Skansfrun Johanna Petersson sitter med benen uppdragna i en stol.

Skansfruns bästa tips till Älvdalskulturen

Musiken, kreativiteten och det unika språket har försett Älvdalen med ett spännande kulturellt utbud. Med den nya Skansfrun smids dessutom ännu fler och spännande planer för framtiden.


Enligt skrönan vandrar en Skansfru runt bland husen på hembygdsgården Rots Skans i Älvdalen. Numera är det dock inte bara en skröna, för sedan Johanna Petersson tog över rollen som verksamhetsledare förra året är hon Skansfru i liveversion. 

– Det är så intressant med vårt kulturarv och vår lokalhistoria. Det finns stor potential i att göra allt lite mer tillgängligt för alla, både besökare och lokalbefolkning. Vi förvaltar ett helt fantastiskt arkiv med närmare 200 000 bilder och 8 000 föremål plus att vi huserar en av Dalarnas största hembygdsgårdar med ett 30-tal byggnader. 

En kvinna i äldre kläder står mellan en julgran och en häst.

Kulturellt kluster med stort utbud

I vinter har det både hållits en stämningsfull julmarknad och julcafé på Rots Skans. Nu tar de sikte på sommarens högsäsong när det vankas traditionsenliga firanden vid nationaldag och midsommar, för att inte tala om det populära sommarcaféet Café Slöjdstugan. 

– Vi jobbar med att skapa ett attraktivt utbud av guidningar, visningar, föreläsningar, kurser och utbildningar.

Ett sådant utbud har gott om sällskap i det kulturella kluster som är Älvdalen. När Johanna börjar räkna upp utbudet i Älvdalen växer listan snabbt. 

– Vi har Porfyr & Hagströmsmuseet, hembygdsgårdsmuseet här på Rots Skans, musikevenemang, kulturföreningen Welest, Sveriges bästa bibliotek år 2021, guidade turer på flera kulturellt värdefulla platser, levande fäbodar, teatrar, bion och kyrkan. Språket! Det finns så mycket att se och uppleva året runt.

En nål på musikkartan

Framför allt musiken har varit tongivande för Älvdalen.

– Genom den har vi både satt Älvdalen på kartan och skapat aktiviteter och arrangemang för både stora och små. Allt från dansbandet Larz-Kristerz till folkmusiksångaren Lena Willemark. Wilum & Belum är vårt fantastiska projekt för Älvdalskan och såklart en stark kulturbärare som skapar intresse hos yngre att engagera sig och att lära sig mer.

Med så mycket att se och göra, vad får en besökare inte missa?

– Det är ett måste att ta sig upp på en av alla toppar vi har runt omkring oss och njuta av milsvida utsikter. Ett besök på Rots Skans när det är säsong såklart. Porfyr & Hagströmsmuseet är en fantastisk plats att besöka. Annars att bara gå runt och lyssna på vårt vackra språk, älvdalskan.

Vintrig vy över snöig äldre byggnad.

Johanna Petersson

Gör: Verksamhetsledare på Elfdalens hembygdsförening
Vinterfavorit i Älvdalen: Rännkölens längdskidsparadis och sparkturer på Nässjön, båda med varm choklad och kavelgrissmörgås.
Det bästa med Älvdalen: Att det är nära till naturen, vart man än är.


Fler Älvdalsfavoriter

  1. Småstadsshopping
    Älvdalens Köpmangata Dalgatan går rakt genom byn och samlar en mysig mix av lokala butiker med personlig service och unikt utbud. Ta en paus för en bit eller gofika fika på någon av de hemtrevliga restaurangerna och caféerna. 
  2. Utefika med utsikt
    Runt omkring Älvdalen finns många högt belägna platser där du kan spana ut över landskapet och de närmast oändliga skogarna. Hykjeberg är en klassiker och ca 1 km långa stigen till toppen är framkomlig även vintertid, men var uppmärksam på snö och halka!
  3. Snösäker skidåkning
    Hela 640 meter över havet ligger Rännkölen, där höjden säkrar god snötillgång och spåren löper både genom skog och över myrar.