel- och löplopp och att inspirera fler kvinnor att delta. Jag ska även delta i Cykelvasan i år, vilket ska bli jättekul!

Naturvänliga stigar och flowiga leder i dalafjällen

Frågan ligger Jessica varmt om hjärtat. För tio år sedan startade hon She Rides, ett nätverk och en förening som verkar för att göra cykelsporten mer öppen och tillgänglig för alla. Inom She Rides arrangeras bland annat träningar, evenemang, föreläsningar och resor utomlands.

De har bland annat haft cykelläger i Sälen och Idre – platser som Jessica gärna återkommer till när det gäller cykling, speciellt mountainbike.

Collage: En man och en pojke cyklar i fjällmiljö, en kvinna hjälper ett litet barn över ett cykelhinder.
Jessica tipsar om bra platser för cykling i Dalarna, som Sälen och Falun.

– Sälen har många fina leder som passar alla, både nybörjare, barn och mer avancerade cyklister. Lederna i Sälen är dessutom väldigt naturvänliga då de byggs med hänsyn till miljön.

Några mil väster om Sälen ligger Rörbäcksnäs, ett känt cykelområde som Jessica också hyllar.

– Man kan inte prata om cykling i Dalarna utan att nämna Rörbäcksnäs. Där finns helt fantastiska naturstigar och flowiga leder. Nivån är både snäll och svår. Området sköts av ideella krafter och man kan stötta dem genom att swisha till deras så kallade ”karmakonto”. 

Även Idres Fjälls cykelleder får beröm. 

– Det är en lite större destination som har anlagda och lättåkta leder, som passar hela familjen.

Favoriter för gravel- och landsvägscyklisten

Det finns förstås fler cykelstilar än bara MTB och Jessica har sina dalafavoriter även för landsvägs- och gravelcykling.

– Dalarna är långloppens mecka. Mörksuggejakten i Rättvik är till exempel ett längre lopp som är himla vackert. Vill man inte cykla lopp finns massor av fina sträckor för långa turer.

Det är inte bara cykling i fjällen och kring Siljan som har fångat Jessicas intresse. Hon pratar även gott om Lugnets leder i Falun.

– Det är coolt att vi har en byggd XCO-bana i världsklass i Dalarna och runt om sträcker sig fina naturliga stigar och grusvägar.

En kvinna står med en mountainbike i skogsmiljö med utsikt.
Lugnet i Falun, med sin fantastiska idrottsmiljö, har utvecklats till en given mötesplats och arena för MTB-cykling.

Cykla socialt eller för sig själv

Jessica lyfter många favoritleder och fördelar med cykling, men hyllar särskilt den sociala sida som kommer med sporten. Hon nämner också att cykling går utmärkt att utöva på egen hand.

– Cykling är en väldigt social sport som ger många tillfällen att möta nya människor i olika sammanhang. Många cyklar också i grupp och samlas kring sitt gemensamma intresse för sporten. Men det är också en sport att vara själv i. Du kan cykla med ljudbok i öronen eller bara lyssna till skogens tystnad – det är underbart.

En man och en pojke cyklar i fjällmiljö.
Sälen är ett av Jessicas bästa cykeltips, med naturvänliga leder som passar alla, i vacker fjällmiljö.

Jessicas 5 cykelpärlor i Dalarna

  • Rörbäcksnäs: Fantastiska naturstigar och flowiga leder.
  • Sälen: Familjevänliga leder som värnar om miljön och passar alla.
  • Rättvik: Vackra vyer över Siljan och långloppet Mörksuggejakten.
  • Falun: Sätter Sverige på den internationella cykelarenan.
  • Idre Fjäll: Väl anlagda leder som passar hela familjen.

Text: Sanna Rosell


Det här är Biking Dalarna

Biking Dalarna är ett samarbete mellan cykelområden i Dalarna som erbjuder upplevelser av hög kvalitet, från Säfsen i söder till Idre Fjäll i norr. Med gemensam ledmärkning, gradering av leder och garanterat bra kringservice är detta Sveriges största cykelparadis.

Upptäck Biking Dalarna

Cyklister ger sig iväg från startfållan vid Cykelvasan.

Cykla i fädrens spår

Under två helger i augusti kan du ta dig an något av loppen som går under Vasaloppets sommarvecka. Loppen äger rum i den nio mil långa Vasaloppsarenan mellan Sälen och Mora. 

Den 11–12 augusti är det fokus på cykel med hela fem distanser att välja på:

  • 11 augusti: Ungdomscykelvasan, Cykelvasan Öppet spår, Cykelvasan 30, Cykelvasan 45.
  • 12 augusti: Cykelvasan 90 

Den 18–19 augusti genomförs löpardistanser på 10–90 kilometer.

Vill du utmana dig lite extra kan du genomföra Vasaloppstrippeln där du genomför tre lopp under ett och samma år; skidor, cykel och löpning på någon av distanserna 30, 45 eller 90 kilometer.

Mer cykling i Dalarna